Jonas Sundqvist

Ordet är fritt, men inte gratis.

Prostitution

Det osar hor, sa kokerskan. Och eftersom prostitution är olagligt genom stora delar av USA drabbar Natalie Dylans oskuldsauktion folkhemmen med full kraft. Alla skaffar sig en åsikt, även de som egentligen inte bryr sig. Bakgrunden till auktionen manar fram ett ställningstagande. Enligt Natalie själv har hon i dagens läge inget annat val än att se sig om i hemmet efter saker att sälja om hon hon ämnar att överleva och slutföra sina studier. Sedan Natalies styvfar ansett sig behöva hennes ekonomiska tillgångar bättre än hon själv står fröken Dylan nu utan både pengar och råd, och vänder således blicken mot något som måste förmodas vara henne kärt. Den lyckliga och moraliskt vida tveksamma vinnaren måste förutom djup plånbok även vara snäll och intelligent. Så det behöver inte nödvändigtvis vara det högsta budet som ropar hem vinsten.

Men finns här kanske en dold agenda? Tillåt mig elaborera: Scenariot innefattar en självsäker ung kvinna med huvud på skaft och rebeliskt blod i sina ådror. Hjärtat bultar för hennes egen sak i samhället och för att nå den är hon redo att göra vad som helst. Hennes agenda kan vara den mest komplexa i modern samhällshistoria och dess mening kan vara att störta den sexuella hierarkin som råder och skriva om lagarna. Det kan även vara så att hennes sak engagerar en större grupp som opererar med skarp ammunition inför världens alla ögon och kameralinser. Deras uppdrag är våldsamt. Utförandet måste ändå vara lagligt men med en stark strävan att töja ut och även bryta mönster och regler. Det som just nu sker kommer förändra genusperspektivet för all framtid. Världsreligionerna kommer gunga ostadigt genom svallvågorna av detta skalv. Begreppet sexualitet utvidgas med spaltmetrar i uppslagsverken genom följande århundraden.

Egentligen är Natalie Dylan för det första bara ett alias för att skydda personen bakom dessa dumheter. För det andra är hon en påfart till problematikens motorväg. Vad är människans rättigheter? Vad bestämmer hon över egentligen? Är frihet verkligen frihet om inte varje enskild individ får göra som hon själv tycker sig vara brukligt så länge ingen, varken hon eller annan, person kommer till fysisk eller psykisk skada? Vad ska lagen skydda oss från och vad ska den möjliggöra? För lagar ska inte bara hindra människan, den ska leda henne till att leva ett rikt liv inom gränser för vad allmänheten anser vara riktigt. Naturligtvis ska någon hålla i tyglarna och där finner vi högsta hus med bok på bord och lagens ord. Ett styre med representativa ärenden valt av ett folk som ständigt förändras. Därför kan den upprörda tonen vara förändringens klocka som klämtar i gryningen.

Natalies mor förresten, hon arbetar som lärare och uppskattar inte dotterns nyckfullhet när det kommer till att bringa inkomst. Dessutom säger rykten att Natalies syster jobbar på Moonlite Bunny Ranch som är det ställe där den omtalade auktionen skall äga rum. Vad hon jobbar med på ett ställe i Las Vegas-trakten där prostitution faktiskt är lagligt låter jag bli att rota i men det tål att nämnas. Kontroversen tillåts slå rot när Natalies familj dras in i karusellen. Intervjuer och reportage kastar en 22-årig flicka i världens blickfång på bästa sändningstid och varenda människa som nås av nyheten reagerar, dömer eller tänker. Oavsett var vi bor och vad vi gör så tycker vi till om Natalies val att sälja sin oskuld för att kunna försörja sig själv och slutföra sina studier. Vid slutet av studierna väntar dessutom förhoppningsvis en karriär som äktenskapsrådgivare. I detta skede bör ingen längre häpna. Det moraliska korsdraget river ut allt som inte sitter fast men Natalie säger att hon är medveten om vad som väntar och redo för konsekvenserna.
– Jag tycker att kvinnomakt handlar om att göra något på egen hand för att förbättra sin situation.

Och är det inte lite så egentligen? Har hon inte rätt i det? Skippa de hemska baksidorna av prostitution för en stund och fokusera på vad hennes plan möjliggör: tryggare ekonomisk situation, möjlighet att studera och skaffa sig ett yrke och på köpet får hon möjligheten att lära känna en person som verkar generös nog att investera i hennes obesudlade kropp och trovärdighet utan att ha träffat kvinnan en enda gång. Det finns redan där ett par fördelar som är värda att ta in i ekvationen. Om ett eventuellt förhållandet var lyckosamt skulle det kunna rucka på principerna för parförhållandens förväntade struktur. Det skulle utan tvekan påverka dejtingprocessen. Men det är ju då om det blir något förhållande…

Än så länge handlar denna auktion om att köpa sex. Och det dessutom av en oskuld. Detta är en investering som överträffar det mesta i dumhet, för den arma flickan som auktionerar ut ett av de viktigaste stegen i promenaden mot att bli vuxen såväl som för den arma man som anser det vara spännande och förnuftigt att köpa sex av någon som aldrig haft sex förut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.