Jonas Sundqvist

Ordet är fritt, men inte gratis.

Underhållning

Kvällens hyllning går till personerna bakom kvällens avsnitt av Idol. Uttagningen hölls i Luleå och så sorgligt som det kan verka tyckas, såg jag nästan fram emot att känna igen någon i skaran av popsnöredrömmande förlorare som gjort bort sig bortom drömmars gränser. Det är taskigt på ett sätt och det håller jag med om. Men det är lite av denna nerv som programmet spelar på. Jag tycker det är roligt att se folk med övermodigt spänstiga steg, bräka som får för att slutligen kvittera ut sina livs häftigaste episoder av reality checks.

Men jag ler även varmt åt de som verkligen kan sjunga. Historien om världens blygaste människa gav mig gåshud när han väl fick hjälp igång och visade sig ha en smått enorm röst. Freddie Mercurys starka ord genom en ljusskygg norbottnings nervöst darrande läppar. I want to break free! Ingen lämnas oberörd. Avslutningsvis får juryn en försiktig men bestämd tillrättavisning om att de faktiskt kunde hjälpt honom igång lite snabbare. Fullkomligt underbart!

Vi får dessutom stifta bekantskap med en person som näst intill fullbordar något av det mest komplexa i interna kulturkrockar. En svart lulebo med lagomt bred dialekt, som kör långtradare efter äkta truckermall och som dels lyssnar på, men även sjunger country. Han berättar på ett naturligt sätt lite om sig och sitt liv och allt bara faller på plats. Det gör mig så glad att se att alla kulturella element verkar kunna smälta samman. Hur fördomsfria vi än är så var detta en ovanlig kombination. Jag sitter som klistrad genom hans audition.

Hyllningen som jag inledde med, går till de som klippt kvällens avsnitt. De har transformerat den så sällsamt återgivna klassiskt norrländska charmiga blygheten till tv-underhållning av absolut högsta klass. Spänning byggs, både vinnare och förlorare susar förbi i rutan och så faller vi tillbaka i berättelsen om några speciella deltagare. Om händelserna i kvällens avsnitt skulle visa sig vara manusförfattade, vilket för viso är helt otroligt, så lyfter jag hatten av vördnad för den som äro skyldig. Tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.