Stöd strejken för kollektivavtal på Tesla – och gör som 13 fackföreningar i 4 länder. Här följer en kort rapport från strejkvaktskedjan.

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________

 

Detta blogginlägg är skrivet tillsammans med partikamraterna Tomas och Davis. Som alla förstår stöder Arbetarpartiet aktivt IF Metalls strejk för kollektivavtal.

 

Ingress
Sedan IF Metall inledde strejken på Tesla den 27 oktober har konflikten vuxit till att bli den viktigaste striden på svensk arbetsmarknad på flera decennier. Idag omfattar strejken inte bara tio olika fackförbund i Sverige. Sedan i december har även fackföreningar i Danmark, Norge och Finland vidtagit sympatiåtgärder med de svenska fackföreningarna. Detta innebär att hela 13 fackföreningar från fyra länder deltar i strejken!

Bakgrunden till strejken är Teslas vägran att teckna kollektivavtal. Eftersom löner och arbetsvillkor i Sverige beslutas genom kollektivavtal mellan fackföreningar och arbetsgivare så finns det ingen lagstadgad minimilön. Finns det inget kollektivavtal på en arbetsplats finns det inte heller någon lägre gräns för hur låga löner en arbetsgivare kan sätta. Skulle Tesla vinna striden finns det en risk för att fler företag struntar i kollektivavtalen – eller säger upp sina befintliga avtal. Detta riskerar att underminera hela systemet med kollektivavtal och öppna för en dumpning av löner och villkor i en omfattning som inte skådats i Sverige på 100 år.

Strejken på Tesla är därför viktig för alla löntagare i Sverige.

Du som vill hjälpa till att försvara kollektivavtalen kan anmäla dig som strejkvakt hos IF Metall. Det har flera av mina partikamrater i Arbetarpartiet gjort. Här nedan kan du läsa en rapport från strejkvaktskedjan en kylig dag i mitten av december.

 

RAPPORT FRÅN EN STREJKVAKT

”Jag fick den stora äran att göra min strejkvaktsdebut en ganska kall dag i mitten av december. Och fler dagar ska det bli.

När jag kom fram till strejkvaktsbordet utanför Teslas verkstad i Umeå möttes jag av tre glada strejkvakter som hälsade mig välkommen och visade mig baracken i närheten där man hämtar sin s.k. konfliktväst eller konfliktgördel. Då jag är en rätt stor grabb, som blir ännu större med vinterkläder, fick det bli en gördel då det saknades västar som passade min storlek iklädd ”vinterpälsen”.

De som var på plats berättade om det viktigaste att tänka på och gav senaste nytt då det gällde strejken. Dagen innan kom nyheten om att Transport skulle ta ut all sophämtning på Teslas verkstäder i blockad från och med julafton, vilket såklart var en stämningshöjare. God jul, Elon Musk!

Mitt pass var från kl 14 till 17:30. Denna eftermiddag var det få människor i rörelse i området. Någon enstaka bil kom med någon leverans. Några skötte underhållsladdning av Teslabilarna. Detta räknas för närvarande som s.k. skyddsarbete och är inte satt i blockad. Bilarnas batterier kan tydligen ”dö” om de står utan strömtillförsel för länge, om jag förstått det rätt.

En man som passerade området gjorde tummen upp och utbrast ”Ni gör ett bra jobb!” till oss. Detta gjorde att temperaturen kändes några grader varmare. Så det är ett tips till alla läsare som bor i närheten av ett ställe där strejken pågår och vill göra en insats. Titta förbi och berätta att ni stöder strejken. Det kanske inte låter som mycket, men ni ska veta att det betyder något för strejkvakterna. Det har varit en lång strejk – och den ser ut att bli längre. Det kräver uthållighet. Då behövs allt stöd – från uppmuntrande ord till att man avstår en lugn eftermiddag inne i värmen för att stå som strejkvakt.

Förutom medlemmar i IF Metall bemannades posterna på detta pass av medlemmar i mitt fackförbund Kommunal. Jag stod i sällskap med en trevlig Kommunalare från Västerbottens inland. Hon tipsade om att ett bra sätt att slippa frysa om fötterna var att stå på en frigolitskiva. Det visade sig att detta fungerade alldeles utmärkt. Men nog frös man ändå, trots frigolit, flera lager varma kläder och varm dryck.

