Nordamerikanska kontinentens största timmerhus!

I Manitoba Kanada finns Wasagaming National Park som började byggas under depressionen på 1930-talet. Människor som emigrerat dit, bla från skandinavien, behövde arbete och regeringen avsatte pengar för bygget av parken.

John (Johan) Andersson från Svartberget, Abborrtjärn, och Degerfors socken, var byggbas för dessa timmerhus i parken. Johan samt hans syster Maria och brodern Nils emigrerade alla till Kanada.  Av de fem syskonen blev Anders kvar i Svartberget  och Sofia flyttade till Vännäs.

Jag och Ellen står här utanför The Park Theatre med Johns och Bertas barnbarn Karen. Vi hade tillfälle att åka dit sommaren 2010 för att besöka våra släktingar. En resa vi aldrig kommer att glömma.

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Elinor Eklund

    Hej Lisa, Lasse och jag läser din blogg och idag var det väldigt spännande. Vi har släktforskat i några år och Lasse har rötter i Svartberget. Jag tog fram släktträdet och kom fram till att Lasses mormors mor Britta Lovisa var syster till Johan Anderssons pappa. Världen är liten.
    Hälsningar
    Lasse och Elinor Eklund

  2. Lisa Manfredsson

    Svar till Elinor Eklund (2011-10-12 16:20)
    Vad kul att höra att det finns intresserade läsare, som dessutom visar sig vara släkt. Rolf Sixtensson har sammanställt ett stort släktträd från Anders Hansson, född 1839, och Maria Lovisa (gift tidigare Sjögren samt två medföljande barn, Carl och Erik). Anders och Maria fick fem gemensamma barn varav tre utvandrade till Kanada.

  3. Elinor Eklund

    Hej igen, jag blev så nyfiken, härstammar du från denna familj också? Ganska kul isåfall med tanke på att Anders och Johan har varit kompisar så länge och kanske även släkt om ändå på långt håll.
    Hälsningar
    Lasse o Elinor Eklund

  4. Lisa Manfredsson

    Svar till Elinor Eklund (2011-10-13 17:46)
    Johan Andersson var en bror till min farfars far. Han (Anders Andersson) blev den som stannade kvar och drev Svartbergets jordbruk vidare eftersom han var den förstfödde, som var brukligt vi den tiden.
    Ja, min Anders ringde och sa samma sak:
    -Då måste jag och Johan vara släkt!?
    Jovisst är det så Elinor, om än på långt håll, men släkt på Lasses sida det är vi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.