Ljög Andreas Lundgren (S) på dagens fullmäktige? Saknar socialtjänsten placeringsstöd som varnar för HVB-hem med prostitution, droger o. våld?

Arbetarpartiet anser
att det krävs en förändring av
socialtjänstens högsta ledning i Umeå
både på chefs- och politisk nivå.
Detta är ett skäl att rösta på AP
i kommunvalet den 11 sept.
Det finns fler skäl.
_     _     _     _     _

 

1. Ljög Andreas Lundgren (S) rakt ut på dagens möte med Umeå kommunfullmäktige?
Frågan om Lundgren ljög för ledamöterna i kommunfullmäktige, media och alla andra måste ställas efter det skriftliga besked som Arbetarpartiets Davis Kaza fått, denna morgon (29/8), från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) klockan 11.18.

Klockslaget har betydelse i sammanhanget.

Davis Kaza är gruppledare för Arbetarpartiet i Umeå kommunfullmäktige. Under måndagens (29/8) interpellationsdebatt frågade han, bland annat, Andreas Lundgren om ifall socialtjänsten i Umeå har tillgång till det så viktiga placeringsstödet. Lundgrens svarade JA på denna fråga. Socialtjänsten i Umeå har tillgång till placeringsstödet.

Vi hoppas alla att så är fallet.

 

2. Men Arbetarpartiets gruppledare, som hade skrivit till IVO och frågat om just detta, fick efter debatten mellan honom och Andreas Lundgren ett skriftligt svar – i form av ett mail – från IVO. Mailet kom klockan 11.18. Jag ska redogöra för IVO:s svar genom att nedan citera exakt vad som stod i mailet:

”Vi kan bekräfta att Umeå kommun inte har frilistat sig / anslutit sig till placeringsstödet.

Med vänliga hälsningar

Placeringsstödet”

Se skärmdump efter texten i blogginlägget.

Kommentar: Enligt svaret från IVO har alltså Umeå kommun inte tillgång till placeringsstödet!  Stämmer uppgiften från IVO är det verkligen uppseendeväckande. Och det på två sätt:
a) det utsätter barn och ungdomar – som socialtjänsten i Umeå placerar på HVB-hem – för oacceptabla risker,
b) lögnen i sig själv – uttalad av Andreas Lundgren!

 

3. Varför är placeringsstödet så viktigt?
Därför att kommunerna i Sverige placerar tvångsomhändertagna ungdomar och barn på bland annat HVB-hem (hem för vård eller boende). Umeå är en av de kommuner som placerar många ungdomar och barn på HVB-hem. Tyvärr förekommer alltför ofta väldiga missförhållanden på dessa. De senaste åren har en rad granskningar visat på just detta. Under 2019 fick en femtedel av de ca 1000 HVB-hem som då fanns kritik från den statliga myndigheten IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

En granskning som SVT gjorde i slutet av 2020 visade att det på många av HVB-hemmen förekom:
a) att alkohol och droger flödade – mer eller mindre fritt,
b) att flickor prostituerade sig – alltför ofta utan att personal ingrep eller informerade socialtjänsten i hemkommunen,
c) att personalen agerade brutalt – exempelvis genom att brotta ned barn på golvet eller sätta ett knä i ryggen på dem,
d) att kollektiva bestraffningar förekom – bland annat i form av hot och isolering av barn.

Kommentar: Det är placeringsstödet som ska varna socialtjänsten – exempelvis i Umeå – om missförhållanden på olika HVB-hem. Detta så att tvångsomhändertagna inte placeras på destruktiva och direkt farliga HVB-hem. Som alla förstår är detta en fråga om liv eller död.

 

4. Om Placeringsstödet på IVO har rätt så ljuger Andreas Lundgren. Men, det finns utrymme för missförstånd. Och, återigen, vi hoppas alla att socialtjänsten i Umeå verkligen har tillgång till, och arbetar utifrån, placeringsstödet. Men svaret från IVO till Davis Kaza kastar onekligen en mörk skugga över Andreas Lundgrens påstående om att socialtjänsten i Umeå kommun verkligen har tillgång till placeringsstödet. Svaret från IVO till Davis Kaza innebär att Andreas Lundgren har en del att förklara.

Frågan måste alltså ställas:
Ljög Andreas Lundgren övriga ledamöter, media och alla andra rakt i ansiktet under morgonens debatt i Umeå kommunfullmäktige?
Eller finns det någon annan förklaring till att IVO ger ett annat besked än Andreas Lundgren?

Det duger inte med tystnad från Andreas Lundgrens sida.

 

5. De tidiga nyheterna idag, måndag 29 augusti, berättade om vad som hänt på ett ungdomshem som drivs av Statens Institutionsstyrelse (SiS hem). En anställd uppges ha haft en relation med en tonåring som tvångsvårdades på SiS -boendet i fråga. Uppgiften är tyvärr inte den första i sitt slag.

