Katarina Hampusson

Glädjande!

Av , , 2 kommentarer 7

Det känns som julafton idag.

Jultomten Med Renar, Starry Sky

vk.se 19 december 2016

”Klart: Biblioteket i Vännäsby blir kvar

Publicerad idag kl 18.00

Vännäs Efter dagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden backade man på förslaget att lägga ner Vännäsby bibliotek.”…

.

 

 

 

 

2 kommentarer

Fiktion och verklighet

Av , , Bli först att kommentera 2

Nu hoppas jag att politiken tar behovet av biblioteket i Vännäsby på allvar och inte lägger ner det. I syfte att framhäva böckernas betydelse har jag hittat ett par exempel hur civil olydnad tycks ha angripit  litteraturvurmande människor. Här kan ni ta del av två historier, ett från litteraturen och ett från verkliga livet.

 

Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom.

Med värme och humor om hur lite civil olydnad räddar ett bibliotek.
En bok som är har ett dagsaktuell innehåll i samband med förslaget om nedläggning av
Folkbiblioteket i Vännäsby.


Bild från minabibliotek.se

De gömda böckerna i Ramsberg – ett reportage om när biblioteksdöden kom till byn

Byborna som tog saken i egna händer efter politikens beslut om nedläggning av biblioteket.

Inuti det tömda och stängda biblioteket i Ramsberg. Mattias Berg/SR

Länk: Sveriges Radio P1 Kultur podd 6 juni 2016

 

Bli först att kommentera

Vad är skolbibliotek

Av , , Bli först att kommentera 5

I en insändare i Västerbottens kuriren torsdag 15 december förklarar pedagogerna på Vännäsby skola varför biblioteket i sin helhet är bra för barnen.

Böckerna till biblioteket inhandlas från två olika kassor, en för skolbiblioteket och en för folkbiblioteket. Till skolbiblioteket har det inhandlats gruppböcker, det vill säga flera av samma titel. Till folkbiblioteket inhandlas allt annat tidningar, böcker, filmer, ljudböcker. Via folkbiblioteket kan barnen också beställa litteratur från Umeå regionens alla folkbibliotek som finns på MinaBibliotek.se och hämta ut vid Vännäsby folkbibliotek. En förmån som försvinner om folkbiblioteket läggs ner.

library-488677__480  picture-108539__480

 

Bli först att kommentera

Hoppsan då…

Av , , Bli först att kommentera 9

Någon som missat dagens nyhet?

Halkbekämpningssalt, våtservetter och avfettningsmedel
motsvarande en summa som driver Vännäsby Folkbibliotek 1 år.

salt, vägsalt, havssalt, tore forsberg

Bilden från SVT.se lokala nyheter. Klicka på bilden tar du dig vidare till SVT reportage.

Bli först att kommentera

Roadtrip

Av , , Bli först att kommentera 13

Att köra lite ute i vägrenen är Vännäs kommuns politiska ledning inte helt främmande för. Ska påminna om ett par:

2007, året när 15-timmars avdelningarna införs. När kommunen skulle spara och alla som var föräldralediga eller arbetssökande och enligt lag hade rätt till 15 timmar i veckan i förskoleverksamhet till sitt barn fick lov att säga upp sin förskoleplats och placera sitt barn på en speciell avdelning som endast höll öppet 3 timmar om dagen. För att få en ny ordinarie förskoleplats var man tvungen att ställa sig i kö på nytt men kunde inte garanteras få plats på samma ställe som det man lämnat.
Skolverket uttalade sig och sa att detta inte gick att säga att det var ett lagbrott men att det gick i strid med lagstiftarens intentioner.

2008 kommer förslag om att lägga ner byskolorna. Hela hanteringen ledde bland annat till en anmälan till JO (Justiteombudsmannen) vilken gav kommunen en tuff kritik för hanteringen av allmänna handlingar. Läs här

Våren 2013 beslutas om nedläggning av Vännäs kommuns byskolor. En process i en hastighet som får en Porsche att rodna av skam för sin långsamhet.
Förvaltningsrätten säger att beslutet fattats i strid med kommunens gällande arbetsordning. Hela processen görs om i ett tempo som tangerar världsrekord i klubbslag. Nedläggningen är ett faktum.

