DN: Res till Umeå!

Bild ur DN:s digitala tidning

Dagens Nyheters ledarsida har ett tydligt budskap till landets politiker: Res till Umeå.

Lokalpolitikerna bär nyckeln till tryggheten

I Umeå är skjutningar inte ett problem, kan DN berätta (6/3). Ja – frånvaron av dödligt våld är i dag nyhetsstoff i Sverige.
Av de 15 största städerna är det bara Umeå och Lund som inte har haft några dödsskjutningar de senaste åren. Umeå har högst trygghet, lägst utsatthet för brott och Umeåborna har bäst förtroende för rätts­väsendet av dem alla.
Nyckeln till framgången är att kommunen reagerade tidigt på indikationer om växande social oro. Lokala beslutsfattare satte in åtgärder för ökad trygghet, som exempelvis bättre utemiljöer och belysning, och satsade på förebyggande sociala åtgärder, som nya konstgräsplaner och feriejobb.
Tillsammans med detta stärkte polisen sin närvaro på strategiska platser och genomförde insatser mot specifika individer, samtidigt som de utvecklade sin samverkan med civilsamhället och näringslivet.
Resultatet talar för sig självt.
Inför riksdagsvalet 2022 var lag och ordning en av de svenska väljarnas viktigaste frågor. Gängkriminalitet, trygghet och våldsbrottslighet upptog en stor del av den politiska debatten.
Men i debatten var lagstiftning och rikspolitik i fokus. Politikerna tävlade i att lova hårdast straff och snabbast lösningar på brottsligheten. Detta trots att det viktigaste arbetet för tryggheten i samhället görs på kommunal och regional nivå genom långsiktigt fotarbete på marken.
Umeå har inte stiftat några lagar för att få bukt med våldet. Svenska kommuner varken kan eller får göra det. I stället har kommunen arbetat inom det lagutrymme som redan finns – och lyckats.
Ofta är det just så det förhåller sig. Det är inte ny lagstiftning som behövs. I stället krävs hårt arbete på lokal nivå.
De som lever och verkar i kommunerna vet var brotten begås och av vem. Kommuner som är framgångsrika i trygghetsarbetet sätter in rätt förebyggande åtgärder och ser till att det praktiska samarbetet mellan olika myndigheter fungerar. Polisen är synlig och igenkänd bland invånarna, såväl laglydiga som kriminella.
Folkvalda och tjänstemän i svenska kommuner och regioner borde boka en studieresa i vår, för att lära sig av varandra om trygghetsarbete. Åk runt i landet och ta reda på vad som fun­gerar och inte. Börja resan i Umeå.

2 kommentarer

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Att aldrig tro att det kan hända skjutningar i Umeå är väldigt naivt. Självklart kan det även hända här, men vi ska arbeta hårt mot uppkkomst och polisen behöver ta dem som håller på med denna idioti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se