I en rapport, som publicerades i juni 2020, berättas bland annat om både sexuella och andra övergrepp på ungdomar som begås av personal på olika SiS hem. Rapporten innehåller exempel på hur det som ska vara vård dels kan innebära att intagna ungdomar erbjuds droger och cigaretter i utbyte mot sex, dels att intagna ungdomarna utsätts för övergrepp som även innefattar våldtäkter.

Rapporten visade att både tjejer och killar utsattes för övergrepp.

___          ___          ___

 

Skärmdump

Arbetarpartiet anser
att det krävs en förändring av
socialtjänstens högsta ledning i Umeå
både på chefs- och politisk nivå.
Detta är ett skäl att rösta på AP
i kommunvalet den 11 sept.
Det finns fler skäl.

 

 

 

21 kommentarer

  1. Tomas

    Som du skrev;
    Antingen ljuger Lundgren, vilket vore oerhört illa. Att svara ”ja” när sanningen är ”nej” är väl själva definitionen av att ”blåljuga”. Om han inte ljuger finns det två alternativ;
    1. Placeringsstödet ljuger. Varför de skulle göra det är ytterst oklart. Och även ytterst osannolikt.

    2. Andreas Lundgren har svarat ”ja” på grund av allvarliga missförstånd som i så fall bör redogöras för offentligt. Att uppfatta ett ”ja” om sanningen är ”nej” är nämligen höjden av missförstånd.

    Oavsett vilket av alternativen som stämmer så kan vi fastslå att något är ruttet i konungariket Umeå. Det ska bli intressant att ta del av Lundgrens förklaring. För situationen kräver en sådan.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Tomas kommentar 29/2-22
      Du har rätt: ”Det ska bli intressant att ta del av Lundgrens förklaring. För situationen kräver en sådan”.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Bergis kommentar 29/8-22
      Socialdemokraternas hantering av LAS slår verkligen mot arbetarna. Fler exempel finns. Men detta lokala exempel talar sitt tydliga språk.

  2. Lisa,S

    Efter jag nu sett video klippet från senaste kommunfullmäktige, vill jag även uppmärksamma er andra här på vad Andreas har gjort eller snarare inte gjort som är mer skrämmande ,än de han påstår. I ett tidigare inlägg på sin blogg ang SiS hemmen.

    Bakgrunden till blogginläget .är att de i presidiet Individ och familjenämnden tillskrivit SiS och påtalat att det är ytterst olämpligt att placera ungdomar med LVU på LVM-hem bland vuxna med missbruksproblematik pga stabbläget.

    ”Tydligen verkar SiS till slut dragit samma slutsats själv.
    (Vill man finns ett citat på Andreas blogginlägg som jag länkad i denna komentar från deras svar till Andreas)
    Andreas väljer att skriva följande:
    ”Mycket bra att det blev stopp på detta förslag. Vad som var skrämmande i detta var dock hur tyst Andreas har valt att vara kring brister och missförhålanden som media och alla runt om i Sverige talade om. När inte bara ungdomars framtid stod på spel utan även deras liv!
    ”Jag är glad att vi kunde agera över partigränserna och att myndigheten själv till slut insåg att detta är ohållbart.”
    Läs hela blogg inlägget här:
    https://blogg.vk.se/lundgren/2022/08/08/sis-backar-om-att-placera-unga-pa-lvm-hem/

    Ställ dig sen frågan, varför har inte individ och familjenämden agerat tidigare om de nu kan? Jag syftar på allt som har framkomit om den bristande vården, missförhållanden, de övergrepp och andra brott som begåtts mott barnen på Sis-hemmen under placering!
    Enligt vad alla granskningar och rapporter från olika håll de senaste åren.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentaren från Lisa, S 31/8-22
      Det verkar som om varningsklockorna endast ringer för SiS-hem och inte när det gäller HVB-hem. I Andreas Lundgrens värld. Detta gör agerandet ännu mer o-försvarligt.

      • Bamsepojken

        Har kollat på VK,s granskningar av UK genom åren och Andreas Lundgrens standardsvar på frågor
        är ALLTID: ”Det får vi titta närmare/vidare på” och kommer med märkliga undanflykter som visar sig vara hittepåstrunt som sakkunniga aldrig hört talas om tidigare och AL hänvisar alltid till ”sekretessen”för att komma undan och vinna tid med förhoppningen att allt rinner ut i sanden…………….
        ”Snus är Snus och Strunt är Strunt som Palme hojtade om på den tiden!!

