Kvinnojourerna riskerar att slås ut

Kvinnojoursrörelsen i hela Sverige är i gungning efter att regeringen signalerar tillståndsplikt för skyddade boenden från 1 april 2024. Jourerna får svårt att leva upp till tillståndsplikten och överallt signaleras nu att jourerna riskerar att läggas ned eller sluta med skyddade boenden.

Det är årtionden av ovärderlig kunskap som håller på att gå förlorad då politikerna jagar oseriösa privata utförare. Varför måste jourerna in i detta?

VI kommer kämpa för vår kvinnojour i Umeå. Så länge jag är ordförande för Individ- och familjenämnden så ska banne mig inte kvinnofridsarbetet vara kommers och jourerna slås ut. Inte i vår stad.

3 kommentarer

 1. Björn

  Kvinnojourerna har ju uppkommit tack vare att det har varit väldigt svårt och tidsödande att få ett domstolsbeslut om skyddad identitet för kvinnan, och under tiden man väntar på rättegången så har kvinnojouren tyvärr varit det enda alternativet.
  Nu kommer skyddat boende att införas inom Socialtjänstlagen och läser man lagrådsremissen så är det ett utmärkt förslag som kommer att öka möjligheten för våldsutsatta kvinnor och barn att kunna leva ett ”normalt” liv med arbete och skolgång.
  Sedan att det inte är finansierat från Staten till 100% utan en stor kostnad kommer att falla över på Kommunerna är en annan femma.
  Att förslaget är ett stort steg i rätt riktning för våldsutsatt är otvivelaktigt, synd bara att det är brottsoffret som kommer i kläm medans förövaren kan fortsätta att leva sitt liv som vanligt efter avtjänat straff.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det är mycket som är oklart och tidsramen är pressad vilket gör det svårt för kvinnojourerna. Inte bra.

 2. liselott

  har själv en hel del erfarenhet av att hjälpa utsatta medsystrar och vet vilken oerhört viktig roll kvonnojourerna fyller i samhället. Vore katastrof om dom försvann för att dom som bestämmer inte kan tillföra pengar och sätter käppar i hjulen med en massa lagar.
  kämpa andreas du behövs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se