Thorén Arena. Kommunstyret har tvingats gå med på extern värdering av hallarna. Ville först betala 10 miljoner MER än Thoréns värdering

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________

 

Ingress
Nu har de styrande i Umeå äntligen tvingats krypa till korset och göra en extern värdering av Thorén Arena. Detta enligt det beslut som togs av Kommunstyrelsens Näringslivs- och Arbetsutskott i tisdags. Denna helomvändning kommer inte en dag för tidigt! Dessutom har de styrande beslutat att offentliggöra Thoréngruppens egen uträkning rörande hallarnas värde. Det har suttit långt inne. Men efter påtryckningar från grävande journalister i lokalmedia och flera fullmäktigepartier, däribland Arbetarpartiet, verkar vissa papper nu komma på bordet. Det är bra. Men med tanke på det hemlighetsmakeri som präglat frågan om fotbollshallar i Umeå ända sedan Thoréngruppen kom in i bilden så är detta sannolikt inte slutet på historien.

 

Del ett
Så sent som i måndags framkom att de styrande i kommunen velat köpa Thorén Arena till ”kompispris” – och betala 10 miljoner kronor mer än vad Raja Thorén värderat arenan till. Detta har framkommit av ett maskerat dokument från Umeå kommun som SVT Västerbotten kommit över. Av en händelse (tillfällighet?) hade tjänstemannen som maskat dokumentet använt en för svag penna. SVTs journalister kunde därför utläsa att Raja Thorén själv hade värderat arenan till ”bara” 250 miljoner kronor!

Ändå tänkte Umeå kommun betala 260 miljoner för hallarna! Den fråga som skriker efter ett svar är varför Umeå kommun valde att lägga på 10 miljoner kronor på Thoréns värdering? Hans Lindberg (S) är svaret skyldig.

 

Del två
Men det finns fler frågor.

Exempelvis hur värderingen på 250 miljoner gjordes. SVT har nämligen kunnat visa på ett internt mail mellan Raja Thorén och Umeå kommun. Där står följande att läsa: ”I sann samarbetsanda satt jag i helgen och lekte med Excel, jag försökte hitta argument till varför kommunen ska köpa arenan”

Umeå kommun var alltså, inledningsvis, beredda att köpa Thorén Arena för 250 miljoner, plus 10 miljoner i ”dricks”, baserat på att Raja Thorén ”lekt med Excel”! Det är helt oacceptabelt att kommunala beslut baseras på så bristfälliga underlag – som dessutom kommer från arenans ägare. En ägare som för övrigt, vilket SVT avslöjade, ville sälja hela sin krisande friskoleverksamhet (Thoréngruppen) innan han vände sig till Umeå kommun med försäljningen av Thorén Arena…

 

Avslutning
Att Kommunstyrelsens Näringslivs- och Arbetsutskott nu har beslutat att genomföra en extern värdering av Thorén Arena samt att offentliggöra Thoréns egna värderingar av hallarna är bra. Men vi har sannolikt inte sett slutet på denna historia. Alla papper måste på bordet.

7 kommentarer

 1. sven

  Det är fördjävligt om de vill betala 10 mille extra då bör dessa pajaser som gått med på detta omedelbart avsättas från sina troner.Thoren får väl gå ut med offentlig auktion och högstbjudande får byggnaden.

 2. Tomas

  Att betala en femtilapp eller hundring i dricks kan ju vara rimligt vid ett restaurangbesök. Och då använder man givetvis sina egna surt förvärvade slantar. Men att vilja betala tio miljoner av andras pengar, i detta fall kommunens skattebetalares, i dricks vid en kvartsmiljardsaffär kräver ju en makalös fräckhet och brist på omdöme.

  Vojne, vojne…

 3. Sixten Jonsson

  Du som är idrottsintresserad borde väl se att den här möjligheten är fantastisk för Umeå kommun nämligen att få en fullstor matcharena för flera framstående lag levererad nyckelfärdig.Vad skulle arenan kosta att bygga idag med de senaste årens inflation, troligen det dubbla?När det gäller status på matcharenor i ishockey och fotboll är Umeå sämst av alla större kommuner i hela Norrland eller kanske sämst i Sverige när det gäller möjlighet för elitlag i de stora idrotterna
  .Inget parti i Umeå har tagit initiativet i fullmäktige trots det stora uppdämda behovet.Raja Thorén har sett detta och tagit initiativ och levererat.Det är skamligt att ni hånar honom inför öppen ridå med detta ifrågasättande om 1% av köpeskillingen.Det känns som amatörmässigt agerande som i sämsta fall kan stjälpa hela affären.
  .De partier som nu försöker sätta käppar i hjulet för tillköpet kan kommuninvånarna klassa som eliidrottsfientliga .Det här bådar inte gott för en ny matcharena för elithockey och Björklöven

 4. Tacksam person

  Kommunen sviker sina invånare om de går med på denna affär!
  Intressant kommer de bli om de godkänner affären. För med villken motivering kan de motivera ett köp efter allt som framkommit, utan att framstå som idioter ?

  ”Thoren arena AB har fakturerat Umeå kommun 49 miljoner kronor sedan 2021. Det innebär att den totala notan för arenan blir cirka 310 miljoner kronor efter att hyror, inventarier och köpeskillingen för arenan är betalt.”
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/totalnotan-for-thoren-arena-i-umea-over-300-miljoner

 5. JAG

  Håller med om att det är helt oacceptabelt att kommunala beslut baseras på så bristfälliga underlag – som dessutom kommer från arenans ägare.
  Bra att Kommunstyrelsens Näringslivs- och Arbetsutskott tog beslut i tisdags om att genomföra en extern värdering.

  Vi får hoppas nu att de blir en extern värdering och att ingen motarbetar eller överklagar beslutet.

 6. En tacksam person

  I videon (se länk nedan) hör du Hans Lindberg (S) undviker att svara på frågan om hans vänskapsrelation med Raja Thorén.
  Läs i artikel om hur Hans Lindberg och Raja Thorén har köpt i fritidshus under 2018- 2019 som får en att värkligen att fungera. Tex har Hans Lindberg köpt ett fritidshus i ett område där köpte Raja Thorén fritidshus bara 10 m från det fritidshus som Hans Lindberg har i Hemavan.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/umeas-kommunalrad-hans-lindberg-s-undviker-fragan-om-vanskap-med-raja-thoren-diskuterat-jav-med-jurister

  Hur ser ni på uppgifterna om vänskapsrelationen mellan Hans Lindberg och Raja Thorén?

  Personligen tycker jag att de är konstigt att Hans Lindberg inte kan svara på om de är vänner eller inte, för antingen är man vänner eller inte!
  Även köpen av dessa fritidshus i Ö-vik och Hemavan som köpt under 2018-2019 tycker jag också är konstiga och kan i frågasätta om de inte skulle vara vänner.
  Sen att Hans Lindberg ber reportern om att definiera vad vänner är, får han att se dummare och mer skyldig ut!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.