    • Till minne av Jasmine

      Som exempel på detta kan jag hänvisa er till Aftonbladet granskning om ”De inlåsta barnen”

      Där de gjorde en jätte bra granskning för att upplyssa om problemet, efter att två flickor i samhällsvård har tagit sina liv med några månaders mellan rum år 2017, flickorna var bara 13 och 14 år.

      ”Vår granskning av fallen visar att barn med vårdbehov förvaras på låsta ungdomshem utan behandling. Där mår de allt sämre och kan förlora livsviljan.”

      ”Ska jag behöva dö för att nån ska bry sig om mig?”
      https://deinlastabarnen.story.aftonbladet.se/chapter/ska-jag-behova-do-for-att-nan-ska-bry-sig-om-mig/

    • JAG

      Här är VKs artikel som handlar om de Andreas bloggat om.

      Där det står är bland annat att Statens Institutionsstyrelse (SiS) meddelade den 21/6-22 att de går in i stabsläge. Då de inte längre kunde ”leva upp till kravet att omedelbart anvisa plats efter barnens behov och socialtjänstens efterfrågan”.

      Den 1 juli kom en rapport om läget som visade att totalt stog 49 st i kö till ett SiS (18st av dessa var pojkar) väntar på att placeras vid ett av SiS ungdomsboenden. Även om väntetiden förändras varje dag, så var väntetiden upp till några veckor, enligt en pressekreterare vid Statens Institutionsstyrelse.

      Enligt Hanna så ska placering kunna ske inom några dagar när de fungerat som det ska.

      Både Andreas och Hanna ställe sig kritisk till de långa väntetider och lösningen med att placera ungdommar tillsammans med vuxna på LVM-hem. Situationen fick dem att agera och skickat in en skrivelse till SiS, om deras syn på problematiken.

      ”– Det är ett av problemen, men också hela situationen med att barn och ungdomar som har störst behov av vård i samhället inte kan vänta på en plats vid ett ungdomshem, säger Andreas Lundgren.
      – Någon måste markera att det här inte är okej från ett barnrättsperspektiv, tillägger han.”

      ”– Det är också väldigt viktigt symboliskt, att vi politiskt och som kommun står på oss och visar problematiken. De här ungdomarna är så marginaliserade och utsatta i samhället att jag är rädd att det kan bli en situation där man behandlar dessa hur som helst för att ingen bryr sig eller reagerar, säger Hanna Lundin Jernberg.”

      Så efter de som går att läsa här i artiklarna bland kommentarena här. Så undrar man ju varför Andras inte har agerat gällande missförhållandena på SiS som framkommit?

      https://www.vk.se/2022-07-15/akut-platsbrist-pa-sis-ungdomshem-flera-veckors-vantetid

      • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

        Svar på kommentar från JAG 3/9-22
        Jag håller med. (Citat) ”Så efter de som går att läsa här i artiklarna bland kommentarerna här. Så undrar man ju varför Andras inte har agerat gällande missförhållandena på SiS som framkommit?”

  3. Till minne av "Josefin"

    ”De inlåsta barnen”
    Här kan ni läsa om 14-åriga Josefin.
    Hon bor med åtta vårdare bakom pansarglas i ett säkerhetshus i Eskilstuna.

    Kerstin Weigls granskning börjar när Josefin omhändertas bara ett år gammal. Sedan dess har hon placerats 33 gånger mellan familjehem och vårdinrättningar över Sverige.

    https://flickanbakompansarglaset.story.aftonbladet.se/

  4. Julia

    jag har suttit på SiS. det var hemskt. Ja fick ingen hjälp. Dom låste in mej i ett rum å ja fick nt ens prata me mamma på 4 långa veckor.
    Det var mest män som jobbade där. När man kommer till SiS så måste man klä av sej helt naken. Om man vägrar så hotar dom med att slita av alla kläder.
    Sen fanns isolen oxå som SiS kallar avskiljning. Det är en liten cell med en madrass. Jag satt i en sån en av sommarens varmaste dagar. jag trodde jag skulle dö av värme och törst. tyvärr överlevde jag. Jag hade hoppats att dö för att slippa SiS.

    jag kommer aldrig förlåta vad samhället gjort emot mej. Aldrig, aldrig.

    det SiS sysslar med är lagliga övergrepp.

    sen tror vanligt folk att alla på SiS e kriminella. men ingen av dom tjejer jag satt med var kriminella. Däremot var vi alla brottsoffer. Många hade blviit våldtagna å på SiS fick dom utstå massa förnedring av den manliga personalen.

    Den socsekreterare som placerar en tjej på SiS ska veta att det innebär att skicka tjejen till Helvetet.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Om kommentaren från Julia den 18/3-2023
      De som arbetar inom socialtjänsten, politiker från Individ- och familjenämnden eller alla andra som bara känner sig kallade är välkomna att (i sin tur) kommentera Julias kommentar. Ni kan skriva anonymt eller i eget namn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.