Vänstern, FI och Centern lyfts fram som bäst för Umeås förskolor

Idag publicerade den grupp som varit drivande i Föräldranätverket en värdering av partiernas svar på de frågor som nätverket skickat till deras företrädare. Frågorna handlade om vad de olika partierna har gjort och vad de vill göra för att få bukt med de stora barngrupperna i förskolan.

Nedan citerar jag hela uttalandet. Men först skulle jag vilja säga något om en kritik som alltid kommer efter sådana här uttalanden. Det finns alltid de som tycker det är fel att ta ställning. I vissa fall handlar det om ren partilojalitet. Socialdemokrater blir förstås sårade när föräldrar sågar deras passivitet i förskolefrågan. Det handlar också om personer som inte gillar att bli ”skrivna på näsan” utan vill bilda sin egen uppfattning. Den inställningen är märklig tycker jag. Om ett nätverk driver ett sakpolitiskt krav om minskade barngrupper inom förskolan är det självklart att nätverket måste göra en värdering av de olika partiernas politik.

Om nätverket inte skulle göra en värdering blir ju arbetet under dessa år helt meningslöst. Om vi kräver att förskolefrågan prioriteras i kommunpolitiken och tar på oss att granska och bilda opinion så måste vi ju också göra en bedömning av HUR partierna gör detta. Annars lämnar vi över hela makten till partierna att framställa sin politik som bättre än vad den i själva verket är. Och alla partier kommer naturligtvis att hävda att deras parti har den bästa politiken för förskolan oavsett hur mycket eller lite de faktiskt gör. Sen kan förstås olika personer dra olika slutsatser av samma material. Men i så fall är det vettigare att argumentera för varför nätverket borde dra andra slutsatser istället för att säga att nätverket inte borde dra några slutsatser alls.

Med det sagt, här är uttalandet som lades ut på Föräldranätverkets Facebooksida idag:

”I snart två års tid har Föräldranätverket i Umeå engagerat sig för mindre barngrupper och större personaltäthet i Umeås förskolor. Många har deltagit i demonstrationer, skrivit insändare, varit aktiva i Facebook-gruppen och skrivit under namninsamlingar, och en mindre grupp har arbetat med att träffa politiker för att påverka.

Utifrån de svar vi har fått från politikerna (som presenterats här i gruppen under den senaste veckan), samt utifrån de träffar med politiker vi haft, vill vi lyfta fram tre partier som de som vi tycker arbetar mest för mindre grupper och mer personal i förskolan. De tre partierna är Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Centerpartiet.

Det finns två stora anledningar till att vi lyfter fram just dessa partier. Dels har de konkreta och bra svar på de frågor vi har ställt. De verkar ta förskolans utmaningar på allvar och verkligen vilja göra något åt situationen.

Den andra anledningen är att de varit beredda att lyssna och samtala med oss. De har varit välkomnande när vi pratat med dem, och verkligen velat lyssna på det vi säger. De har bjudit in och tagit initiativ till samtal. De har också visat att de inte tror att de själva sitter på alla svar och alltid vet bäst, utan ställt frågor och tagit in det vi sagt. När vi har träffat dem har de ställt frågan ”Hur tycker ni vi ska göra?”, istället för att bara lyfta fram sina egna lösningar.

Utan att ta ställning till partiernas politik i övrigt vill vi alltså lyfta fram Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ och Centerpartiet som de partier som tydligast arbetar för mindre grupper och mer personal i Umeås förskolor”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.