Jonas Sundqvist

Ordet är fritt, men inte gratis.

Demokraticensur

Med anledning av diverse censurförslag och diskussioner kring detsamma satte jag mig för att läsa lite bloggar. Dagar släpar sig förbi, ögonbryn tröttnar på att kasta sig mot hårfästet i häpna rörelser och fingrarna ledsnar på att försöka forma ord som ändå inte verkar kunna nå beslutsfattande ögon. Demokratiskt dilemma. Eller är det verkligen det? Vem bryr sig? Jag hittade i alla fall Sten-Åke Succéns blogg där man bl.a. kan läsa följande:

’Jag tror inte att jag är den enda som tycker att för mycket frihet på nätet är stressande. ALLT ska vara tillgängligt, man behöver inte drömma längre, inte längta eller vänta. Om en viss ’förnuftig’ censur och motiverade begränsningar infördes så skulle nog många få tid för annat mer konstruktivt, och slippa känna sig jagade kring att bli stimulerade av ett obegränsat informationsflöde, och en stress av att inte hänga med i denna tvångspumpande virveldans av nyheter, trender och innovationer.’

Slut citat. Varför ska man begränsa informationsflödet för att vissa människor (enskilda individer) inte kan värja sig mot populärkulturens och samhällets hetsiga tempo? Väljer vi inte själva vad vi vill lägga vår energi och våra pengar på? Man måste inte följa narcissistiska bloggar, ingen måste vräka ur sig av sin ångest eller vältra sig i någon annans om man inte har ett sådant intresse eller möjligtvis en skruvad men intressant böjelse för det. Inte heller måste man konsumera något enbart för att vi lever i ett konsumtionssamhälle. Friheten är fri för att vi fritt ska få välja hur vi ställer upp ekvationen som vi som människor i ett demokratiskt samhälle själva ska brottas med. Friheten är fri för att människan förväntas kunna hantera det. Naturligtvis är det ju så att man inte alltid mår bra av det som omger ens person, men man väljer ju själv i vilken omfattning man konsumerar nyheter och nätheter(bloggar) och som med så mycket annat som vilar på förnuft och gott omdöme handlar vår frihet till stor del om vår egen individuella förmåga att välja vad vi intresserar oss för. Att inskränka frihet och sanning med en bekväm censur för att ge människor mindre att tänka på fungerar inte. Vi hittar ständigt nya saker att överboka vårt schema med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.