Kristersson(m) pekar ut SD för att skada Sverige

Brukar sällan berömma moderatledaren Ulf Kristersson, men det är bra att han nu markerar mot SD:s oacceptabla agerande i NATO-processen.

Omni refererar till Expressen:

SD-toppen Richard Jomshofs utspel om att bränna koraner ”var ett väldigt dåligt uttalande som på allvar skadar Sveriges möjligheter att kunna enas med Turkiet”. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) till Expressen.

Att Kristerssons pekar ut Jomshof är viktigt då det efter tidigare uttalanden om ”att alla måste ta ansvar nu” klargör att det inte är svenska folket i allmänhet som försökt sabotera NATO-processen. Istället är det som statsministern säger, ledande företrädare för SD som med sina uttalanden skadat Sverige. Oavsett regeringens känsliga band till SD, så måste Sveriges säkerhet gå före partiintressen.

Rätt så, skulden ska ligga hos den part som orsakat kaoset. Och det är hög tid att SD slutar med att underminera svensk säkerhetspolitik.

8 kommentarer

 1. Björn

  Om Erdogan skulle kräva att samkönade äktenskap skulle förbjudas, tycker du att vi skulle gå med på det också?
  Koranbränningen må ju vara rätt onödig, men likväl tillåten att utföra i demokratiska Sverige. Vi ska komma ihåg att det finns ett politiskt spel som pågår i Turkiet då det snart är val. Rätt lågt att försöka ändra våran grundlag i utpressningssyfte, likväl som vissa politiker tar chansen att smutskasta framförallt SD.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Suck, Björn vad är det som gör att du inte kan läsa vad jag skriver. Är jag verkligen för otydlig? När har jag skrivit att Sverige ska gå med på turkiska krav att förbjuda demonstrationer? Absolut noll gånger. När har jag hävdat att vi ska ändra vår grundlag? Noll gånger.

   Det jag däremot upprepat är att det är oerhört allvarligt när en av Sveriges ledande politiker, justitieutskottets ordförande Rickard Jomshof(SD) gör upprepade uttalanden som försvårar Sveriges säkerhetspolitik. Ingen ifrågasätter Jomshofs rätt att säga vad han tycker, däremot är det min och även statsministerns fulla rätt att också uttrycka att det är ytterst olämpligt att agera som Jomshof gör. Dvs uttalanden som hettar upp situationen där Jomshof tycker man ska bränna hundra koraner till. Det visar hur olämpligt det är att regeringen bundit sig till SD i utrikespolitiken. Det är dock bra att Kristersson markerar mot tramset.

 2. brorson

  Jag har skrivit otaliga gånger på Petter Nilssons SD-blogg att det är en felaktig rättspraxis att ge polistillstånd till att bränna Koranen. Denna felaktiga praxis har dock promotats av förre justitieministern Morgan Johansson efter påskkravallerna förra året. Polisen är enligt min mening inte skyldig att ge tillstånd till brottsliga handlingar. Och bränna Koranen är en brottslig handling, nämligen förargelseväckande beteende.Jag uppfattade dock inte Jomshofs uttalande som en uppmaning att bränna koraner, utan som ett retoriskt svar på Erdogans krav att vi ska ändra svenska lagar. Och även om det bara är rättspraxis som behöver ändras, ska det inte ske på order av utländska presidenter.

  Ministrar får ö.h.t inte uttala sig om hur lagar ska tolkas och tillämpas, sedan de har antagits av riksdagen. Jomhof är visserligen inte minister, men står dock så nära regeringsmakten, så att han inte borde uttala sig som han har gjort, Jag stöder f.ö. SD:s förslag att göra det straffberft att bränna svenska flaggan, men anser att det bör utvidgas till andra flaggor med stor symbolisk och känslomåssig betydelse såsom röda fanan (i synnerhet om det sker i 1 maj-demonstranters åsyn) samt >Pride-flaggan. Det är ju också förargelseväckande. Vill man kritisera det, som dessa flaggor står för, kan man göra det i tal och skrift.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Problemet med Jomshofs uttalande är inte hurvida det var retoriskt eller ej utan att han inte visar omdöme i ett känsligt säkerhetspolitiskt läge.

