Jonas Sundqvist

Ordet är fritt, men inte gratis.

Perspektiv

Ny skolmassaker i Finland, vidbränt valfläsk inför presidentplockandet i USA och nästan hela den västerländska världens ekonomi haltar omkring i en lågkonjunkturell slaskpöl…

Dessutom presenteras just nu nya byggplaner för Ön. Långt har det gått om viljan att exploatera ett av de finare områden den centrala delen av stan har att erbjuda är så här stor. Ön är fin, grön och fridfull i sin småbebyggda enkelhet. Hit kan alla komma för att i stillhet strosa runt och andas in förhållandevis frisk luft. Varför kommunen vill pressa in 2500 lägenheter där kräver inte något geni för att låta förklaras: för att ge umeå ett högklassigt bostadsområde som representanter från samtliga samällsskikt över övre medelklassen kan vara stolta över att bo i. De hus som planeras byggas på Ön kommer dessutom inte på något vis likna de mer prisvärda och monotona byggen som klappats upp runt om i staden under de senaste tjugo åren. Nej, dessa hus skall synas från alla sidor av staden men samtidigt vara tydligt avgränsad från angränsande stadsdelar genom den naturliga vallgrav som Umeälven utgör.

Skulle allt detta vara taget ur tomma intet? Föga. Börja med att titta till hyrorna för de lägenheter som avsåg vara lämpade för studenter på Lilljansberget. Stadigt höjda hyror staden igenom trots att vissa områden minskar i popularitet och på vissa håll även börjar bli aningen nergångna(se Ålidhem, Mariehem och Carlshem). Folk vill naturligtvis inte bo i områden där det är stökigt, smutsigt och allmänt låg standard, och kan de som har råd placera en älv och nya fassader mellan sig och sina oönskade grannar så gör de gärna det. Allt om Öns nybebyggelse osar klass och kontroll. Naturligtvis öppnar 2500 nya lägenheter upp för andra invånare att skaffa nyare och fräschare boenden men detta på bekostnad av ett tydligare uppdelat samhälle. Inte många handtag görs för att förbättra de områden som skulle behöva renoveras.

Mina ord kan låta som missunsam vänsterpredikan, men hellre det än att framstå som en lögnhals av monumentala mått som stadsarkitekt Olle Forsgren. På frågan om hur långt man har kommit i förhandlingarna om att köpa marken på norra delen där kommunen planerat att 2 500 lägenheter ska byggas svarar Forsgren ’-Så vitt jag förstår är förhandlingarna långt gångna’. Så vitt jag förstår kokar de upp lögner nere på stadskontoret. Alternativt att de är så insiktsbefriade att begreppet ’clueless’ kan appliceras med stor framgång. Bara idén om att bebygga Ön lutar ju däråt.

Jag orkade faktiskt inte skriva om mer världsliga saker än lokalnyheter idag… All annan rapportering har varit nog mångsidig.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.