Thorén Arena – igen. Arbetarpartiet kommer att kräva svar på tre viktiga frågor i samband med kommunfullmäktige 25 mars.

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________

 

Ingress
De styrandes beslut om att göra en extern värdering av Thorén Arena är en delseger för oss som velat se pappren på bordet för denna affär. Men ännu kvarstår många frågor rörande hur de styrande, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har hanterat ”Thorén-affären”. Det handlar bland annat om varför de styrande ”fläskat på” med 10 extra miljoner till Thorén – pengar som riskerar att tas från exempelvis äldreomsorgen och skolmaten. Mina partikamrater i Arbetarpartiet har därför skrivit en interpellation till kommunfullmäktige för att ta reda på just detta.

Interpellationen kan du läsa nedan. Debatten blir troligen måndagen den 25 mars.

 

”Överpris för Thorén-arena?
Interpellation till Hans Lindberg (S)

Den 27 februari avslöjade SVT nya fakta kring Thorén Arena. Journalisterna hade begärt ut en mail-konversation mellan ägaren Raja Thorén och företrädare för Umeå kommun. Mailen har lämnats ut till SVT i maskerad form. Maskeringen är dock så bristfälligt gjord att man kan läsa att Thorén själv värderar hallarna till 250 miljoner kronor. Detta vid ett ränteläge på 6 %.

I ett annat mail skriver Thorén till kommunförträdare ”I sann samarbetsanda satt jag i helgen och lekte med excel, jag försökte hitta argument till varför kommunen ska köpa arenan”.

Trots att Thorén-gruppen själv värderat arenan till 250 miljoner har kommunens företrädare (i bland annat tekniska nämnden) hittills sagt att arenan har ett marknadsvärde på 260 miljoner. Detta samtidigt som värderingsunderlagen länge varit hemligstämplade.

Efter ett möte i kommunstyrelsens planerings- och näringslivsutskott i februari sägs nu att en oberoende värdering av arenan skall göras.

Med anledning av detta undrar vi:

1. Hur kommer det sig att Umeå kommun initialt var beredd att betala ett pris för arenan, som låg 10 miljoner högre än säljarens egen värdering?
2. Hur, och av vem, ska den oberoende värderingen göras?
3. Kommer underlagen till den oberoende värderingen att offentliggöras – eller kommer även denna värdering att vara hemlig för umeborna?

 

Patrik Brännberg
Davis Kaza
Arbetarpartiet”

2 kommentarer

 1. Robin

  Läser dagens vk. Man bör ta skriverier med en nypa salt då de inte alltid visar en klar bild. Ändå noterar jag:
  ”Den värdering som Raja Thorén talar om beställdes av SEB. Svefa, Svensk fastighetsvärdering, gjorde värderingen i december 2023. Marknadsvärdet på arenan bedöms till 250 miljoner kronor.

  – I värderingen finns inga inventarier med. Jumbotroner, ledskärmar, programvara och installationer, det är ungefär 15 miljoner kronor till. Fotbollstältet är inte heller med i den här värderingen, och det är värt ungefär 20 miljoner kronor. Värdet blir därmed en bra bit över 300 miljoner kronor.”
  Då jag räknar får jag alltså 250 (arena)+inventarier(15)+tält(20) = 285 miljoner. Raja får det enl texten ovan till ”en bra bit över 300 miljoner kronor.” Detta utan att ens fundera på att Raja pratar om investerade pengar, inte andrahandsvärde (vilket är oerhört mycket lägre).

  Är denna matematik signifikativ för alla turer här?
  Hur dåligt är egentligen avtalet kommunen skrivit under? Om man, enl texten i vk ska
  1. Betala 250 miljoner för hallen
  och
  2 Ändå spara 200 miljoner på att köpa hallen
  måste alltså hyresavtalet vara värt 450 miljoner. Detta för en hall där de funktioner kommunen faktiskt behöver kunde köpas in för omkring 100-130 miljoner. (kommunen behöver inte en hall med tex fräna ledfunktioner, stora läktare som står tomma 99% av tiden, skryt-entre och kontorsytor/butiksytor osv )

  Det känns som om de som tecknade avtalet från början har en del att svara på. Hur kan man göra det isf att göra fler hallar till barn och ungdomar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.