Leif Ahlmark, Vilhelmina

Ledarskap

Angående de ständigt återkommande påståendena om Allians för Vilhelminas inkompetens.
Ledarskap är inte lätt, oavsett område.
Ett ledarskap som innebär att leda fyra partier i Alliansen är rätt svårt, det kräver ett gott ledarskap med en stor portion av respekt och ödmjukhet inför varandra. När Åke Nilsson (s) ständigt uttalar sig nedvärderande om Alliansens politiska kompetens tror jag definitivt att detta är en mer enande faktor för oss än han inser. Ju mer man slår på några individer, ju mer enade blir dessa. Allians för Vilhelmina känner sig nu stark och mer sammansvetsad än någonsin! Otrevligheter och onyanserade uttal samt en tydlig ovilja att föra Vilhelmina kommun framåt i en positiv anda kommer att slå tillbaka från allmänhetens sida. En viktig fråga man bör ställa sig: vilket beteende önskar man som medborgare att en ledare, kommunalråd eller oppositionsråd skall uppvisa? Vilket ledarskap är önskvärt? Tror inte att det är det är det nedtryckande, osynliggörande och maktfullkomliga ledarskapet som gäller idag och i framtiden. Den sortens ledarskap finns idag i en del kvarvarande kommuniststater.
Trovärdighet, respekt är ingenting man får gratis utan det måste man göra sig förtjänt av. Tar lång tid att bygga upp men kan gå väldigt snabbt att förlora.

Vänliga hälsningar,
Leif

16 kommentarer

  1. Klarsynt

    Nog kan ni i gruppen känna er mer sammansvetsade. Men vi kommunbor ser ju vad ni gör och hur ni agerar och vi är inte imponerade! Det måste det nog mer till än att ni har trevligt tillsammans för att vi ska tycka att ni gör ett bra jobb. En grupp för inbördes beundran gör ingen nytta. Självkritik är inte så dumt!

  2. Åke Nilsson

    Ett tydligt och starkt ledarskap vågar ta itu med interna problem. När man inte vågar röra i de interna angelägenheterna för att konsekvenserna kan bli splittring måste man välja andra vägar. Det är det vi ser nu. Istället för att värna om den enskilde medborgarens rätt så sluter man sig inåt för att skydda sig själv. Den egna sammanhållningen inom borgarblocket är viktigare än att säkra en korrekt hantering av överförmyndarverksamheten.
    Om ledarskapet varit baserad på en vilja att företräda medborgarna har man också vågat ta itu med missförhållandena.
    Det är ett klassikt sätt att ena en splittrad grupp genom att utse en yttre fiende så fokus förflyttar sig från de inre stridigheterna.
    Vi har arbetat för Vilhelminas och medborgarnas bästa under alla år. Vi fortsätter det arbetet genom att driva vår politik för en fortsatt utveckling av kommunen och att kritiskt granska den borgerliga majoritetens maktutövande.

  3. b.s

    Politisk opposition har en viktig roll i demokratin.
    Oppositionens uppgift är att kritisera regeringspartierna för deras verksamhet.Dess uppgift är att uppdaga regeringens misslyckade beslut och strategier.
    Under riksdagens frågestund utmanar oppositionen regeringen att motivera sina beslut.
    Oppositionens yttersta mål är att fälla regeringen och själva ta över regeringsansvaret.
    Ett bra oppositionsparti har riksdagsledamöter som med vassa tungor ställer regeringen mot väggen utan nåd.
    En listig opposition skapar osämja mellan regeringspartner och strävar efter att få regeringen att spricka.
    En bra opposition är även samarbetsvänlig vid behov.
    I följande val försöker oppositionen utnyttja sin position och vinna!
    Ovanstående fakta antar jag gäller även för varje kommun som har både allians och opposition.
    Nu skulle jag vilja höra din beskrivning av hur oppositionen ska bete sig i förhållande till alliansen ,i jämförelse med ovanstående beskrivning av politisk opposition!

