Jonas Sundqvist

Ordet är fritt, men inte gratis.

Meningsskiljaktighet

I hemtentans efterskalv sitter jag och läser artiklar på nätet som berör ämnet religion. Anar att en stundvis intressant arbetsskada kan ligga på lur i den här typen av eftermiddagsförströelse. VKs debattforum är en fascinerande plats.

Först och främst är jag imponerad över hur många och långa texter som lagts in här. Hur orkar man skriva något väsentligt i denna lilla ruta? Ni tar i för mycket allihop. Varför känner sig alla så trängda och tvingade till stora ord? Frågorna är så många här och ni bollar bara åsikter, rädslor och smått ovarsamma tolkningar mellan varann.

För att bättre förstå islam måste dess historia och filosofi studeras. Man måste känna till att det är en dynamisk religion som ytterst strävar efter att ena samhället och hjälpa individen i en modern och samtida värld. Allting ser annorlunda utifrån. Det som du tittar in i, tittar du ofta på genom dina gamla glasögon. Man måste först studera historien, för att finna dess plats idag. Detta gäller förmodligen samtliga religioner. I grund och botten är samtliga religioner värnare om fred och jämlikhet. Det är tolkningarna och de maktgiriga ursäkterna i religionens namn som väcker rädsla. Inom alla grupper, klasser, nivåer och forum som människan befolkar finns en liten grupp som söker vinna kontroll över de andra. Det verkar alltså ligga mer i människans natur än i religionens bud. Vi ser andra religioners falsktalande utesäljare och identifierar dem som våra värsta farhågor. Vi ser hur en sjättedel av jordens människor på ett ögonblick avslöjas som fullständiga främlingar. Och ondskefulla ser dom ut att vara. Inga HM-kläder nånstans. Det är hemskt att vara så rädd att man stänger av möjligheter. Möjligheter att få lära känna en ny värld med ny kultur och nya människor med nya berättelser.

I grund och botten handlar de tre stora religionerna om en och samma sak. Den gyllene regeln, som ursprungligen predikats av Konfucius drygt femhundra år före modern tideräknings avstamp genomsyrar grundfilosofin inom såväl judendom som kristendom och islam. Regeln lyder: Gör inte mot andra vad du inte vill att andra skall göra mot dig.

2 kommentarer

  1. Bel

    Mja, där fick du med lite knappt hälften. Det Gud kräver. Kristendomen skiljer ut sig med att ha som huvudbudskap vad Gud Ger.

    Full försoning, Gudomlig rättfärdighet i Jesus. Nåd. Gratis Frälsning.
    Det är det som är den riktiga motorn till att man vill göra andra gott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.