Leif Ahlmark, Vilhelmina

Förtydligande.

Jag vill här förtydliga varför jag skickat skriftligt svar till Viveka Abramsson. När jag får en skriftlig fråga som KF ordförande från någon så måste jag svara på denna. Detta har jag gjort och längre ned finner ni detta svar som är diariefört och offentlig handling. Vad jag opponerar mig emot i detta är att jag som KF ordförande på något sätt skall ställas till svars för vad en enskild medborgare har uttryckt. Jag ifrågasätter även att denna privata brevskrivning från Viveka Abramsson är anmodad att ske via kommunens försorg. Jag har även själv fått frågan om vad jag tycker om kommunens personal, i det här sammanhanget är inte den egentligen frågan relevant. Jag vill dock ändå klarlägga att det är min absoluta övertygelse, utan att känna den hela kommunala arbetsstyrkan, att de gör ett utmärkt arbete som förtjänar respekt! Sedan är det väl också så här att inget företag, organisation eller kommun är perfekt och utan konstruktiv kritik ibland så kanske vi inte kan bli bättre, eller hur?
Läs gärna brevet till Viveka Abramsson noggrant, det följer här:

’Du har i ett brev daterat och diariefört den 28 jan -09 tillställt mig, i egenskap av kommunfullmäktiges ordförande, en fråga huruvida jag och kristdemokratiska förtroendevalda kommer att agera i ett fall som rör uttalanden gjorda av en medborgare och medlem i vårt parti.
I uppdraget som fullmäktiges ordförande har jag att verka inom det avgränsade ansvarsområde som gäller kommunfullmäktiges uppdrag beskrivet i kommunallagen, främst 3 kap 7§-12§.
Vare sig kommunfullmäktige eller dess ordförande kan eller får med vår demokratiska rättsordning begränsa, tillrättavisa, hämma eller på annat sätt försvåra en enskild medborgares möjlighet att uttrycka sin åsikt. I den mån ett uttalande skulle vara av den grad att det kan misstänkas bryta mot brottsbalken är det närmast en fråga för polismyndigheten.
Vårt grundlagsfästa demokratiska system innefattar fri- och rättigheter som bl.a.slår fast att
den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och värna den enskilda människans frihet och värdighet.
Ditt brev rör närmast yttrandefriheten. Den innebär i detta sammanhang varje medborgares frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor och innebär även frihet att uttrycka dessa gentemot den offentliga verksamhet som bedrivs inom stat, landsting eller kommun.
Din fråga huruvida jag som fullmäktiges ordförande eller de kristdemokratiska förtroendevalda avser att agera gentemot en enskild medborgares uttalande faller utanför mitt och övriga förtroendevaldas uppdrag. Skulle ett agerande från mitt och de nämnda förtroendevalda ske i enlighet med ditt brev skulle detta sannolikt vara ett straffbelagt brott mot den svenska grundlagen.’

Vilhelmina den 3 februari 2009

Leif Ahlmark kommunfullmäktiges ordf.

6 kommentarer

  1. Medborgare

    Man blir märkbart förundrad över den låga politiska nivån som (s) i Vilhelmina kommun driver, ser i olika reportage och inlägg hur man som parti genomför aktioner mot Alliansen som inte är trevliga, bland annat på ett nyligen uppkommet brev från en (s)och tillika kommunfullmäktige ledamot som med privat avsändare skickat brev till KF-ordförande samt andra KF-ledamöter, diariefört samt gratis skickat detta genom kommunens försorg,det är inte fråga om kostnaden för dessa frimärken och det arbete tjänstemannen gjort för detta utskick men sättet man genomfört detta på, tyder på en maktfullkomlighet som verkar genomsyra detta parti. Kan det vara så att om man tycker som (s)i Vilhelmina kommun så är allt bra,och alla är glada, har man en annan åsikt så är det fel och kan inte accepteras. Vart har demokratiaspekten tagit vägen? Verkar vara svårt att inse att man inte är i majoritet och då driver man som parti ett lågt populistiskt sk politiskt arbete!

  2. Åke Nilsson

    Jag har läst brevet som Viveka A ställt till Leif Ahlmark i egenskap av ordförande i kommunfullmäktige i Vilhelmina.
    Viveka har skrivit under brevet med sitt namn inget annat. Ingen partibeteckning eller uppdrag i kommunen. Hon har ställt frågorna till Leif A i egenskap av medborgare och privatperson.
    Varför svarar då Leif A i egenskap av Kd:s. ordförande till Socialdemokraterna som parti?
    Här har Leif kraftigt blandat ihop sina roller.
    Viveka måste väl som alla andra få skriva ett brev privat utan att bli hopblandad med sossarna?
    Frågan i brevet var om Leif Ahlmark som kommunens högste och förnämaste företrädare accepterar att medarbetarna i kommunen offentligt kritiseras och nedvärderas. Den frågan har Leif A nogsamt avstått ifrån att besvara.
    Istället skyndar vapendragaren och partibrodern Göran till undsättning och publicerar svaret i sin blogg. Varför publicerar inte KD svaret i sin blogg eller Leif i sin egen.
    Viveka har lämnat in brevet på kommunstyrelsens kansli där det blivit diariefört och utskickat till den det berör. Leif A insinuerar att Viveka har nyttjat kommunens brev för att skicka ut privata handlingar.
    Känner inte kommunfullmäktiges ordf. till rutinerna i dylika sammanhang. Vilken medborgare som helst har rätt att lämna in skrivelser till kommunen. Därefter ombesörjer kansliet att det skickas ut till den som berörs av skrivelsen.
    Jag återkommer med ett svar från S när vi behandlat svaret från KD vid vårt styrelsemöte i morgonkväll.
    Jag kan inte se syftet med Leifs svar på något annat sätt än att han och KD försöker misskreditera Viveka och sossarna.
    Är det så frågor från allmänheten behandlas av KD då betackar jag mig för att medverka i några blocköverskridande uppgörelsen kring budget mm.

