Kommunen betalar 260 miljoner för Thoréngruppens hallar – men hur sattes priset? Skattebetalarna i Umeå ska inte rädda krisande skolföretag

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________

 

Detta blogginlägg är skrivet tillsammans med Patrik Brännberg

Ingress
Umeås kommunstyre planerar att köpa Thorén Arena för 260 miljoner kronor – av skattebetalarnas pengar. Initiativet till affären kommer från Thorén-gruppen som, förutom 260 miljoner, även vill ha en snabb affär. Thoréngruppen vill att transaktionen – med skattebetalarnas pengar – ska vara klar redan den 2:a maj. Hela denna affär luktar illa. Mycket illa. Låt oss förklara varför.

 

Del ett
Historien. När förslaget kom att bygga en fotbollshall i Umeå var det, från kommunledningens sida, mycket viktigt att en extern aktör (dvs Thorén-gruppen) gjorde den stora investeringen i fotbollshallen. Argumentet från de styrande Socialdemokraterna, understödda av den borgerliga s.k. oppositionen, var att Umeå kommuns låneskuld inte skulle öka. En externt ägd arena skulle, rent av, bli en bra affär för Umeå kommuns skattebetalare…

Men ett antal profiler från idrottsrörelsen i Umeå påpekade, i ett flertal insändare, att det skulle bli mycket dyrare att hyra fotbollshallen av en extern aktör som Thoréngruppen, än att bygga hallen i egen kommunal regi. Färskt i minnet fanns då dyra offentlig-privata fiaskon såsom Nya Karolinska sjukhuset. I kommunfullmäktige protesterade både Arbetarpartiet och Vänsterpartiet mot det befarade slöseriet med skattebetalarnas pengar.

Men kommunledningen drev dock igenom projektet i form av ett – för skattebetalarna – dyrt samarbete med Thoréngruppen. Det avtal som skrevs gick ut på att kommunen skulle hyra fotbollshallen – i hela 25 år (!). Dessutom framkom, helt plötsligt, att kommunen också skulle betala för en innebandyhall i anslutning till fotbollshallen. Det enda anbudet på att bygga arenan kom från … Thoréngruppen.

 

Del två
Nutid. Mot bakgrund av Thorén-arenans historia framstår den nya, mycket plötsliga, affären som än mer osund. I pressmeddelandet från Umeå kommun påstår Christina Bernhardsson (S) att köpet innebär att ”kommunen gör en ekonomisk besparing”. Bernhardsson menar att ”omvärldsläget” gör att det nu, helt plötsligt, blivit fördelaktigt för kommunen att äga sina egna lokaler. Nu har alltså, helt plötsligt, Socialdemokraternas tidigare oro för kommunens stora låneskuld släppt.

Bernhardsson menar alltså att det år 2024, efter att räntorna ökat mycket kraftigt, helt plötsligt skulle vara mer ekonomiskt fördelaktigt för Umeå kommun att göra stora investeringar än för tre år sedan – då räntorna var påtagligt mycket lägre! Det skulle alltså vara ekonomiskt mer fördelaktigt att göra stora investeringar för ca 4 procents ränta än för ca 1,5 procent… ?

Än mer absurt är nästa påstående i pressmeddelandet från socialdemokraten Bernhardsson. Det är den förändrade ”omvärldssituationen” och det förändrade ”säkerhetsläget” som gör att kommunen köper hallarna av Thorén. På allvar! Vi efterlyser en redovisning av – den mycket eventuella – tankegången bakom detta uttalande. På vilket sätt innebär ett ägande av en fotbollshall göra att, exempelvis, beredskapen i kommunen förbättras? Har Bernhardsson tänkt sig att gömma stridsvagnar i arenan och därmed kunna överrumpla en ev. angripare? Vi är övertygade om att hon kunna göra detta militära snilledrag ändå – med tanke på att Umeå kommun redan hyr arenan (till överpris) under de kommande ca 23 åren.

