Konst-arten, slå med lie!

Men hur svårt kan det va´?
Ja, så svårt att jag rent av skäms nu när min mor ska fortsätta på samma plats. Frågan gäller alltså, konsten att slå med lie.
Kaninerna är nu till antalet 36, dom behöver mängder med gräs för dom äter oavbrutet verkar det som. Bättre att slå gräset med lie, att plocka för hand är inte att tänka på.
Lien hämtades och skottkärran för att lasta i. Så greppade jag verktyget som sig bör och jag såg för mitt inre hur vackert grödan skulle falla i fina sjok, som för min mors hand.
Jädrar så svårt det var! Några strån här och där föll för eggen men ibland fastnade spetsen i en tuva eller i marken. Ibland pressades bara grödan platt mot varandra. Konstigt!?
Min mor, som slagit på samma plats tidigare, hade lämnat jämn, fin och kort grässtubb och mitt område såg ut som pälsen på en skabbräv. Tussar här och där, långa grässtrån med kort stubb mellan.
Ojojoj, min till åren komna mor som skulle fortsätta slå nu på morgonen. Hon får sig nog ett gott skratt när hon kommer ned och ska fortsätta. Bäst att be henne slå i fortsättningen….

….eller bäst att lära sig på riktigt.
Det ser ju så förbaskat lätt ut!

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Sven.

    Titta noga på hur hon håller liorvet, och hur hon svänger. Sedan är det inställningen av lien på orvet (skaftet).
    Tror mig ha kunskapen om inställning, slipning kvar och brynning kvar.

  2. Lisa Manfredsson

    Svar till Sven. (2012-06-18 15:13)
    Slipningen av lien har jag själv gjort många timmar på. Ja, det vill säga dra slipstenen.
    Min farfar var riktigt duktig med att slå, dessutom var han extremt viktig med slipningen.
    Ibland vevade man för fort, ibland för sakta och ibland för ojämnt. Det tog aldrig slut på vevandet och han blev aldrig färdig, tyckte man som barn. Men vass lie hade han och stråna gick av och lade sig så fint i väntan på räfsan.

    Inte många som har den kunskapen kvar Sven!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.