Jonas Sundqvist

Ordet är fritt, men inte gratis.

Svenskt

Språket, det svenska språket, som drygt nio miljoner människor inom Svea rikes gränser talar, är vackert. Vackert för att det är så varierat men ändå formfast. Ett stadigt verktyg som med viss inverkan, kalla det låneord, från andra språk vidgat sitt användningsområde till att idag vara det språk som invånare i Sverige huvudsakligen talar. Åtminstone i offentliga utrymmen. Sedan tillkommer ju de karaktärspåverkande dialekter som berikar vårt språk ytterliggare både vad gäller ordförråd och språkets rytm och känsla.

Ibland blir svensktalande människor rädda att deras språk är på väg att brytas ner och förstöras för att lämna rum åt den populärsvällande engelskan. Oron rotar sig bland annat i att låneordsmängden från andra språk, i huvudsak engelskan, för populärkulturella händelser, trender och strömningar, är mycket stor. Men även den yngre generationens bruk av våra svenska ord verkar väcka oro bland landets äldre språkvärnare. Landets språkvårdare är dock inte fullt lika oroade. Fredrik Lindström skriver på Språktidningens hemsida om det svenska folkets farhågor för deras svenska språk men erbjuder även sin lugnande syn på saken…

Läs: Språktidningen

Språk är ständigt föränderliga och måste så vara för att kunna ge människor i vår dimension möjlighet att förstå och förklara sin värld och sin omgivning för dels sig själva men även för andra. Därför är språkdöd inget att känna rädsla inför även om man gärna vill se sitt modersmål vara något oförstörbart och evigt. Språkdöd låter förresten alldeles för definitivt, ofrånkomligt och slutgiltigt. Visserligen måste allt som en gång varit vid liv så småning om dö, enligt livets mest grundläggande lag, men än är det länge kvar innan vårt svenska språk enbart existerar som stoff i historieböcker.

Språket lever, i allra högsta grad, och kommer fortsätta leva till den dag då vi överger det för ett bättre bärande medel för kommunikation. Det är dessutom en förändring som kommer ske över en lång period vilket borde hjälpa några människor till ro i språkfrågan. Något som Lindström även nämner om svenskar och Sverige är att vi är ’[…]det land som är mest positivt till förändringar och moderniseringar.’ Samma uppfattning låter sig även göras känd av The Economist (brittisk tidsskrift, räknas som en av de mest respekterade nyhetstidskrifter på vår planet) som utnämnde Sverige till en av världens mest demokratiska stater 2005/2006.

Kontenta: Svenskar är föränderliga även om de är gammalmodiga och lite konservativa. Svenskar är lite tråkiga men kompenserar med öppenhet och empati. Svenskar är i grund och botten som de flesta andra folk; bärare av goda anor och onda rykten. Det är bara att gilla läget och inse att livet är vackert. Bittert stundvis, men inte mindre vackert för det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.