   Vad gäller SD så hänvisar man ofta till yttrandefrihet. Men det verkar bara gälla de delar man själv håller med om. Det ska vara okej enligt SD att bränna koranen men inte svenska flaggan. När sen luciatåg stoppas av SD-politiker för att lucian inte uppfyllde den norm SD anser ska gälla så verkar yttrandefriheten ha seglat lång väg bort.

   • brorson

    Min yttrandefrihet går naturligtvis före andras rätt att slippa känna sig kränkta av det som jag säger eller skriver.Tal och skrift är yttrandefrihetens kärna. Men likväl begränsas även den delen av yttrandefriheten av lagar i Brottsbalken. Så varför begränsas inte även klart stötande handlingar av lagen om förargelseväckande beteende, som också är en lag i Brottsbalken?

    Mig veterligt har ingen sverigedemokrat bränt koraner. Men det torde vara svårt för SD att ta avstånd från detta illdåd, sedan detta illdåd har sanktionerats av landets justitieminister. Syftet med Paludans illdåd var ju dels att göra svenska muslimer väldigt ledsna och dels att provocera extrema islamister och rent kriminella element bland muslimerna att uppföra sig illa, i syfte att alla muslimer skulle framstå som klandervärda .Problemet med den förre justitieminister var att han som ateist satte sig över grundlagen (förbudet mot ministerstyre) och sanktionerade en högerextremists illdåd mot muslimer, som inte gjort något ont.

    Om Sverige nu befinner sig i ett säkerhetspolitiskt läge, vilket finns anledning att betvivla, som berror det på den förra regeringens iver att få Nato-frågan överstökad före valet, Jag tillhör en generation, som fick lära sig allting om USA-imperialismen, dess krig och massmord på icke-europeiska folkslag, deras stöd till diktaturer och det militärindustriella komplexets oerhörda makt över amerikansk utrikespolitik. Vi hade en partiledare som hette Olof Palme… Jag hedrar hans minne. Det gör inte det hans nutida efterträdare. Hurkan man stödja ett parti, som grundades av f.d. slavägare, som ville återinföra slavrtiet i ”demokratisk” och därför kallar sig Demokraterna?

    Den. som vill kritisera innehållet i Koranen, kan göra det i tal eller skrift. Om det inte handlar om respekten för medmänniskor med en annan tro, utan om säkerhetspoiltik, vill du förbjuda kritik mot Nato och USA-imperialismen samt kvarvarande diktaturer inom Nato eller allierade med Nato?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Jag vet inte vilken justitieminister som sanktionerat någonting. Varken Strömmer eller Morgan Johansson styr över polisens tillståndsbedömning, dessutom sker detta med stöd av grundlagen som kräver flera påfallande val för att ändras.

     Sen kan man alltid ha olika åsikter om koranbränning ska vara förbjudet som i Finland eller inte. Men i det här fallet handlar det om en ordförande för justitieutskottet(Jomshof) som uppenbarligen tycker att hans rätt att upprört tala om att Sverige ska bränna 100 koraner till är det mest prioriterade i detta säkerhetspolitiska läge. Det är det inte. Bara för att Jomshof har rätt att säga detta så är det omdömeslöst och som statsministern säger, det har skadat Sverige.

   • Drutten

    Håller med dig. Men nog måste du väl ändå Andreas anse att gängkriminella och islamister som äter sig in i samhällsapparaten och politiska partier är ett lika om inte större hot mot landet.
    Vad säger du om det? Anser du också som jag läste i om det var AB eller Expressen att S idag har invandrare som sin väljarbas till större del än arbetarna som man hade för.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Man måste vara väldigt vaksam på tendenser på att kriminalitet äter sig in i samhällssystemen. Här bör kommunerna dra lärdom av bland annat det arbete som flertalet kommuner gör för att säkra välfärdssystemen mot påverkan.

     Ditt resonemang haltar dock sen. För det första röstar de flesta av arbetarna fortfarande på (S) och för det andra har de flesta invandrarna trots allt jobb bla i arbetaryrken. Så att dela upp invandrare i en etnisk kategori och ställa mot ”arbetare” är en märklig jämförelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se