Michael Noren, Ånäset

Stadspojken

Varför ska man rösta den 25 maj??

Ja det kan man fråga sig, Jag var en sådan som när det begav sig inte tyckte det var varken viktigt eller nödvändigt att vara med i denna församling. Det fanns bara hinder och problem med ett medborgarskap. Snuset var hotat, falukorv skulle inte få kallas korv, gurkor skulle vara raka, likör innehålla rätt mängd frukt eller liknande samt att det var en otrolig byråkrati.

Men under dom 18 år som har gått sedan vi gick in som medlemmar så har jag gång efter annan kunnat konstatera att jag hade fel. Det fanns naturligtvis saker man kan störas av men det är egentligen bara petitesser i sammanhanget. Det viktiga för oss att vara med i EU är dels för våra ungdomar så dom kan växa upp i ett enat Europa där man lär känna varandra över gränserna. Detta minskar riskerna för krig länder emellan.

Om DU väljer att ”inte vara med i Europa” dvs ta ditt medborgerliga ansvar och gå att rösta i alla valen under detta supervalår så ger du bort din röst till dom bruna krafter som rör sig i Europa i form av nazister, fascister, nationalister, ultra nationalister mm.Är det detta typ av samhälle som du vi

Det handlar inte bara om en frihet eller rättighet att få rösta i fria och demokratiska vaI, det är också en medborgares skyldighet att göra sin röst hörd oavsett vilket politiskt parti du vill ha som företrädare. Det finns fortfarande människor runt vår jord som slåss för rätten att få rösta på vem man vill  i demokratiska val.

 

Rösträtten – Detta var något som våra farfars far och mor slogs för i slutet på 1800-talet och den kvinnliga rösträtten blev verklighet 1921. I början av 1900-talet hade mindre än var tionde svensk rösträtt. För att få rösta krävdes hög inkomst eller förmögenhet.. – och tycker du fortfarande inte att du ska rösta se det då som om det vore en skyldighet likt medborgarna i Belgien som har obligatorisk röstplikt.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.