Del tre
Fikonlöv för helomvändning (S). Begrepp som ”omvärldssituation” och ”säkerhetsläge” kan, uppenbarligen, missbrukas å det grövsta. Som ett fikonlöv att gömma sig bakom när höjda räntor och andra bakslag försatt Thoréngruppen i en svår situation (hur svår vet vi inte) och umesossarna därför gör en helomvändning – från att hyra till att äga själva – med stor sannolikhet för att stötta den krisande Thoréngruppen.

 

Del fyra
Myglandet. Så kommer vi då till det pris på 260 miljoner som Umeå kommun har tänkt betala till Thoréngruppen. Vi anser att Umeå kommun ska äga sina egna verksamhetslokaler. Vi anser, också, att om man ska köpa in lokaler för sina egna verksamheter så ska man göra det till marknadspris. Umeå kommunstyre är nu villigt att betala 260 miljoner för denna arena. Frågan dock om 260 miljoner verkligen motsvarar marknadspriset? Byggkostnaden för arenan är höljd i dunkel (då det ju är en privat aktör som byggt). Men en summa om 250 miljoner har nämnts. I samband med att räntorna har höjts kraftigt under de senaste åren har dessutom priserna på både bostäder och andra fastigheter sjunkit.

Ingen annan aktör verkar intresserad av att köpa hallarna. Ändå har priset fastställts till 260 miljoner kronor. Som representanter för Umeå kommuns skattebetalare kräver vi att de ekonomiska beräkningar som ligger bakom köpesumman på 260 miljoner offentliggörs. Det talas om att det finns en ”modell” som används för denna beräkning. Det borde därför inte vara svårt alls att redovisa hur priset på 260 miljoner, som skattebetalarna ska stå för, har räknats fram!

 

Avslutning
Vi skrev inledningsvis att hela denna affär luktar illa. Mycket illa. Nu har vi förklarat varför. Det är omöjligt att inte repetera frågan: Är priset på de arenor som Umeå kommun nu köper av Thoréngruppen verkligen marknadsmässigt? Eller betalar Umeås skattebetalare ett överpris för att stötta ett krisande privat skolföretag – ett bolag vars ägare, Raja Thorén, länge haft en rad kopplingar till det socialdemokratiska partiet i Umeå?

19 kommentarer

 1. kenth

  Och så klagar dom på att snöröjningen är dyr…fattar inte ekvasionen…köpa hallar när pengar behövs läggas på annat viktigare…inte undra på att Lindberg vill ha kvar den höga kommunskatten fast den anses vara för hög.
  Många medborgare med mej
  har säkert inget intresse av dessa hallar.

 2. Frank Pettersson

  Om nu Thoréngruppen vill sälja får de väl lägga ut en annons. Det blir knappast så många som vill betala 260 miljoner. Då kan Umeå sen förhandla ner priset.

  • Robin

   Rätt.
   Å andra sidan kan ju Raja sitta lugnt och låta kommunen betala av det vansinniga hyresavtal man gått in i. De som accepetrat det upplägget är de som ska kritiseras.

   Precis som idiotupplägget för Väven. Och Umestan. Och ….

 3. Helene

  Jag tycker att det låter helt vansinnigt att Umeå kommun tänker betala sådana summor. Jag tycker som Frank att de kan lägga ut en annons. För en oinsatt som jag så känns det som att dom pengarna kan läggas på bättre saker.

 4. Jörgen K

  Umeå kommun med dess hybris och nepotism, har hela tiden alltid något ljusskyggt för sig.
  Vad skulle det vara för speciellt med just 2:a maj? Affärer som hastas slutar alltid illa.

  Då hyreskontraktet fortfarande gäller så ses inga som helst nödvändigheter för kommunen att förvärva Thoréngruppens hallar. Låt marknaden bestämma priset, klarar inte Thoréngruppen att driva anläggningen är konkurs att vänta. I det fallet kan kommunen förhandla med konkursförvaltaren om priset som då förmodligen ligger på en bråkdel av 260 miljoner….