  3. pierre

    Ser att du har lite trubbel med sossarna, men det har alla och överallt. Jag litar på dig.
    Vill uppmärksamma dig att jag har bytt namn eftersom du hade så svårt med mitt förra i Bryssel:)

  4. Åke Nilsson

    Leif Ahlmark
    Häggatan 5
    912 32 VILHELMINA

    Du har i skrivelse till socialdemokraterna i Vilhelmina krävt förklaring i en fråga som social-demokraterna inte initierat. Frågan är om du över huvud taget har förstått det brev som du fått från Viveka Abramsson. Vi har tagit del av detta brev och finner att hon inte skrivit under som socialdemokrat och vi utgår då ifrån att hon gjort det som vilken Vilhelminabo som helst.
    Du har nu skrivit till oss i egenskap av ordförande för Kristdemokraterna i Vilhelmina, men brevet till dig var adresserat till dig som ordförande i kommunfullmäktige, kommunens högsta och främsta post som förtroendevald. Dessutom har det undertecknats av en privatperson. Ditt tilltag att vända sig till oss som politisk organisation och dina slutsatser i brevet är häpnadsväckande och vittnar om stor okunnighet alternativ att du låtit dig förle-das och duperas genom att låta någon annan formulera skrivelsen till oss. Men du har själv skrivit under brevet och vi kommer att hålla dig räkning för detta.
    När vi som parti tar tag i frågan om hur ditt partis medlemmar sakför dom kommunanställ-da med nedvärderande omdömen och kritiserar dem för allsköns passivitet och oskicklig-het, då gör vi det på annat sätt. Vi anser att detta är så allvarligt att du som fullmäktigeord-förande borde ha reagerat utan att behöva bli uppmanad till det eller påmind på annat sätt. En del av dina allianskamrater har tagit illa vid sig av vad som skett och uttalat att de absolut inte kan dela uppfattningen om de kommunanställda som framförts i olika sammanhang.
    Vi kan bara beklaga ditt sätt att reagera, men vi både ser och förstår att det följer den spe-ciella sortens logik som du och några av dina partivänner har knäsatt i det politiska livet i Vilhelmina.
    För att ge allmänheten tillgång till ditt tilltag, så skickar vi en kopia till Vilhelmina kommun att där registreras och bli tillgänglig för var och en som så önskar.
    SOCIALDEMOKRATERNA I VILHELMINA

    Åke Nilsson
    v. ordförande

  5. Leif A:

    Som kommunfullmäktiges ordförande får jag ett officiellt brev från Viveka Abramsson som är diariefört och utskickat av kommunförvaltningen. Då svarar jag Viveka A, officiellt som KF ordförande. Jag tillsände även Socialdemokraterna ett brev pg.a. att Viveka A. både är fullmäktige ledamot och vice ordf. i KUN. Detta brev skrev jag i egenskap av ordf. i vår lokalförening.
    Ert svar undertecknat Åke Nilsson är mycket obehagligt skrivet och min undran är: Är det ett förtäckt hot eller ett försök att skrämmas. Jag känner ett visst obehag eftersom Å.N. bl.a. skriver: ?vi kommer att hålla dig räkning för detta?.

    Jag kommer jag alltid att hävda rätten till yttrande och tryckfrihet! Anser Åke Nilsson att det kan vara rätt att tumma på vår grundlagsfästa yttrande och tryckfrihet så blir jag väldigt bekymrad. Eftersom Viveka A. är aktiv ledamot för socialdemokraterna både som KF-ledamot och vice ordförande i KUN så fann jag det naturligt att tillställa s- föreningen brevet med våra synpunkter och frågor. Detta trots att Viveka A. skrev under privat och lät den kommunala förvaltningen stå för utskicket!

    Det vore trevligare om Åke Nilsson m.fl. i stället fokuserar på att driva ett mer sakligt och nyanserat oppositions arbete.
    Avslutningsvis kommer jag som politiker och medmänniska att fortsätta lägga energi på de viktiga frågorna i vår kommun för våra medborgare och deras bästa. Med detta förtydligande hoppas jag nu att ni förstår och respekterar min syn och korrekta handläggning i ärendet, jag begär självfallet inte att ni skall gilla den!

    Med vänlig hälsning
    Leif Ahlmark
    KF-ordförande
    KD-ordförande
    Medmänniska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.