Däremot slogs jag av tanken att det finns ett egenvärde i att människor står och fryser för ”saken”. Det är på något sätt och vis en slags investering i principen om att arbetare ska enas i kampen för sina intressen. Teslas vägran att teckna kollektivavtal är ett angrepp mot den principen. Ju fler som göra sådana investeringar, desto bättre.

Hoppas vi ses i strejkvaktskedjan! 

31 kommentarer

   • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

    Svar till Helenes andra 12/1-24
    Den typen av kommentarer (mössan) kommer oftast från fega individer – utan argument – som i hemlighet stöder strejkbrytarna.

    • Helene

     Okej, ja det låter troligt. Hade det på känn. Fegisar finns det gott om, men det kunde ju också ha varit ett skämt som jag inte förstog. Vi har ju alla lite olika humor. 😉

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentaren från Messerschmitt 10/1-24
   Alla fackligt anslutna borde höra av sig till IF Metall – antingen för att själva bli strejkvakter eller för att uttrycka sitt stöd.

 1. Gitti

  Varför skriver ni inte om de sympatisörer som stödjer Tesla. I december lämnade någon två tårtor och en blomma till Tesla-arbetare inne i verstaden på Bäckebol för att visa stödet för de som håller Tesla trots strejk i gång och gör att det flesta fungerar för alla Tesla-ägarna och framtida kunder.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentaren från Gitti 10/1-24
   Skälet är att vi inte är neutrala i denna konflikt. Arbetarpartiet har tagit ställning för kollektivavtal – mot företag som vägrar sina anställda denna rättighet. Jag personligen anser att strejkbryteri är ett allvarligt moraliskt BROTT och jag anser därför att de som ger tårtor till strejkbrytare är medbrottslingar.

   • Adde

    Rätt av AP att välja sida i denna konflikt! Jag förstår helt ärligt inte hur någon kan komma på tanken att belöna strejkbrytare, med tårta och blommor. Det var bland det dummaste jag hört på länge. Att dom inte skäms!

    • Björn

     Det handlar om en personkult precis som med apple och vissa andra stora amerikanska bolag. Trump-hysterin är en annan aktuell personkult. De personerna kan bara inte göra något fel oavsett hur de handlar.

     Heja facket!

 2. DK

  Den mannen känner jag! Heja Tomas!
  Vi måste slå vakt om de svenska kollektivavtalen och ge Elon Musk på nöten. Keep on rocking!

   • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

    Svar på Cornelias kommentar 12/1-24
    Elon Musk ska ha ordentligt på nöten. Han ser numera både sliten ut och verkar vara oregerlig. Hans utbrott mot sina annonsörer tyder på att han håller på att tappa kontrollen.

    • Cornelia

     Jag har sett lite rubriker om Musk men inte läst vidare. Det verkar som att han har tappat det lite. Vi lär väl bli varse.

 3. Frank Pettersson

  Allt stöd till strejken! Tror dock att det är nödvändigt att sätta ner foten vad gäller strejkbrytare. En strejkvaktskedja som inte släpper förbi strejkbrytare kan vara ett nästa steg. Kan naturligtvis ha sina svårigheter men tror det är nödvändigt. Detta innebär ingen kritik av alla de som idag står och fryser som strejkvakter, de gör ett fantastiskt jobb!

 4. Helene

  Jättebra Tomas! Så bra att flera hjälps åt att vara strejkvakter. Som sagt vi måste slå vakt om de svenska kollektivavtalen!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Helenes kommentar 12/1-24
   Jag kan inte annat än hålla med. När facket verkligen agerar med viss kraft, vilket inte händer alltför ofta, är det bra om medlemmarna i LO-facken ställer upp. Precis som Tomas gör.

 5. Cornelia

  Bra jobbat Tomas!
  När facket för ovanlighetens skull tar strid för sina medlemmar måste vi stötta, inte fackpamparna, men väl fackets medlemmar som står ute och fryser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.