Snöröjningen. Nytt år, samma problem. Ifjol ville kommunledningen inte satsa mer pengar – och saknade plan för framtiden.

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________

 

Ingress
Vi är inne i den tid på året då kommunens vinterväghållning åter hamnar i blickfånget. Det fenomen som uppstår varje år är nu åter här. Då snön faller ligger temperaturen kring nollan. Snötäcket, som snöröjningen inte hinner få bort, pressas ihop av tyngden från trafiken. Detta ojämna och halvslaskiga underlag fryser sedan till is och riskerar att skada personbilar, yrkesfordon, bussar, m.m.

Till detta kommer att vintern, i allmänhet, varit ovanligt snörik. Många gator är idag för smala. Även på gator där många bilar och gångtrafikanter rör sig är snövallarna höga och sikten dålig.

 

Del ett
Att problemen upprepas år efter år beror på huvudsakligen tre faktorer:

A. Vädret. Detta kan vi inte göra något åt. Däremot pekar forskarna på att den globala uppvärmningen kommer att leda till ökad nederbörd i norra Sverige. Vi kan därför räkna med att vädret kommer att vara ett ännu större problem om tio eller 20 år än idag.
B. Besparingar. Tekniska nämndens budget har utsatts för besparingar under tio års tid. I september 2019 antog nämnden en ”Handlingsplan för ekonomi och verksamhet i balans”. I denna handlingsplan ingick förslag på årliga besparingar motsvarande 9,5 miljoner inom vinterväghållningen.
C. Förtätningspolitiken. Många grönytor och fria ytor i kommunens centrala delar har byggts igen. Detta ökar behovet av att frakta bort snön – vilket ökar kostnaderna för snöröjningen.

 

Del två
För drygt ett år sedan debatterades snöröjningen i Umeå kommunfullmäktige, på Arbetarpartiets initiativ. Vi ställde två frågor till tekniska nämndens ordförande Christina Bernhardsson (S) som är lika aktuella än idag:
1. Är du beredd att öka resurserna till snöröjningen redan denna vinter?
2. Hur avser du förbättra vinterväghållningen i kommunen framöver?

Svaren lämnade en hel del övrigt att önska. Bernhardsson var inte beredd att öka resurserna till snöröjningen och kunde inte ge något svar om vilka framtida förbättringar som planerades. Och det är här problemet sitter.

 

Del tre
Det politiska styret i Umeå, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vill inte se problemen. Under drygt tio års tid har kommunens styrande bedrivit en förtätningspolitik i centrala stan som innebär att avlastningsytorna för snö har blivit färre och att snön därför måste fraktas bort i större utsträckning. Detta är dyrt och borde därför leda till en större budget för vinterväghållningen. Det är i detta läge som samma styrande väljer att minska budgeten för vinterväghållningen! Den ena handen verkar inte veta vad den andra gör…

Slutligen har kommunens styrande, som gärna slår sig för bröstet för sina insatser i klimatfrågorna, skrämmande dålig koll på klimatförändringarnas effekter i Umeå. I debatten om snöröjningen för drygt ett år var det flera inlägg som betonade att klimatförändringarna riskerar att leda till ökad nederbörd och mer extremväder. På detta svarade kommunalrådet Janet Ågen (S), på fullaste allvar, att ”det är inte säkert nederbörden kommer som snö”! (VK 31/1-23)

 

Avslutning
Det är tur att de som jobbar med snöröjningen i kommunen är yrkeskunniga och sköter sitt jobb bra – trots den politiska ledningens uppenbara brister. Men risken är att inkompetensen i Stadshuset skrämmer bort seriösa snöröjare.

5 kommentarer

 1. sven

  Jo man blir förvånad varje år när man läser att i år är budgeten slut för snöröjningen.
  Vore det i Skåne vissa år så vore det förståeligt ,men i Norrland ???

 2. Christer

  Jag har sagt det förr och säger det gärna igen. Vi har olika politiska grundsyner, men återigen håller jag 100% med Jan H i hans åsikt om kommunens ledning, den här gången gällande snöröjningen inom kommunen.
  Heder åt en politiker som vågar säga ifrån när våra kommunala ledare är ute och cyklar

 3. Frank Pettersson

  Jag tror jag ska skicka en räkning på hur min bil slits av detta skuttande, hoppande som dålig snöröjning skapar. Skickar räkningen till Hans Lindberg. Han kan ju ta det från sitt arvode.

  • sven

   Ähh ,Hans gömmer sig bara bakom nån tjänsteman som är utan ansvar .
   De har befogenheter men är utan ansvar idag.

 4. kenth

  Speciellt Umeå har byggt bort möjligheten med bra snöröjning med
  sitt förtätade byggande…förr fanns många ytor lägga en snöhög på
  innan bortforslinhg…nu är de flesta bebyggda.
  Skulle vara skoj veta vad den höga avgiften på Umeå’s snötippar används
  till…inte kan allt gå till underhåll och skötsel av dessa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.