Livat

Boktips: En gentleman i Moskva

Julen handlar mycket om att läsa böcker för mig. Därför tänkte jag tipsa om en av de bättre böckerna jag läst på senaste tiden, nämligen ”En gentleman i Moskva”. Det är en roman av den amerikanske författaren Amor Towles som handlar om den ryske aristokraten Graf Aleksandr Rostov som döms till husarrest på hotel Metropol i Moskva efter den ryska revolutionen 1917. Rostov, som tidigare levt ett lyxigt och privilegierat liv, måste nu anpassa sig till det nya regim som har tagit makten i landet och till sin nya situation som fången i en värld som han inte längre känner igen.

Boken följer Rostovs liv på hotellet under flera decennier och beskriver hans olika relationer med andra gäster och personal på hotellet, samt hans försök att hitta mening och värdighet i sin nya tillvaro. ”En gentleman i Moskva” är en roman som handlar om mänsklighet, lojalitet och värdighet i en föränderlig värld.

Jag ger den en stark fyra av fem möjliga!

Boken har en del likheter med andra romaner som handlar om personer som hamnar i utsatta situationer och som måste anpassa sig till förändringar i samhället eller i sin egen livssituation. En bok som kan påminna om ”En gentleman i Moskva” är ”Fången på Kuba” av Ernest Hemingway, som handlar om en fångad amerikansk journalist som försöker överleva och hitta mening i sin situation under den revolutionära kubanska revolutionen. Andra böcker som har liknande teman och som jag har satt upp på min läslista är ”En annan tid, en annan plats” av Truman Capote och ”Mannen som var fredag” av G.K. Chesterton.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.