Leif Ahlmark, Vilhelmina

Vindkraft för framtiden.

Leif Ahlmark

Tillgång till energi är en förutsättning för utveckling, tillväxt och välstånd. Vi vill att våra nästkommande generationer skall ha tillgång till säkra elleveranser, en miljömässigt hållbar energipolitik. Vindkraft är en av dem källorna. Vi kristdemokrater bör ta ansvar inom miljöområdet och fortsätta verka kraftfullt inom området.

Vi behöver en långsiktig och medveten energipolitik med nya energikällor bland annat för att näringslivets konkurrenskraft inte ska begränsas och välfärd och sysselsättning drabbas.
Mångfald bör prioriteras och investeringar bör stödjas när det gäller vindkraft, solenergi, biobränslebaserad kraftvärme. Småskalig vattenkraft bör vi nu vara återhållsam med genom att omfattande exploatering av våra älvar redan skett.

Vi har i norrland stora fjällområden med obebyggda marker och därtill kustområdet, det finns platser som är mer lämpade för vindkraftverk än andra och det görs mätningar idag om var det är lämpligt bland annat vindförhållanden, vegetation samt minsta påverkan på människa, djur och miljö.
Vindkraften kräver ett visst tillfälligt intrång i naturen om man jämför med brobyggen, motorvägar, mobiltelemaster etc. Intrånget kan minimeras genom att vindkraften koncentreras till så få platser som möjligt med goda vindförhållanden, och att de placeras med stor respekt för natur, kultur och kulturintressen efter noggrann prövning av tillståndsgivande myndigheter.
Byggandet av ett flertal vindkraftverk på därför utsedda områden i Norrland är
nödvändigt ur ett flertal miljö hänseenden och även ur sysselsättnings synpunkt.
Som ett exempel kan nämnas, ett vindkraftverk på 1MW kan varje år producera ca 2500 MWh, vilket motsvarar behovet av hushållsel i 500 villor. Om ett sådant kraftverk ersätter kol producerad el motsvarar detta: (källa SOU 1999:75)
minskad brytning av nära 1000 ton kol/år
minskade koldioxidutsläpp med ca 2500 ton/år
minskade svaveldioxidutsläpp med ca 3 ton /år
minskade kvävedioxidutsläpp med ca 2,5 ton/år
Vindkraft är bra för oss och kommande generationer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.