De som redan får 1,1 miljoner i arvode från kommunen behöver inte 340 000 kr extra för att samarbeta med partikamrater i Regionen.

Jag har två syften med min blogg:
att motverka en sjunkande allmänbildning
när det gäller samhällsfrågor; att väcka intresse för AP.

Idag diskuterar vi:
Utbetalning av arvoden till kommunalråd
som strider mot kommunallagen

________________________

Ingress
Revisorerna i det som tidigare kallades för Västerbottens läns landsting – numera Region Västerbotten – anser att ett antal kommunalråd, i strid med kommunallagen, får hundratusentals kronor var ur regionens kassa. Det är inte kommunalråden i sin egenskap av mottagare av pengarna som har brutit mot lagen, enligt revisorernas vice ordförande Bert Öhlund. Det olagliga när det gäller utbetalningarna är ett resultat av hur samarbetet mellan regionen/landstinget och de 15 kommunerna i Västerbotten är organiserat. Beslutet togs i enighet av 16 olika fora. Dels av fullmäktige i länets 15 kommuner, dels av den till regionen hörande regionala utvecklingsnämnden.

Kärnan handlar om att de som tar emot pengarna inte är förtroendevalda i Region Västerbotten (tidigare landstinget). De som tar emot pengarna är förtroendevalda i Umeå, Skellefteå och länets övriga kommuner. Å andra sidan är de personer som tar emot pengarna ledare för de partier som står bakom själva konstruktionen!

 

Regionrådet och lagen
Enligt VK (14/12) säger kommunalrådet i Region Västerbotten, Peter Olofsson (S), att han välkomnar revisorernas synpunkter. Peter Olofsson meddelar även att han är inställd på att arbeta för en lösning som innebär att regionen och länets kommuner i fortsättningen kommer att följa kommunallagen.

Kommentarer:
* Det är ju helt fantastiskt! Ett kommunalråd som är positivt inställd till att följa kommunallagen! Detta skrivet, naturligtvis, med ironi. Peter Olofsson borde inte behöva säga något så förbannat självklart som att han är inställd på att hitta en lösning som innebär att kommunallagen följs.
* Peter Olofsson säger också, enligt VK, att det viktiga i ”detta” är att samarbetet mellan Region Västerbotten (f.d. landstinget) och länets 15 kommuner kan fortsätta – till ett rimligt pris. Rimligt pris!? Det enda rimliga är att det borde ingå i alla kommunalråds arbetsuppgifter – oavsett om kommunalråden är utsedda av Region Västerbotten eller av någon av länets 15 kommuner – att samarbeta. Inga kommunalråd borde ha några extra arvoden, på nästan 340 000 kronor om året, för att förbättra samarbetet mellan den egna kommunen, andra kommuner och Region Västerbotten!
* Slutligen konfronteras Peter Olofsson i VK med frågan om vad han tycker om att revisorerna anser att Region Västerbotten, som Olofsson är satt att leda, har brutit mot kommunallagen. Här gör plötsligt Peter Olofsson en 180-graderssväng. Från att välkomna revisorernas synpunkter och karskt deklarera att han är inställd på att arbeta för en lösning som följer kommunallagen (se ovan) verkar Olofsson surna till likt gammal grädde. Nu blir svaret plötsligt ” – Den formuleringen får stå för dem” (VK).

 

Hur ska du ha det, Peter Olofsson?
Först påstår du dig vara inställd på att arbeta för en lösning som innebär att kommunen i fortsättningen följer kommunallagen. Detta yttrande antyder att du har förstått att kommunallagen fram till nu inte har följts i den aktuella frågan. Sedan avvisar du, helt plötsligt,    revisorernas påstående om att kommunallagen inte har följts genom att säga ”den formuleringen får stå för dem”. Svaret blir ofattbart.
Förstår Olofsson att lagen inte har följts – eller förstår han inte?

Det är inte ofattbart att lagen säger att kommunerna i länet och Region Västerbotten (f.d. landstinget) ska samarbeta. Under mina 29 år i Umeå kommunfullmäktige var ett av de vanligast förekommande uttalandena i talarstolen följande: ”Samarbetet mellan Umeå kommun och landstinget/regionen måste bli bättre”.

Det som är ofattbart, däremot, är att Peter Olofsson inte kan bestämma sig för om han ställer sig bakom revisorernas bedömning om att utbetalningarna till kommunalråden inte har skett i enlighet med kommunallagen, eller om han går emot revisorerna på denna fråga.

Det som också är ofattbart är att ett kommunalråd från en av länets 15 kommuner kan få nästan 340 000 kr/år från Region Västerbotten ovanpå det arvode på 1,1 miljoner som personen i fråga får från sin ”egen” kommun. Fler exempel finns från andra partier.

 

Avslutningsvis
Det som idag kallas för Region Västerbotten har en alldeles speciell historia. Det är inte så enkelt som att Västerbottens läns landsting bytte namn till Region Västerbotten (idag kallad regionen). Nej. Under ett antal år existerade landstinget och regionen sida vid sida. Under denna tid var regionen en byråkrati, med både en administrativ och en politisk överbyggnad, utan egentlig verksamhet. Region Västerbotten var under dessa år ett huvud utan kropp. Ett väldigt dyrt huvud.

