Jonas Sundqvist

Ordet är fritt, men inte gratis.

Lekonomi

Lek med tanken att den ekonomiska krisen är gryningen för en ny världsordning där de största aktörerna inte längre huserar på en oceans avstånd utan istället pumpar på i explosionstakt blott ett tunnbefolkat finlänskt skogslandskap bort. Då skulle en bro över Bottenviken med Umeå som förmodat brofäste på svensk mark inte längre ligga i diskussioner om utan istället hur och hur snart en väg till ekonomiskt välstånd kan byggas. Ja, det ligger några år in i framtiden och första steget för Ryssland är att bli medlem i WTO.

Men redan nu ser vi att det finns pengar och köpglädje i Ryssland. Nästa säsong kommer Luleå Hockeys succéduo, Linus Omark och Johan Harju, att spela för Dynamo Moskva i den ryska ligan. Med detta nobbar de spel i NHL men kommer ändå att tjäna mellan 7 och 10 miljoner kronor vardera. Dessutom har de närmare ’hem’ och detta är något som kan komma att locka fler spelare, även från NHL. Med denna rörelse kommer internationella företag med säten i USA att rikta sina blickar mot Ryssland där medelklassen av tradition inte placerar sina pengar i fonder eller aktier och därför inte känt av den ekonomiska situationen som västvärlden brottas med. Cash is king, och platsen där folk handlar är samma plats som företag kommer att tillhandahålla sina nyaste och bästa produkter. Bilar, exempelvis.

Och bilar går åt som ris på en kinarestaurang, i Kina. Den kinesiska bilindustrin har för tredje månaden i rad överträffat den amerikanska och i Mars, som var en rekordmånad, såldes sammanlagt 1,1 miljoner fordon vilket är en ökning med 5% jämfört med samma månad föregående år. Pengar, naturtillgångar och köpkraft väntar i öst och ska man tolka hysterin om våra nedskärningsdrabbade bilfabriker så är den här industrin en av de där stenarna som man ska lägga i hörnen för att bygga ett så stabilt bygge som möjligt. I USA rasade bilförsäljningen med 30% under Mars månad.

Som sagt, lek med tanken att makten skiftar. Det finns ju vissa saker som tyder på att det är en möjlig framtid. Eller så kan du ju ställa dig med armarna i kors och ursäkta den boomade bilhandeln i Kina som ung kommunistisk naivitet och hoppas att allt blir som vanligt snart igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.