SE FILMKLIPP från debatten i kommunfullmäktige om huruvida skattebetalarna i Umeå ska betala 260 miljoner för Thorén Arena!

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________

 

Uppdatering 13/2-2024.
Sedan detta blogginlägg publicerades har nya uppgifter framkommit. Det handlar om att Raja Thorén först försökte sälja hela sitt friskoleimperium – men misslyckades. Därefter vände han sig till Umeå och bad kommunen att köpa hallarna på Noliafältet. Raja Thorén förefaller att hänga på ringrepen efter all kritik som Thoréngruppen fått för brister i sin skolverksamhet. Om inte Umeå kommuns styrande – Socialdemokraterna och Miljöpartiet, stödda av Moderaterna – kan presentera de ekonomiska kalkyler som ligger bakom köpesumman på 260 miljoner går det inte att undvika misstankar om vänskapskorruption. Tyngst faller skuggan på Socialdemokraterna. 

 

Thorén Arena debatterades på fullmäktige den 29 januari. Alla frågetecken från 2018 finns kvar – dessutom har nya tillkommit!

Se filmklipp från debatten i Umeå kommunfullmäktige!

 I mitt förra blogginlägg tog jag upp planerna på att Umeå kommun ska köpa Thorén Arena.
*Priset uppges bli 260 miljoner kronor (av skattebetalarnas pengar),
*Det är höljt i dunkel hur priset har räknats ut – och om det är rimligt?
* Överstiger priset marknadsvärdet måste köpet ses som ett företagsstöd till Thoréngruppen – av skattebetalarnas pengar. Ytterst

I hopp om att få klarhet i dessa frågeställningar ställde Arbetarpartiet en fråga till ordföranden i tekniska nämnden, Christina Bernhardsson (S), på mötet med kommunfullmäktige. Men Bernhardsson ville inte skingra dunklet – som därmed kvarstå.

Alltså: Se filmklippet från kommunfullmäktige nedan.

19 kommentarer

 1. Helene

  Jag tycker att det osar vänskapskorruption lång väg. Hursom så är det inte ok agerande av ansvariga politiker.

 2. Marie

  Tror du att ni kommer få något svar på hur de kommit fram till den köpesumman? Det är mycket dåligt att de inte kan redovisa hur de kommit fram till att 260 milj ska vara rimligt….

 3. Adde

  Så bra att ni ställer dom ansvariga mot väggen! Det här ska dom inte komma undan med så lätt. Sjukt att det kan ske så öppet dessa vänskapsaffärer (eller vad man ska kalla det) med kommunens skattepengar

  • sven

   Kanske ett sätt att kringgå offentlig upphandling ?
   Men när avtalet med Thoren skulle skrivas skulle det vara så offantligt mycket bättre än att äga själv.
   Tror nog att detta scenario redan var spikat från början

   • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

    Svar på kommentar från sven 13/2-24
    Du ställer en viktig fråga som även jag vill ha svar på: ”Kanske ett sätt att kringgå offentlig upphandling?”

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Adde 4/2-24
   Vi ska göra vårt yttersta för att ställa de ansvariga mot väggen – vi hoppas media tar upp tråden på allvar.

 4. Skattebetalare

  Umeå kommun ska inte betala Thorens misstag. Det finns ett hyresavtal och när styrräntan gått ned blir det billigare för kommunen att äga än hyra, vänta med köpet till dess. Och visa siffror på vad bygget kostade att bygga med interiör som den är nu och utgå från det vid prissättning.

 5. sven

  Enkelt, kräv av Thoren att lägga ut till försäljning och intresserade får buda på anläggningarna annars är det affärer höjt i dunkel. Först var det sagt att hyra var det enda rätta det var för dyrt att bygga , nu helt plötsligt vänder man .

 6. kenth

  Hur stor % av oss kommunmedborgare har nytta av detta inköp? Nä investera där det behövs istället…finns mycket viktigare saker satsa på än att köpa o äga en hall som kostar driftpengar också .

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från kenth 5/2-24
   Jag delar din ilska. Men tyvärr har de styrande kommunpolitikerna redan försätt sig i en ekonomiskt ”idiotisk” situation genom det 25-åriga hyresavtalet med Thoréngruppen. Så beroende på hur stor köpesumman är kanske det minst onda är att köpa sig fri från ett ännu sämre hyresavtal. MEN då ska priset INTE ligga på 260 miljoner.

 7. Karin

  Damen från S repeterar fraser om specialutrustning istället för att svara på frågan. Vi vill ju veta varför kommunen nu vill äga denna byggnad, som aldrig borde ha byggts. Låt med fördel Toren stå för hallen, som var så otroligt sugna på det här. Köp den inte! Ett rimligt marknadspris är i så fall det minsta man kan kräva. Och bättre sakliga svar på bra sakliga frågor!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Karin 7/2-24
   Tack Karin. Du har så rätt: ”bättre sakliga svar på bra sakliga frågor!” Och det är inte endast vi som ställer bra frågor. Jag vet att även media ställer frågor. Och begär ut material.

 8. Robin

  Köpesumman är som den är. Den sätts utifrån värdet på anläggningen. Värdet är högt eftersom Umeå kommun varit korkade nog att skriva på ett långt och dåligt avtal som man inte kommer ur. Ett avtal man nu måste köpa sig fri från. Att köpa sig fri är billigare än att fullfölja hyresavtalet. Det i sig är talande för hur förbannat korkat det var att gå in i det långa hyresavtalet från början. Att gå med på det isf att bygga själv var så UPPENBART okunnigt eller tecken på korruption att varje normalbegåvad såg det.

  Att äga själv kommer alltid att vara billigast om man engagerar sig och skaffar egen kompetens. Det visste alla vettiga redan innan man tecknade hyresavtalet.

  Kostnaden man nu betalar hade täckt TVÅ fotbollshallar (och då fullstora, inte lite för små som den som nu byggts) eller en fotbollshall och 3-5 fullstora ”gympasalar” eller så kunde det varit en bra grundplåt till en evenemangsarena, om man nu tycker det behövs i Umeå.

  Nu betalas ett överpris för en anläggning med förhållandevis liten användning.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Robin 13/2-24
   Du har helt rätt: ”Att äga själv kommer alltid att vara billigast om man engagerar sig och skaffar egen kompetens. Det visste alla vettiga redan innan man tecknade hyresavtalet.”

 9. Lisa.S

  Bra att ni ifråga sätter detta köp!
  Läste just en artikel från i går på VK.
  Om att kritiken växer mot hur Umeå kommun hanterar det planerade köpet av Thoren Arena.
  Men flera politiker vittnar om hur de ställs inför att fatta beslut utan att få se de ekonomiska kalkylerna. Flera politiker i oppositionen menar på att beräkningarna måste upp på bordet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.