Katarina Hampusson

Folkbildande?

Vännäsby folkbibliotek ska läggas ner. Majoriteten i kommunpolitiken, som gärna kallar sig folkbildande har slagit till. IGEN!

Först la man ner byskolorna för att spara pengar, och utlovades det, en bättre skola med mer och bättre förutsättningar för alla elever skulle bli kvar. Nu är det argumentet helt plötsligt ett minne blott. Nu ska folkbiblioteket i Vännäsby läggas ner och utbudet av böcker och öppettiderna till det nya lilla biblioteket blir kraftigt begränsat . Att den politiska majoriteten bestämmer sig för att skapa en ojämlik skolmiljö och så ojämlika resurser för eleverna är mer än beklämmande.

Konsekvensen är STOR, MAJOR, HUGE för alla elever vid Vännäsby skola. En ytterst liten del av böckerna blir kvar och en begränsad tillgång till den smula som kallas bibliotek blir kvar. Ungefär 15 timmar har skolbibliotikarien i Vännäsby till förfogande varje vecka. Allt kommer inte handla om att hålla öppet, det är mycket en bibbla-person ska hinna med.
Ingen nämner något om hur, och om, det här beslutet påverkar förskolorna och deras boklån?

Alla möjligheter ett folkbibliotek erbjuder försvinner.

Men ännu en bekymmersam faktor rundar hörnet. Vännäsby är ett tillväxtområde. Ett område där andra intressenter är kommunen är beredd att göra satsningar. Nya bostäder är på gång och då monterar man ner en trivselfaktor med bred samhällsnytta!? Vackert uttryckt kallas det för kontraproduktivt.

Med spänning ska jag avvakta protokollet med beslut och se om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som idag bildar majoritet driver igenom det här och om Moderaterna, som i så många frågor, gör en gir och tar tag i byxlinningen på majoriteten.

6 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Jag håller helt med om att det förslaget inte är bra, men vad har du som kommunbo för förslag på andra besparningar?

    • Katarina Hampusson (inläggsförfattare)

      Hej Karl-Gustav.
      Om vi bara tittar till skolan är det endast byskolorna som varit den stora besparingen under de senaste åren och den är uppäten med råge.
      Förskolorna har fått dra sitt strå till stacken. Uppräkning av nyckeltal hela tiden. Tjänster har sparats in i förvaltningen. Jag tycker faktiskt att generella grepp i skolverksamheten måste göra besparingen. Nyckeltalen i Vännäs kommun grundskolor,per lärare, är lägre än riksgenomsnittet och Vännäs grundskola har en kostnad som är högre än jämförbara kommuner (källa SCB och skolverket)
      Vad tycker du Karl-Gustav?

      • Karl-Gustav Sjöström

        Just nu tycker jag att du svarar på ett sätt som politiker ofta påstås svara, nämligen inte på den fråga de fått. Jag frågade efter DITT förslag på besparingar för att klara budgeten.

        • Katarina Hampusson (inläggsförfattare)

          Hej Karl-Gustav!
          Politikersvar? Att tala om att jag tycker att skolan ska stå för besparingen? Nåväl jag ska vara mer konkret i. Vi har 13 rektorer i kommunen, att minska med en rektor motsvarar mer än besparingen på 700 000 kronor som är besparingen att lägga ner Vännäsby folkbibliotek.
          Nu är det din tur att svara på min fråga.

  2. Anna Johansson

    Intressant att du har åsikter kring vad som påverkar Vännäsbyskola. Då du själv valt bort Vännäsbyskola för dina egna barn. Sedan finns det i grundskolan i Vännäs Kommun 6 rektorer. Hur tänker du att grundskolan ska påverkas mindre om minskningen sker där än att man stänger ett bibliotek? Med tanke på budget läget inför 2018 så kommer yxan falla även mot grundskolan, så du kan vara lugn.

    • Katarina Hampusson (inläggsförfattare)

      Hej Anna!!
      Roligt att du har ”koll” på vår familj och intressant att du kopplar skolvalet för våra barn till mitt engagemang kring biblioteket i Vännäsby. Vill du på något sätt insinuera att jag bryr mig mindre om barns möjligheter till lärande därför? Mitt engagemang handlar dessutom om folkbiblioteket och vilken betydelse det har för alla i tätorten Vännäsby med omland.
      Du har helt rätt att skolan kommer att vara tvungen att spara i långa loppet. Men när de besparingarna kommer så kommer dom att slå även mot Vännäsby skola, den kommer inte att vara undantagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.