Thorén Arena. SE DEBATTEN från fullmäktige. De styrande vägrade svara på frågor om PRISET på 260 miljoner och JÄV!

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________

 

Ingress
I mitt förra blogginlägg skrev jag om den interpellation som vi i Arbetarpartiet hade skrivit med anledning av Umeå kommuns planerade köp av Thorén Arena på Noliaområdet. Vi ville bland annat få reda på varför de styrande i kommunen – S, MP, M med flera – hade ”fläskat på” och tänkte betala 10 miljoner mer för Thorén Arena än vad ägaren (Thoréngruppen) ansåg att hallarna är värda.

 

Del ett
Innehållsdeklaration
I detta blogginlägg får du, käre följare, se utdrag av från debatten om priset för hallarna på Noliafältet. I ett kommande blogginlägg ska vi publicera utdrag från debatten om eventuellt jäv. Nedan får se och höra vad Davis Kaza och Patrik Brännberg från AP tar upp i debatten om priset på fullmäktige (25 mars) samt hur Janet Ågren från (S) försöker försvara den politiska majoritetens prissättning.

 

Bakgrund till debatten
Arbetarpartiet hade ställt följande tre frågor om priset:

1. Hur kommer det sig att Umeå kommun initialt var beredd att betala ett pris för arenan, som låg 10 miljoner högre än säljarens egen värdering?
2. Hur, och av vem, ska den oberoende värderingen göras?
3. Kommer underlagen till den oberoende värderingen att offentliggöras – eller kommer även denna värdering att vara hemlig för umeborna?

Hans Lindberg (S) deltog, anmärkningsvärt nog, inte alls i debatten om priset. Han hade lämnat över ansvaret för att svara på våra frågor till kommunalrådet Janet Ågren. Det var dock uppenbart att både Hans Lindberg och Janet Ågren inte ville svara på AP:s frågor. Debatten blev därför, tidvis, riktigt ”het”.

 

Del två
I klippet nedan kan du alltså se och höra utdrag ur debatten om priset.

 

Avrundning
Missa inte nästa blogginlägg! Du kommer vi att publicera utdrag från debatten om huruvida Hans Lindberg (S) är jävig i förhållande till Raja Thorén. Vi återkommer alltså med videoklipp från denna debatt som också fördes på kommunfullmäktiges möte den 25 mars.

6 kommentarer

 1. Gracchus

  Varenda bank och försäkringsbolag kan värdera byggnaderna. När kommunen äger fotbollshallarns kommer de kunna värdera byggnaden när Umeå kommun ska söka lån och vill kunna räkna dem bland tillgångarna. Att de skulle vara svåra att värdera betyder inte att de är omöjliga att värdera.

  Och varför är det så brottom? Kommunen kan säkert ha is i magen och vänta tills Thorengruppen är i ännu sämre läge eller kanske till och med tvingas gå i konkurs och kan köpas av förvaltaren till ett bra pris.

  Mygel är den sannorligaste förklaringen till en rad (med vilje) obesvarade frågor och oklarheter.

 2. Helene

  Kanonbra talat av Davis och Patrik!! Det var en riktig fröjd att se på klippet. Uppenbart har de bestämmande saker som de vill dölja, och det är på tiden att det kommer fram!

 3. Robin

  Sossarna har ju i sak rätt. Marknadspriset är ju helt avhängt värdet på det avtal som är tecknat. Nu har inte jag sett det, men utifrån den värdering som görs verkar ju det avtalet FULLSTÄNDIGT IDIOTISKT! Vem har ansvaret för att det tecknats ett så fullständigt huvudlöst avtal? Hur kan man göra det???

  Vidare säger sossarna att ”om vi inte slutit avtalet hade inte hallen stått där idag”. Då är väl de givna frågorna:
  1. Hade det varit sämre?
  2. Kunde man inte byggt en anläggning mer anpassad för medborgarnas behov till LÄGRE kostnad om man gjort det själva?
  3. Hur kommer det sig att det då avtalet tecknades var ”ett fantastiskt avtal som gör det mycket billigare för kommunen än att äga själv” medan det idag tydligen är ”mycket bättre” för kommunen att köpa anläggningen – till ett högre pris än vad det skulle kostat att bygga själv?
  4. Den fråga ni ställer – varför ska man erbjuda 10 miljoner mer än säljaren själv värderat anläggningen till?

  Min uppfattning är att det blir mer och mer tydligt att problemen egentligen inte är att man nu tänker köpa hallen för att undkomma ett vansinnigt avtal. Problemen uppstod då de ansvariga blev fullständigt blåsta och tecknade kontraktet.
  De mest relevanta frågorna är därför:
  1. Vilka är ansvariga för att det tecknats ett så vansinnigt kontrakt?
  2. På vilket sätt tänker de ta konsekvensen av sitt idiotiska beslut? (antar som vanligt – skylla på någon annan.)
  3. Hur många fler av dessa idiotkontrakt finns /förutom Väven)?
  4. Hur ska man se till att detta inte upprepas igen?

  Vi har som sagt ett annat projekt med fullständigt vansinnigt kontrakt – Väven. Där betalar vi skattebetalare flera hundra tusen kronor VARJE DAG eftersom kommunen gjort ett lika huvudlöst kontrakt. Tack och lov sket det sig då man försökte skänka bort skattemiljoner till någon privat aktör vid badet.

 4. Karin

  Undrar hur många varianter av samma mening som Janet Ågren använde för att vricka till ett försök att svara utan att svara på sakfrågan. Och samtidigt försöka flytta fokus från frågan till kritik av frågeställarens sätt att framföra den. Simpel härskarteknik som väl är det enda som återstår när man har bekostat det ekonomiska elände som hela denna idiotiska hall med avtal innebär. Tydligt o rakt talat av övriga!

 5. Adde

  Hemlighetsmakeriet som präglat frågan om denna fotbollsarena i Umeå, ända sedan Thoréngruppen kom in i bilden. Bekräftar den vänskapskorruption som många av oss Umebor misstänkt försiggår. Man kan fråga sig varför Umeå kommun valde att lägga på 10 miljoner kronor på Thoréns egen värdering. En värdering som grundar sig på Thoréns egna lek med Excel. Umeå kommun var då beredda att köpa Thorén Arena för 250 miljoner, plus 10 miljoner i ”dricks”. Det är oacceptabelt att ett beslut baseras på så bristfälliga underlag – som till råga på allt kommer från arenans ägare. En ägare som för övrigt fått kraftig kritik när det gäller hans friskolor. Hur många Umebor vill att skattepengarna skall gå till att rädda ett krisande friskoleföretqg i stället för att satsa dessa pengar på skolan i Umeå? Ja det kan man fråga sig.

 6. Cornelia

  Det här var verkligen bra gjort av Arbetarpartiet! Jag är glad att ni tar i med hårdhandskarna, det behövs! Detta är vidrigt, hur dom styrande gör allt i sin makt för att åla sig undan allt ansvar. Tydligt är att dessa myglare är vana att komma undan med sina handlingar. Men denna gången verkar de få svårt. Mycket tack vare er i AP! Vi har ett kommunalråd som inte ens kan svara på vad som menas med en vän. Att han måste återkomma i en så enkel fråga gör att jag ifrågasätter hans intelligens. Hårda ord och kanske inte ok att uttrycka sig så. Men fler med mig undrar hur illa det egentligen är.
  Tack AP för er röst för oss ”här nere”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.