Jonas Sundqvist

Ordet är fritt, men inte gratis.

Rättsröta

Jag vill se hur de amerikanska bolagens representant i fildelningsfrågan, Monique Wadsted, delat upp det skadestånd som de drabbade upphovsmännen ska dela på. Och vem som får sina pengar först.

Det är dumt att förlöjliga vikten av den dom som fällts mot Pirate Bay men den är ändå när allt kommer omkring relativt meningslös. Effektiv lobbyverksamhet har inte skrämt många fildelare bort från sina tunga vardagskriminella handlingar utan mest byggt feta räkningar med de juridiska verksamheter som i slutändan ändå inte utgör någon skillnad för den enskilde individen. Ja, det är fortfarande hemskt att upphovsmän inte får betalt för sin musik och sina filmer men pengarna som dessa upphovsmän jagar har inte gått förlorade enbart pga ökande fildelning utan till stor del på fallande kvalitét på tillhandahållen produkt. En diskussion om detta faktum går inte att få till stånd eftersom dessa rättvisejagande upphovsmän sällan och nästan aldrig är de som skapat den produkt de försöker förvandla till avkastning. De har bara köpt rättigheterna till denna produkt och beslutet att investera i en för stunden särskilt populär artist har aldrig varit en försäkrad investering.

Att en bransch som bygger på något så skört som inspiration kan förvänta sig så mycket av en artist och dennes förmåga att nå miljontals lyssnare är för mig smått obegripligt. Naturligtvis kostar marknadsföring pengar och i vissa fall resulterar det i önskade försäljningssiffror men att tro att försäljning enbart inträffar pga marknadsföring är ren och skär idioti. Bra musik har alltid nått sitt öra och nästan lika ofta nått erkännande och gynnsamma försäljningssiffror. Det är så musik måste snickras; från grunden med inspiration. Målet med musik är inte pengar utan kärlek och köpt kärlek är förbjuden frukt i Sverige sedan 1:a Januari 1999.

Jag vet att detta blott berör musikbranschen på dess filosofiska plan men det är där allt börjar. Man kan inte köpa rättigheter till framgång, man köper rättigheter till en produkt. Och kan man sen inte tillhandahålla denna produkt på ett sätt som är inkomstbringande, produktens popularitet till trots, är man kanske inte lämpad att vara en aktör på denna scen. Frihet innehåller möjlighet och möjlighet bygger på att sagd frihet värnas och vårdas. Det som egentligen skulle handla om upphovsmannens rätt och möjlighet att skydda sitt verk, har i stället kommit att bli en sjuk historia om rätten till skadestånd för utebliven stjärnglans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.