Skriver om mina egna erfarenheter i livet

”Tråkiga ämnen” kan ge mer motivation

Hur skulle det vara om det inte fanns skolor?

– Antagligen skulle de flesta barn lära det som föräldra kan och lite av andra, arbeten skulle säkert i stortsätt gå i arv. Jag vet inte men det är alltid roligt att spekulera och filosofera.

Idag så lär de flesta barn från föräldrarna också men skolan försöker lära ut mer allsidig kundskap för att alla ska få en chans att kunna få ett annat sorts arbete än vad föräldrarna har. Mycket hänger på om barnen har lättare för det praktiskta, språk, teoretiska etc. Om ett barn har ärvt det språkliga så kan det vara svårare att förstå logiken i exempelvis mattematik, medan ett annat barn har den mattematiska genen men har svårt med den språkliga gramatiken. Det är inte omöjligt att lära sig det som man har svårt för, det kan till och med vara en motivation att lära sig något helt anorlunda, att få en sorts paus från det som man är bra på för att kanske prestera  bättre i det som är roligare som oftast är det som man är bra på kanske även tvärt om.

Jag själv är mer intresserad av mattematik, fysik och kemi och är även mer lagd åt det praktiskta. Det med språk, samhällsorgentering, naturkunskap, religon etc tyckte jag inte om så mycket, men det var en variation som behövdes för att jag skulle kunna fortsätta gilla de ämnena som jag hade lättare för.

På universitetet hade jag 30hp som kunde spenderas i princip till vilken kurs som hellst inom Umeå Universitet, jag såg möjligheten att få tillbaka en del av min motivation till min högskoleingenjörs utbildning genom att läsa något helt annorlunda, det vill säga filosofi. Många av mina klasskamrater förstod inte vitsen varför jag valde filosofi och vissa tyckte att man hade bättre anledning att gå psykologi, men jag har aldrig gillat lära mig om hur människor fungerar så psykologi skulle förmodligen blivit mer ”pain in the ass” än vad filosofin blev för mig. Jag gillar att tänka i breda banor om man säger så.

Utan att ha gått skola skulle jag vara chanslös eftersom mina föräldrar jobbar inom vården (pappa har dock jobbat på ett merjeri men det skulle inte vara något altrnativ för mig), en gravt funkitionshindrad som behöv konstant hjälp skulle inte kunna dra in pengar till företaget. Dock är det tur att jag ärvde pappas logiska gen för mattematik och det.

Om inte skolor fanns, utan att kunna lära sig allsidig kunskap så skulle förmodligen arbeten bara gå i arv, men tänk om man kanske är en udda forskare som jobbar ensam och har inga barn, skulle kunskapen gå förlorad när forskaren går bort?

Nu har jag inte memorerat alla inlägg som jag har skrivit och dess innehåll. Men denna bloggs uppgift är att

  • Motivera
  • Informera
  • Insperera

människor genom mina uppleverser och mitt filosofiska skrivande.

Jag må vara utbildad problemlösare men det är ni som läser som behöver ha ett öppet sinne om ni själva stöter på problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.