  4. Sam Arbete

    Ibland verkar det som att för socialdemokraterna så är den egna makten viktigare än kommunens väl. Det var en väldig chock för dem när de blev bortröstade. Det de sysslar med nu är väldigt destruktivt och negativt för kommunen. I en liten kommun så måste man kunna samarbeta. Just det verkar vara svårt för en konfrontationspolitiker som Åke Nilsson.
    Bra skrivet Leif!

  5. En som vet

    Öhhh, varför tror du man har olika partier? Åke och socialdemokraterna begår ett generalfel som opposition ifall de inte OPPONERAR sig. Det är deras plikt. Och ska man låta folk bete sig hur som helst när de blivit nominerade till ett förtroende uppdrag, bara för att inte skapa osämja? Lite civilkurage måste det ju finnas, och tack och lov så finns det politiker som Åke som inte låter de små människorna lida pga av politiken. Alliansens felsteg måste ju korrigeras. Det är ju inte snällt mot Vilhelminas medborgare ifall man kör över enskilda individer bara för att klubben för inbördes beundran inte vågar stöta sig med varandra och vara själv kritiska… OMVAL!

  6. Anders

    Åke Nilssons sätt att leda styrgruppen när det gäller förstudien om Vojmån är ju ett totalt misslyckande. Man har ju inte alls fått en allsidig belysning av frågorna och nästan enbart Vattenfalls synpunkter kom fram.

  7. Åke Nilsson

    Tydligen har de borgerliga partiföreträdarna i Vilhelmina väldigt kort minne. Under förra mandatperioden opponerade de sig mot väldigt mycket som vi som var i majoritet då gjorde. De skrev massor med motioner och interpellationer till kommunfullmäktige. Insändare i tidningarna (bloggen fanns inte), annonser i lokala annonsbladet. Allt för att visa hur förträffliga de var. Leif Ahlmark var en av front figurerna i denna massiva opposition från borgarnas soda.
    Nu när vi gör likadant då svärtar vi ner Vilhelmina.
    Leif har ståtat i helfigur i annonser för att profilera sig som vårt nästa kommunalråd. Gjort allt för att tala om hur illa vi socialdemokrater skött Vilhelmina. Allt för att lyfta fram Kds politik. Vad ser vi nu? Första gången kommunen gör minus resultat, -1 milj kr 2007. Kassan minskade med 10 miljoner 2007. Elevboendet läggs ner, näringslivssekreterare sägs upp, länsrätten upphäver ks beslut, överförmyndaren granskas och polisanmäls.
    Och ni tycker fortfarande är ni gör rätt och att vi från oppositionen gnäller.
    Har du så dåligt minne Leif så du glömt allt detta?

  8. irriterad

    Jag fattar inte att du snackar om ledarskap…
    Jag tycker ledarskapet verkar obefintligt i dagens ledning, ni är ju ett gäng som håller varandra om ryggen istället för att våga ta tag i svåra frågor och visa ledarskap. Mysgruppen där alla ska tycka om varandra så mycket att inget vettigt blir gjort! Alliansen riktar all sin fokus mot Åke Nilsson istället för att förbättra sin egen ledning av kommunen. Man får en känsla av att ni är ganska hotade av socialdemokraternas skarphet som opposition och ni vet nog också innerst inne att ni ligger i lä när det gäller att styra denna kommunen! Sen kan man ju ordbajsa vackert om ledarskap…

  9. Jessica

    Vad gör Åke Nilsson? Gunnar Hörnlund jobbade med Åke när han var i opposition men vad är Åkes roll nu. Jobbar han bara MOT Gunnar Hörnlund nu? Har han lön för att hjälpa till med dagligt arbete eller är han bara fritidpolitiker? Jag fattar inte hur det funkar nu för tiden.

