Livat

Schrödingers katt

Jag tycker att det är spännande att försöka förstå saker som jag egentligen inte begriper. Jag kommer aldrig att bli kvantfysiker, men Schrödingers katt är något som jag tycker är ett koncept som man bör känna till som vanlig allmänbildad person.

Kvantmekanik är den gren av fysiken som studerar materias och energis beteende i närvaro av en observatör. I den enklaste formen av denna teori beskrivs partiklar som atomer och molekyler av deras vågliknande beteende.

Denna vågliknande beskrivning gör det möjligt att förutsäga partiklars beteende med en hög grad av noggrannhet. Det finns dock vissa situationer där den vågliknande beskrivningen går sönder.

Ett känt exempel på detta är tankeexperimentet Schrödingers katt. I detta tankeexperiment placeras en katt i en låda med en radioaktiv källa. Lådan är förseglad så att ingen kan observera katten inuti.

Enligt kvantmekaniken existerar katten i en superposition av tillstånd, både levande och död. Först när någon öppnar lådan och observerar katten kollapsar dess tillstånd till antingen levande eller död.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.