Skatteutjämningen och Lennart Holmlund

 Brukar för det mesta vara överens med Lennart Holmlund, han är en erfaren politiker med mycket kunskap men ibland tycker jag mig skönja en viss arrogans. Brukar också försöka läsa hans blogg men håller kanske inte med honom om allt. Har heller aldrig kommenterat hans uttalande men det senaste utspelet om att det skulle vara särskilt synd om Umeå eftersom man betalar så mycket till kostnadutjämningssystemet fick mig att reagera. För det första måste man förstå principen bakom ett utjämningssystem där man i klartext tar från de rika och ger till det fattiga, en princip som borde tilltala en Socialdemokrat. Att Umeå måste betala i kostnadsutjämning är beroende på att man har förhållandevis låga kostnader. Man ska komma ihåg att skatteutjämningssystemet är indelat i flera delar där kostnad är en del. En annan viktig faktor är inkomstutjämningen där Umeå är en vinnare och tar in nästan dubbelt så mycket som man förlorar på kostnandsutjämningen. Att ta en del i ett system för att försvara en åsikt om kommunsammanslagning ter sig för mig en aning märklig av en erfaren politiker.

Däremot finns det mycket att diskutera i hela skatteutjämningssystemet och om fördelningen är rättvis mellan kommuner. Men att plocka ut en enskild del blir väldigt missvisande.

Att sedan den moderatstyrda regeringen varit och naggat rättvisan i systemet i kanten, främst till förmån för Stockholmskommunerna tycker vi förmodligen lika illa om båda Lennart och jag. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.