  10. Åke Nilsson

    I styrgruppen som leder förstudien om Vojmån ingår sju politiker från Vilhelmina kommun. Fyra från borgerliga majoriteten och tre från S+V. Det är kommunstyrelsen som utsett mig som ordförande. Om borgarna inte har förtroende för mig som ordförande kan de när som helst avsätta mig som ordf. Min plats i styrgruppen har jag kvar.
    Om mitt ledarskap är så dåligt undrar jag varför borgarna låter mig vara kvar?

  11. Joan

    Du kanske ska slå upp vad opposition och oppositionsråd betyder Jessica!! Det var nog så att S och Åke skötte sina kort så pass bra att det inte behövdes opponeras så mycket. Och när du ändå är i gång och informerar dig, så kan du ju ta och kolla vilka idiologiska skillnader det finns mellan olika partier. Och du kan också kolla om det är ok enligt lagsamlingarna att bete sig som Överförmyndaren gjort!

  12. Arne

    Typiskt Åke Nisson.Tar inget ansvar för sina handlingar och skyller sina misstag på andra.Den förstudie som han lett har fått svidande kritik i remisserna.Men dår tar inte ordförande Åke Nilsson något ansvar för en dåligt genomförd förstudie.
    Detta kallas dåligt ledarskap!

  13. Åke Nilsson

    Några anser rapporten dålig andra tycker den är bra. Så är det med politik. Jag hoppar i allafall inte av uppdraget när det inte blir som jag gillar.
    Jag fullföljer uppdraget.
    Vilhelminaborna får säga sitt i slutändan. De är de som bestämmer via folkomröstningen.

  14. Joan

    OOOOch, vad har din åsikt i Vojmå frågan med den här bloggen att göra Arne?? Nu måste väll Nej sidan ta och skärpa sig. Allt här i världen har inte med överledningen att göra. Är så less på allt tjat från älvräddare och nej sägare att jag snart går och börjar skotta upp en ränna själv från Vojmsjön.. Skärp er!
    En oerhörd kränkning har skett och ingen av de som valt dit människan till sitt uppdrag vill ta ansvar utan skyller på den enda politiker som vågar reagera. Skärpning!!! Nu hämtar jag spaden och börjar gräva…. Och remisserna kan du ju efter du räknat ut vad de ÄR kommentera där det hör hemma.

  15. Tim Hermansson

    Leif, du ställer de rätta frågorna och gör en bra analys av kraven på ledarskap i kommunen. Jag,och min familj som ofrivilligen fått erfara hur det i praktiken fungerar idag har lite synpunkter…
    Jag har själv erfarenhet av chefs-skap i det privata näringslivet. När där uppstår ett svårt problem, vad det än vara må, finns ingen återvändo, det måste lösas och verksamheten måste flyta. Vad ni har gjort hitintills i vårt fall, så vitt jag vet, är att kasta er över Åke när han framfört kritik. Hur avser ni att avhjälpa problemet och tillförsäkra Vilhelminaborna rättssäkerhet i all kommunal förvaltning? När tydliga signaler om detta kommer kan vi börja prata om bra ledarskap.

  16. undangömd

    Jag citerar:”Ett tydligt och starkt ledarskap vågar ta itu med interna problem. När man inte vågar röra i de interna angelägenheterna för att konsekvenserna kan bli splittring måste man välja andra vägar. Det är det vi ser nu. Istället för att värna om den enskilde medborgarens rätt så sluter man sig inåt för att skydda sig själv.”

    Mitt i prick Åke!
    Under din tid som kommunalråd skedde just detta på en arbetsplats inom kommunen. Den splittrade gruppen utsåg en syndabock och mobbade ut den personen. Allt tystades ner, och ingen fick varken tala eller veta. Högre chefer vågade inte ta itu med det interna problemet, på rätt sätt, utan gick på ”massan”.
    Vad jag vill säga är att inte har det gått rätt till på din tid heller.
    Makten var viktigare än individen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.