SD tar sin plats i fållan

Alldeles nyss avslutades omröstning om talman för Sveriges riksdag. Per Westerberg(m) vann omröstning med drygt 40 röster över socialdemokraten Kent Härstedt. Sverigedemokraterna valde att aktivt stödja den borgerliga regeringen, något vi kommer få se mer av under denna mandatperiod.

Sverigedemokraterna är ett högerparti och tar nu sin plats i den fållan. Vi har under flera års tid påpekat att en röst på Sverigedemokraterna är en röst på ett främlingsfientligt och arbetarefientligt parti. I mycket av partiets politik ligger man långt högerut och det är också därför Reinfeldt väljer att gå fram med minoritetsregering och passivt stöd av SD.

Alla dimridåer om att Mona Sahlin hjälper in SD till makt kan vi nu avfärda som bluff från Moderaterna. Och det har vi sagt hela tiden. Partierna, såväl som regering som opposition måste driva sin politik utan att ge SD ett stort inflytande genom spekulationer om vad de ska rösta på. Gör inte SD större än vad de är. De tar tydligt ställning på högerskalan nu och det är bra för väjarna att veta.

Etiketter: ,

2 kommentarer

 1. Jimmy Lindberg

  Och den analysen gör du efter första omröstningen? Jag tror att Sd har sin egen agenda och kommer att rösta enligt sin egen uppfattning inte efter alliansen, så fort de har mer vinning av att rösta som rödgröna kommer de att göra det. Reinfeldt sökte samarbete med miljöpartiet och dessutom hade det förts diskussioner med de rödgröna om denna eventualitet. Största blocket skulle regera. Hade du hellre sett en andra valomgång?

 2. Andreas Lundgren

  Svar till Jimmy Lindberg (2010-10-04 14:02)
  Ja visst har du rätt att SD inte vill placera in sig på höger-vänsterskalan. Man kan också argumentera att de har ett ursprung i den nationella rörelsen, vill driva en egen dagordning etc.

  Men SD hade ett val. Och de la inte ned sina röster utan de valde regeringsalternativet. Titta vi på SD:s politik så står de i många frågor långt ut på högerskalan. Det vet Reinfelt och det är därför som han bara kontaktat oppositionen i flykting- och migrationsfrågor.

  SD kommer att för eller senare gå emot regeringen. Men de har tydligt bekräftat idag att socialdemokraterna och vänstern är fienden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se