Det som präglade detta huvud utan kropp var de väldiga summor av skattebetalarnas pengar som slängdes i Bottenviken. En stor del av dessa pengar gick till samma kommunalråd, och till deras företrädare, som idag får de pengar som strider mot kommunallagen.

Revisorerna säger att det inte är de kommunalråd som tar emot pengarna som gör fel. Felet ligger i beslutet. Jag tror på revisorerna. Men när nu, förhoppningsvis, reglerna SNABBT ändras så att de följer kommunallagen vill jag återigen understryka följande: Varför behövs det uppåt 340 000 för någon som redan får 1,1 miljoner för att samarbeta med regionen (f.d. landstinget) och övriga 14 kommuner i länet?
Varför!

Om exempelvis en batterifabrik som Northvolt knackar på dörren så tillhör det naturligtvis ett kommunalråds arbetsuppgifter att samarbeta med ägaren för detta företag för att se om fabriken kan hamna i Umeå. Detsamma gäller för Svenska Rallyt. Sådana samarbeten anses naturliga för kommunalrådet att utföra inom ramen för de 1,1 miljonerna som denne redan får i arvode. Och om kommunalrådet skulle samarbeta med staden Vasa i Finland, eller med Göteborg, skulle detta anses ligga inom ramen för de 1,1 miljonerna.

Det borde naturligtvis också vara kommunalrådets uppgift att även samarbeta med länets övriga 14 kommuner, och med Region Västerbotten, för de 1,1 miljonerna denne får från sin egen kommun. Det borde inte vara nödvändigt med de nästan 340 000 kr/år som nu visat sig vara utbetalade i strid med kommunallagen. År efter år.

Regionen leds ju, dessutom, av en partikamrat …

 

PS. Dessa exempel berör inte endast ett parti utan, tyvärr, flera partier.  DS.

13 kommentarer

 1. Erik

  Röstberättigade är politikers arbetsgivare kan jag tycka. Så för mig är det vansinne att de sätter sin egen ersättning utan förhandling med de som betalar. Prova göra så i verkligheten! Låt väljarna sätta ersättningsnivåer vid val säger jag. Det kan inte vara komplicerat att genomföra och skulle höja förtroendet för politiker avsevärt.

 2. Oberoende Observatör

  Typexempel på korruption. Herr Lindberg vill väl inte vara sämre än sin läromästare/mentor L Holmlund som trots att han är pensionär sedan 10 år fortfarande uppbär arvode på ca 460 000 som ordf. i INAB och Umeå Hamn.

  • tjalle

   Jag köper att de har en bra ”LÖN” men den de har bör ju räcka till allt de gör på sin ”arbetsdag” ,

   Undrar varför jag har fått sånt politikerförakt sista tiden, jag tjänar 55 000kr/månaden exkl skatt ,då har jag förhandlat bort övertidsersättning och fått 6 veckors semester.Detta tycker jag är skitbra lön och skulle inte tänka mig extraersättning för att göra nåt som inte ingår i min befattningsbeskrivning.Men jag är ju bara en vanligt dödlig som kostar mitt företag pengar.Politiker har ju en större börs att ta ur och behöver ju inte ta konsekvenserna när kassan sinar ,då är det ju bara att håva in mer från sina ”undersåtar” .Småpåvar är de !!!!!!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Oberoende Observatörs kommentar 15/12-21
   Lindberg har ärvt en viss praxis vars rötter sannolikt går ännu djupare än till Holmlund. Men det gör ju inte saken bättre. Tvärtom.

 3. Håkan

  He,he, Lelle pojken han vet hur en slipsten ska dras..Annars ett intressant inlägg av Jan,instämmer till fullo.Men makten och ”finmedia” skulle nog kalla det populistiskt,så sjukt har det blivit.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Håkans kommentar 15 dec 2021
   Det skulle nog kallas populistiskt om det inte vara för en sak. Denna gång har även revisorerna sagt ifrån!

 4. Anna

  Det borde gå att få ett beslut på att det bryter mot kommunallagen och att med sådant beslut att felaktiga utbetalningar ska återbetalas. Efter det ska man se till att det inte händer igen. Det är enda sättet jag skulle få tillbaka förtroendet för regionen och de kommunpolitiker som mottagit pengarna.

 5. Jonsson

  I grund och botten torde det finnas ett fattat beslut i något fullmäktige? När Region Västerbotten skapades… (rimlig gissning).
  Hur ser det ut i så fall? Möjligt att riva upp eller är det p g a kryphål i Kommunallagen?

 6. Sixten Jonsson

  Mycket bra skriver och i det här fallet borde någon i Västerbotten anmäla fallet till förvaltningsrätten som då får ett jobbigt ärende att ev fälla alla Region Vb.
  Citat: Goda råd är dyra,särskilt kommunalråd:

 7. Pingback: Lina Stenberg: Granskningen av Irene Svenonius måste öka - Skyddsombudens Verkstad

 8. Pingback: Il controllo di Irene Svinius dovrebbe aumentare: lavoro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.