Jonas Sundqvist

Ordet är fritt, men inte gratis.

Rörelse

Jag vände mitt skrivbord mot fönstret ikväll. En snabb ommöblering gav min ständigt vakande dataskärm en höstig ram. Det skapar en intressant bild-i-bild-effekt med en fullständigt slumpmässig skärmsläckare som bakgrund. Utanför mitt fönster är trädens blad gula och röda till dess att skymningen slukar deras färg. Kvällshimlens tunga moln brottas ner bakom trädtopparna av en kall vind. Ett onaturligt ljust streck gör ett kort snitt i den klara skyn – ett stjärnfall. Lite kan leda till mycket. Inspirerande.

Mitt rum bliv en farkost ämnat för färd genom tid. Maskinen som driver denna skuta går på musik. Oslagbart bränsle vad gäller effekt och miljövänlighet för resor såsom denna. Musiken som skeppet laddas med tar mig med till platser jag annars ej kan nå. Katalogisering och kategorisering möjliggör både snabba och exakta mellanlandningar samt längre direktflyg till destinationer långt bak i tiden. I mina lager vilar etiketter som jag hittat bl.a. i mina föräldrars skivsamlingar. Dessa är inte alltid helt lätta att återfinna vilket lett till ett tidskrävande rotande i internets ogästvänliga landskap. Men i magasinen ligger gamla skivor och väntar på att få ta mig med sig. Inatt är en sådan natt. Fleetwood Mac, Ted Gärdestad, Deep Purple, Rod Stewart m.fl. för mig till platser i min barndom som inte besökts på länge. Soliga sommardagar, meterdjup snö, bilsemestrar och bullbak.

Lagarna för dessa resor är enkla; du kan inte resa längre tillbaka i tiden än ditt allra första ögonblick vid liv. För en majoritet av resenärerna är det dessutom mycket svårt att komma närmare än några år från deras första ögonblick. Lagarna kring resor i rymden som angränsar till det ständigt rörliga nuet är aningen luddiga eftersom det ännu inte råder någon klarhet om en sådan typ av resa är möjlig.

Musik verkar som transportmedel genom mitt minnes sfärer. Besök din skivsamling och prova resa du med. Tips: Investera i ett par fina hörlurar för att skärma bort allt brus som förekommer inom verklighetens frekvenser. På tur i kvällens playlist: The Shins – ’Sea legs’, Death Cab for Cutie – ’Lightness’ och Zero 7s ’Warm sound’. God natt världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.