blogg

informativ nyheter

Spela fotboll i sommarvärmen – 10 tips

football

Solen gassar, det är varmt och kvavt ute och alla du känner ligger vid stranden – men inte du. Du älskar att lira boll så till den milda grad, att du tar på dig fotbollströjan istället för badkläderna. Du har högre mål än de flesta och siktar på en karriär inom sporten och vet att det kräver stort fokus, regelbunden träning och framför allt – viljan att utvecklas. Det innebär ofta att träna under utmanande förhållanden; fotbollen tar inte paus för varken regn eller sol! Nedan följer några tips för att hjälpa dig i sommarvärmen och utmana solens brännande strålar!

1. Drick.

Att dricka vatten är det viktigaste du bör göra om det är varmt ute. Du behöver vanligtvis dricka extra när du tränar och således ännu mer om det är varmt ute. När solen gassar svettas vi extra mycket och behöver ersätta vätskeförlusten.

Drick hellre mindre klunkar ofta än mycket på en gång. Kroppen svettas regelbundet och du mår bättre av att dricka regelbundet så att inte all energi går åt till att hantera den obalans som uppstår om du först blir uttorkad och sedan tillför kroppen stora mängder vätska.

Drick vatten – inte läsk som snarare torkar ur ännu mer. Dessutom ska du tänka på att dricka både före och efter träningen för att hålla kroppen i god balans.

2. Rätt tidpunkt.

På morgonen och kvällen är det oftast svalare, så förlägg träningen till den optimala tidpunkten då solen inte är så starkt.

3. Skuggan svalkar.

Även om de flesta fotbollsplaner saknar skugga, kan du lokalisera en plats i närheten dit du kan gå om det blir för varmt eller om du ska ta en paus. Parker är ett alternativ till en fotbollsplan om man vill hitta skugga.

4. Rätt fotbollsutrustning

I det här fallet är – förutom en fotboll – en keps eller något annat som skyddar mot solstrålarna att betrakta som korrekt utrustning. Det är dessutom extra viktigt att ha en fotbollströja på för att undvika att du bränner dig på överkroppen även om det kan vara frestande att spela utan då det är varmt. Att investera i en tröja som andas och som transporterar fukten från kroppen är en god idé. Bra skor är viktigt då fötterna gärna sväller lite i hetta.

5. Solskyddsfaktor

Träna inte utan! Dessutom är det en bra idé att välja en solskyddsprodukt med hög faktor då du lätt kan glömma bort tiden när du har roligt och tränar.

6. First-aid-kit

Ta med ett kit som innehåller plåster, alsolsprit, bomull, kompress, mm. Det är extra viktigt att skyndsamt åtgärda sår i värmen och hålla dem rena och fria från grus och annat som kan orsaka att de varar och inte läker.

7. Om du tränar själv

Att ha en mobiltelefon till hands är en livlina som är viktig om du tränar själv – skulle olyckan var framme. I stark värme kan du i värsta fall bli så pass påverkad att du behöver hjälp.

8. Träningsredskap

Nu när du har gjort det du kan för att skydda dig mot värmen, är det bara att sätta igång och ha kul. Tränar du själv, kan du koncentrera dig på att finslipa färdigheter du behöver utveckla, och detta kan du kanske göra på andra ställen än på fotbollsplanen. Du kan öva dig på att nicka, du kan förbättra din träffsäkerhet och benstyrka mot en vägg eller du kan träna på att fotbollsjonglera, dvs. kicka bollen med fötterna utan att tappa den.

Vill du öva att göra mål, kan du använda en ”fotball rebounder” (ett träningsnät som skickar tillbaka bollen när du skjuter in den i målet).

Att spela med andra är ett annat fantastiskt sätt att bli bättre och ett gyllene tillfälle att träna passningar och att öva på samarbete. Dessutom är det bättre att vara flera som tränar ur säkerhetssynpunkt.

9. Mental träning

Se värmen och hettan som en motståndare som du utmanar. Skapa inre bilder av vädret i huvudet, kanske iklädda motståndarlagets tröjor. Tänk på dina förebilder och hur du tror de skulle agera. Sätt upp korta mål som hjälper dig stå över frestelsen att strunta i träningen för att det är varmt eller att ge upp så fort det blir besvärligt. Dock är det viktigt att inte driva på för hårt så att du skadar dig istället för att du får ett bra träningspass!

10. Belöna dig

Belöna dig med en sval dusch, ett glas vatten med citron, en kall och nyttig smoothie eller ett härligt dopp när du varvat ned efter en varm sommarträning. Återhämtningsfasen är minst lika viktigt som själva träningen för att undvika skador.

Talang, träning och vilja – tre faktorer som skapar bra fotbollsspelare oavsett väder!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.