Mera om Norrbottniabanan

 Alliansen försvarar sig med att man först vill se en ”seriös finansiering” innan man kan säga ja till Norrbotniabanan. Vad man inte talar om är vad en seriös finansiering innebär och vad man menar med begreppet, man kan onekligen undra varför? En ”seriös finansiering” i detta sammanhang är att marknad ska gå in med pengar. Att få marknaden att ta ansvar för infrastrukturinvesteringar är för mig lite som att vänta på jultomten.

Den stora skillnaden mellan offentlig finansiering och marknadsfinansiering är att marknaden kräver vinst ofta kortsiktig. Även om Norrbotniabanan har en framräknad samhällsekonomisk vinst kommer en eventuell marknad att ha väldigt svårt att ta del av samhällsekonomisk vinst. Samhället däremot har helt andra möjligheter att räkna vinst, men i andra termer, befolkningsökning, företagsetableringar, med andra ord ökade skatteintäkter. Marknaden i detta fall företagen i norr sa också tidigt nej till medfinansiering.

För mig är en seriös finansiering i detta fall samhällsfinansiering inklusive EU, att vi senare med färdig bana tar ut avgifter från marknaden för att finansiera banan är en mycket rakare och mera lättförståelig lösning som även företagen i norr förordat. 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.