  Marknaden går i båda riktningarna, frågan är varför Umeås socialdemokrater har en sådant intimt umgänge med Thoréngruppen? Vad finns revisorerna?

  Sedan borde dylika frågor hanteras av kompetent och ifrågasättande instanser och inte som nu med en öl i näven i närmaste bastu.

 5. sven

  Har aldrig förstått varför Umeå Kommun syltat in sig med Thoren gruppen . Är det ett sätt att slippa offentlig upphandling , en S styrd kommun som håller en skolskojare bakom ryggen

 6. Tomas

  Korten på bordet Umeå kommun!
  Vi skattebetalare vill vara förvissade om att våra surt förvärvade stålar används på klokast möjliga sätt och att korrekta prioriteringar görs.

 7. Anders

  Denna affär luktar illa, mycket illa. Skattebetalarna i Umeå ska absolut inte rädda krisande skolföretag! Till råga på allt till ett överpris. Luktar vänskapskorruption lång väg eftersom Raja Thorén har kopplingar till socialdemokraterna i Umeå. Borde vara självklart att de ekonomiska beräkningar som ligger bakom köpesumman på 260 miljoner offentliggörs.
  Helt riktigt att ni kräver att de ekonomiska beräkningarna offentliggörs!

 8. Marie

  Tack Jan för din blogg! Du tar upp och synliggör så mycket viktigt som jag annars inte skulle ha en susning om!

 9. Sandra

  Franks idé lät klok. Nog för att kommunen borde äga sina egna arenor, men det här priset lät galet med tanke på hur mycket annat på behöver pengar i dagsläget.

  Ur ett säkerhetsperspektiv kanske kommunen tänker att om ryssen kommer så kan vi ju göra som de gjorde på västfronten under första världskriget. Hålla ut till jul så vi kan ta en paus och spela fotboll tillsammans.

  • Josef

   Med den beredskap som finns är det troligare att de behöver ha arenan för att samla upp kroppar om ryssarna kommer.

 10. Karin

  Man tror lnte att det är sant! Vill inte tro det i varje fall – detta var en så dålig ide redan innan den påbörjades, att kommunen skulle hyra av Toren, en av de verkligt snikna sk entreprenörer som lever gott på skattepengar.
  Nä, säger sim föregående: lägg ut en annons så får vi se vem som hugger…

 11. Robin

  Grattis Raja!
  Kommunens kommentarer var inledningsvis att det var OMÖJLIGT att bygga den själv. Man hade inte råd. Att betala en överhyra är däremot aldrig några problem. (Se på Väven där Baltic FÅR BETALT för att ha kontor.)
  Nu kan man helt plötsligt betala ett högre pris än vad det kostar att bygga själv. Logiken?

  Sanningen är att politiker är HELT INKOMPETENTA vad gäller logiskt tänkande, sunt förnuft och såklart ekonomi. När lobbyorganisationer förklarar att det är mycket mer ekonomiskt att hyra sina lokaler isf att äga så GER man bort stora delar av sitt bestånd och hyr in sig hos privata. När någon lite klokare nu har visar SKR vilket vansinne ett sådant beteende är så svänger pendeln. God morgon!

  Det är kul att det anläggs nya idrottsanläggningar i kommunen, men detta? En ny hall typ Midgårdshallen (utan gym) kostar omkring 30-35 miljoner. En fotbollshall med fulla mått (inte för liten som den som nu ska köpas) kostar mellan 70 och 100 miljoner. Man kan alltså få minst en fotbollshall och 5 ”gympasalar” istället. Eller 2 vanliga idrottshallar och två fotbollshallar. Om man nu brytt sig om att vilja ge mesta möjliga till ungdomsidrotten. Men det är väl inte så intressant?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.