8 mars – Stöd din lokala kvinnojour!

Idag är det den 8 mars, den internationella kvinnodagen. Som vanligt saknas det inte orättvisor att tala om.

Under gårdagen satt jag i uppföljningsmöte med socialtjänsten och Umeås kvinno- och tjejjour om vårt samarbete. För ett par år sedan etablerade vi ett gemensamt ideellt-offentligt partnerskap(IOP) och igår gick vi igenom hur samarbetet utvecklas. I det här sammanhanget blir kvinnofridsarbetet väldigt konkret. Det handlar om våldsutsatta kvinnor får hjälp, om de fångas upp i tid, finns det bostad att få och har vi koll på kontaktvägar mellan jour och socialsekreterare.

Det är grundläggande infrastruktur i kvinnofridsarbetet det handlar om och i det kan man ta sin utgångspunkt en sån här dag. Vill vi göra skillnad, gräv där du står och se till att basen i arbetet fungerar.

Kvinnojourernas verksamhet är avgörande för att människor som inte vill söka sig till myndigheter har någonstans att vända sig. Men det är också så att de spelar en tung roll som påverkansinstans för ett samhälle där våldet hamnar på agendan.

Den 1 april träder nya regler i kraft för skyddat boende som kommer att påverka kvinnojourernas arbete. Syftet är gott men de lagändringar som nu kommer gör det svårare för jourerna. Därför behöver tryck sättas på den nationella nivån att dels följa upp om det är så att kvinnojourerna och att det ideella kvinnofridsarbetet inte riskerar försvinna i olika kommuner som det finns indikationer på.

Men sen behöver också kommunerna agera för att säkra jourernas verksamhet över tid om man ser att problem uppstår. För det är så att jourverksamhet med 40-50-års erfarenhet kommer aldrig kunna ersättas av företag i en upphandling. Därför behöver vi värna det ideella arbetet.

Här kan du som medborgare ta ditt ansvar och fråga ansvariga politiker i din kommun på vilket sätt man stöttar den lokala kvinnojouren.

Kvinno- och tjejjouren i Umeå anordnar för övrigt en helt partipolitiskt obunden demonstration idag. Kom dit och visa ditt stöd för ett samhälle utan våld. Samling 17.45 på Renmarkstorget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se