Gammal goding och fortsatt stress

Hittade den här igen igår och oj vad skön den är att sjunga! Jag saknar att kunna sjunga men med ett bråck som tangerar på DDD kupa just ovanför diafragman så är jag glad att jag ens kan prata majoriteten av dagarna…

Solen är här igen…. hipp hurra det är ju så skönt med migrän…

Ska jobba idag och jag får uppbackning imorgon, förhoppningsvis hinner jag få till exempelsmyckena till på söndag, fota och skicka till tidningen.

 

Folksamlingar är inte bra för mig… märkte det igår. Särskilt om dom bär känslorna på ytan så det inte ens finns en chans att stänga ute dom… Total overload igår… Synd dock, fanns en tjej där som jag tror jag skulle kunna komma väldigt bra överens med.

Kopierat från ett forum, vet inte om alla har tillgång till det så därav kopieringen:

 

HSP – High Sensitive Person

Har du blivit ansedd vara extremt blyg? Har du varit eller är du lättgenerad? Tycker du om att umgås med andra människor men har svårt att hålla ut hela kvällen eller tycker att samtalsämnena är banala? Då hör du kanske till den ca 20% av befolkningen som är en HSP – High Sensitive person! Begreppet HSP introducerades av den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron som har forskat i ämnet sedan 1991. (Författare till boken "The Highly Sensitive Person".)

Dessa personer har en biologisk olikhet i sitt nervsystem som gör dem "högkänsliga". De tar in fler intryck och tänker mer över dem än vad andra gör. En HSP-person har inget "filter" och alla upplevelser går rakt in. De blir lätt trötta vid stress eller långa möten, intrycken i nervsystemet blir helt enkelt för många.

Empatin är ofta hög hos en person med HSP men vid överstimulering stängs förmågan av och utbrott av dåligt humör kan förekomma. Då är det viktigt att tänka på att kvalitet är viktigare än kvantitet. En högkänslig hinner inte med lika mycket men får istället ut mer av det hon gör. Då intrycken bearbetas mer känner en HSP:are ofta oro och grubblar lite för mycket. Självklart tar det på krafterna att ha sinnena vidöppna och hela tiden analysera allt.

Som person har de ofta en låg självkänsla samt höga krav på sig själva. De njuter ofta av ensamheten men är ofta ändå väldigt sociala. Cirka en tredjedel är utåtriktade men upplever kallprat som frustrerande. De har ofta god kontakt med andra men orkar inte umgås lika längre som andra. Psykoterapeuten och teologen Ilse Sand från Danmark och själv högkänslig (författare till boken "Älska dig själv") säger att: "En högkänslig skapar djupare kontakt på två timmar än vad andra kan göra på en hel kväll".

För att komma i balans är det viktigt att kunna säga ifrån. Förklara för andra hur man fungerar och att man måste gå undan ibland eller inte kan ta på sig så mycket på en gång. Många HSP:are ägnar sig åt kreativa sysselsättningar då man på detta sätt kan få känslorna ut ur kroppen och därmed blir mer harmonisk, enligt Ilse Sand.

Är du en HSP?

  • Blir du lätt överväldigad av starka dofter, starkt ljus eller höga ljud?
  • Drabbas du lätt av panik eller känner stark olust när du ska göra många saker på kort tid?
  • Undviker du att se otäcka nyhetsinslag på TV?
  • Har du ett behov av att dra dig undan och ha det tyst omkring dig när det händer mycket runtomkring dig?
  • Fick du som liten höra att du är blyg eller lätt blir generad?

 

Svara du ja på tre eller fler av frågorna tillhör du troligen den högkänsliga typen.

Vad kan man då göra för att underlätta livet om man misstänker att man hör till gruppen som är HSP? Försök i första hand att acceptera att du är som du är och att andra inte upplever världen som du gör, inse att omvärlden inte alltid förstår dig. Lära dig att prioritera, tänk igenom din vecka och välj bort det som egentligen är onödigt eller inte är så bråttom med att klara av. Ge dig tid till reflektion och vila, ta dig tid att bara vara.

Ta vara på din kreativitet men se till att ägna dig åt lugna och glada aktiviteter, som inte stressar dina sinnen. "Stäng av" omgivningen när det blir för livligt, meditation kan vara ett sätt. Lär dig att sätta gränser, fortsätt att vara empatisk och engagerad i dina vänner men för klart för dem att du inte orkar vara den som stöttar i alla lägen.

 

 

 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.