Cabonline och färdtjänsten

Västerbottens kuriren har de senaste dagarna granskat färdtjänstresor i Umeå. Granskningen visar på problem med körningar som uteblir för människor med en funktionsnedsättning.

Detta har inte lyfts upp till oss i nämnden från förvaltningen som en situation för politiken att agera på. Färdtjänsten är ska man säga också en enhet placerad inom tekniska nämnden och inte Individ- och familjenämnden vilket gör att där vet man mer om omfattningen av detta.

Men genom att jag hört mig för i socialtjänsten så kan jag konstatera att det här i dagsläget upplevs verkligen vara vanligt förekommande inom daglig verksamhet och för boende på LSS-boenden. Det tycks vara en situation som förvärrats med åren och där socialtjänstens personal och chefer gjort som man ska och fyllt i avvikelser och haft uppföljningsmöten med färdtjänstenheten och leverantören.

Vart problematiken sitter behöver så klart klarläggas. Men att leverantörens chaufförer vittnar i tidningen om att man ”väljer bort” färdtjänstresor för att Cabonline betalar för dåligt låter fullständigt sanslöst. Har leverantören verkligen levt upp till sitt avtal med kommunen om att inte diskriminera människor med en funktionsnedsättning?

Det är inte acceptabelt att människor ska sitta och vänta i 2 timmar på en försenad färdtjänstresa. Vi kan inte ha en situation där människor med psykiska och intellektuella funktionsnedsättningar som är beroende av lugn och struktur får sin dagsplanering förstörd.

Kommunen behöver gemensamt se över vad som kan göras för att få ordning på situationen.

2 kommentarer

 1. Arbetare

  Det är samma förseningar och strul inom den ”vanliga” färdtjänsten för äldre .
  Har mer än en gång fått ta ut komptid för att skjutsa min mor till läkartider då färdtjänsten uteblivit .

 2. Björn

  Nu är ju färdtjästen inte den enda som har svårt med att hjälpa handikappade med lugn och pålitlig struktur. Kommunens lösningar är helt otillräckliga och går ofta ut på att de handikappade inte ska få veta något i förväg när det är förändringar på gång för ”Det är bättre för dem” på det sättet. (Citat från Henrik från kommunen i VK för några år sedan)

  Andra saker som inte fungerar är att det är otroligt svårt att få hjälp enligt LSS om man inte har advokater eller fysiska problem. NPF-diagnoser får bara hjälp på ett sätt som förvärrar deras besvär. Att byta till privat omsorg hjälper lite eftersom de är mindre ”fyrkantiga” som kommunen stolt brukar kalla sig. Men problemet kvarstår med att kommunen tar beslut som inte tillgodoser handikappades behov.

  Inte underligt att så många handikappade beslutar sig för att ”tacka nej” till kommunens hjälp då den försämrar deras mående. Istället blir de ensamma hemmasittare som bara med knapp nöd klarar livhanken med åldrande föräldrars stöd. (Känner personligen flera).

  Att i detta läge avveckla boendestödet hos de privata utförarna är verkligen kortsiktigt. Att förändra dagen någon timme pga färdtjänst är inte ens på samma plan som att helt tvingas byta utförare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se