Nu rullar det på igen mellan två filer. Folkbiblioteket i Vännäsby hotas av nedläggning. Enligt Gyllenram, chef för länsbiblioteket är det så där på gränsen när det gäller bibliotekslagen. Läs: Västerbottens kuriren
Undrar om Gyllenram kommer att bli ”uppvaktad” med viss kritik för sitt inpass? Personligen tycker jag det känns tillfredsställande att det finns tjänstemän som kan sin sak och som visar det och hjälper andra tjänstemän att göra rätt.

Bli först att kommentera

Folkbildande?

Av , , 6 kommentarer 18

Vännäsby folkbibliotek ska läggas ner. Majoriteten i kommunpolitiken, som gärna kallar sig folkbildande har slagit till. IGEN!

Först la man ner byskolorna för att spara pengar, och utlovades det, en bättre skola med mer och bättre förutsättningar för alla elever skulle bli kvar. Nu är det argumentet helt plötsligt ett minne blott. Nu ska folkbiblioteket i Vännäsby läggas ner och utbudet av böcker och öppettiderna till det nya lilla biblioteket blir kraftigt begränsat . Att den politiska majoriteten bestämmer sig för att skapa en ojämlik skolmiljö och så ojämlika resurser för eleverna är mer än beklämmande.

Konsekvensen är STOR, MAJOR, HUGE för alla elever vid Vännäsby skola. En ytterst liten del av böckerna blir kvar och en begränsad tillgång till den smula som kallas bibliotek blir kvar. Ungefär 15 timmar har skolbibliotikarien i Vännäsby till förfogande varje vecka. Allt kommer inte handla om att hålla öppet, det är mycket en bibbla-person ska hinna med.
Ingen nämner något om hur, och om, det här beslutet påverkar förskolorna och deras boklån?

Alla möjligheter ett folkbibliotek erbjuder försvinner.

Men ännu en bekymmersam faktor rundar hörnet. Vännäsby är ett tillväxtområde. Ett område där andra intressenter är kommunen är beredd att göra satsningar. Nya bostäder är på gång och då monterar man ner en trivselfaktor med bred samhällsnytta!? Vackert uttryckt kallas det för kontraproduktivt.

Med spänning ska jag avvakta protokollet med beslut och se om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som idag bildar majoritet driver igenom det här och om Moderaterna, som i så många frågor, gör en gir och tar tag i byxlinningen på majoriteten.

6 kommentarer

Telia missar i kommunikation

Av , , Bli först att kommentera 5

Bra sa Bill. Bra sa Bull.

Så här efter mötet med Telias representanter i Högås, Vännäs undrar jag hur mycket pengar som Telia lagt ut på den högre ”dressyrskolan” för sina representanter, det kanske skulle ha räckt till någon meter kopparkabel?

 

Tack till Centerpartiet i Vännäs, Ulf Eriksson och Vännäs Landsbygdsråd för att ni uppmärksammade Telias nedsläckning av omlandet.
Bli först att kommentera

Men ärligt…

Av , , Bli först att kommentera 11

…vem trodde att regeringspartierna och vänstern skulle klappa KD och Alliansen på axeln när DÖ gick i graven?

Bli först att kommentera

Lite smått och lite fint

Av , , Bli först att kommentera 1

 

20150625_081146
LOPPERIAN öppnar kl.12 idag. Häng gärna på dörren!

 

Perioden 27/6 -8/8 håller Lopperian öppet varje dag mellan kl. 12-17.

2015-års upplaga finns i bönehuset i Strand.

20-talet välfyllda bord och mer därtill. Konceptet ser också till att det fylls på mer eftersom så det är värt att avlägga mer än ett besök.

Endast kontantköp gäller.

Så här hittar du till oss:

via Sörfors, Överboda fortsätt till Strand. Lopperian ligger på höger sida uppe på en kulle. Parkering på åkern nedanför.

via E12 sväng in mot Vännäsby vid Statoil, sväng vänster mot Överboda. Kör genom Brån och in i Strand. Lopperian ligger på vänster sida uppe på en kulle. Parkering på åkern nedanför.

Google maps: Strand 33, 911 93 Vännäs

-koordinaterna till bönhuset är.
63.876552, 19.895290
eller
63º52’35.6″N 19º53’43.0″E

Välkomna!

Lopperians vänner

 

På Facebook och på Twitter kan du följa oss i gruppen LOPPERIAN

 

 

 

Bli först att kommentera