IngMaries språkskola, fortsättningskurs

Goder Morgon alla glada och välkomna till min lilla språkskola. Läs och lär!

Mågämnet Petter, som jag skrivit om tidigare, har det inte alltid så lätt med språket här ute i vildmarken. Härom kvällen så kom han tassande ner till köket för att dricka lite vatten, då jag hojtade: ’Huvva, drick int´e denne! He ä se mycke flövatten. Ta en Ramlösa iställe´’. Pojken såg helt oförstående ut. ’Vad i himmelens dagar är flövatten för nåt och är det farligt på något sätt’? Nästa språkliga incident inträffade igår då min dyra moder och jag påstod att Petter och Pernilla, p g a deras ständiga pussande på varandra, drabbats av ett bölsteranfall. Nu visste inte ens min egen dotter vad vi pratade om och när jag, mycket pedagogiskt, förklarat detta för de älskande tu sprang hon ut på bron skrikande: ’Gud vad pinsamt’!

För er som nu inte har någon aning om dessa ords betydelse följer här en liten ordlista:

Flövatten – brunnen har alltså svämmat över p g a vårfloden och vattnet blir missfärgat och smakar jord, grus och diverse allt möjligt om man så säger.

Bölsteranfall – Ja ’bölster’ kommer ju från ordet bolster som betyder madrass eller dyna och anfall ja det är ju helt enkelt ett anfall. Fritt översatt blir det alltså madrassanfall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.