Michael Noren, Ånäset

Stadspojken

Trådlös infrastruktur o Tillgänglighet

Mobil täckning o PTS – tänk att vi har en så tandlös myndighet som inte kan ställa krav på leverantörerna.

"Vårt uppdrag är att skapa goda förutsättningar för en marknad med konkurrerande telebolag, och att dessa får tillgång till frekvenser så att de kan bygga nät utifrån den efterfrågan de ser. I de tillstånd där det är lämpligast att bygga stor yttäckning har PTS ställt täckningskrav, för att på så sätt driva utbyggnaden längre än till de områden där kundunderlaget är stort. Kraven måste dock vara utformade så att kostnaderna för att leva upp till dem är rimliga för telebolagen, annars blir det ingen utbyggnad."

Göran Marby, generaldirektör

När Telia såldes ut och privatiserades så gjorde man ett fundamentalt fel och skickade iväg all infrastruktur in i det nya bolaget.

Tänk om man hade skapat ett "Banverk" istället och behållt masterna och utbyggnaden. Då hade telekombolagen fått hyra in sig på "motorvägarna" för att nå ut till kunderna istället för som det är idag då det är bolagen själva som ska bygga master och "motorvägarna".

Det var många som såg detta komma innan bläcket på försäljningspapperen hade torkat men då var man yr av glädje att man sålt ut ett statligt bolag.

Men att man inte kunde ha skarpa krav på leverantörerna om tillgänglighet gör ju att den viktiga "fria marknaden" inte är så fri. Om man bor i fjäll- eller glesbygd, ja tom i skogsmarkerna i Robertsfors kommun så finns det bara en leverantör som kan leverera bäst täckning. Jag önskade att jag kunde skriva full täckning, men så är det tyvärr inte, men nära nog och det är ju bättre än altrnativen.

Har man någon gång  fallit för konkurrenternas fantastiska erbjudanden så har man snabbt stått där naken med en ny flashig telefon utan täckning så fort man lämnat Europavägarna eller dom större tätorterna där man har etablerat en mast eller två. Till tätort i detta fallet räknas varken Åkullsjön eller Överklinten.

Dom fagra löftena från säljare som ska pådyvla dig ett nytt abonnemang med FANTASTISK TÄCKNING håller tills du lämnat dom stora allfartsvägarna.

Nää det börjar bli dags för en mobil revolution i Sverige och det är att ett Banverk för Mobil infrastruktur skapas och att man från statens sida ser till att få koppla loss eller köpa loss samtliga mobila master i Sverige

Inte konstigt att det finns stora svarta fläckar på mobiltäckningskartan om mna läser följande:

 

 

 

 

blogg.pts.se/blog/2013/03/21/har-vi-bra-eller-dalig-mobiltackning-sverige/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.