Arbetarna på Tesla strejkar för att få teckna kollektivavtal

Just nu strejkar IF Metall för att arbetarna vid Teslas verkstäder ska ha vettiga villkor. Tesla vägrar teckna kollektivavtal och vill istället ge sämre ersättningar till sin personal än på arbetsmarknaden i övrigt. Genom att inget kollektivavtal är tecknat så har personalen ingen rätt till årliga löneökningar, arbetstidsförkortning och omställningsstöd.

Du kan läsa mer om If Metalls strejk här och här. Detta är i sig inte en kamp enbart för Tesla-arbetarna utan också för den svenska modellen där arbetsgivare och fackliga organisationer tillsammans kommer överens om arbetsvillkoren.

Jag besökte igår strejkvakterna utanför Teslas lokaler på Ersboda. Socialdemokraterna i Umeå anser självklart att kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad.

 

3 kommentarer

  • Tomas Andersson

   Kollektivavtal ja, men kanske undantag i det här fallet för att hitta spetskompetens och talanger. Tesla är väl i framkant när det gäller elfordon.

   • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

    DU kan inte ha undantag för enskilda företag utan det ska vara likvärdig konkurrens och anställdas villkor ska hålla en grundnivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se