April april!

April april din dumma sill!

Googlade lite kring 1 april och seden att luras. När det påbörjades är lite oklart men det nämns 1500-talet och det är ju ett tag sen…
I 1600-talets Sverige narrade man april ofta genom att skickas ut på konstiga ärenden, typ att hämta synvinkeln eller spikolja. Det finns även en teori om att det påbörjades i romarriket och en massa andra varianter.

I massmedia så ska det första aprilskämt varit 1846, Londonblaskan Evening standard satte ut en annons om åsnevisning och folk vallfärdade dit för att se dessa åsnor. Dock fanns inga åsnor på plats och de som var där fick se på varandra och då förstå vilka som var åsnorna.

April-lurerier finns runt om i världen med olika ramsor (källa Wikipedia):

Frankrike: ”Aprilfisk” (poisson d’avril)

Finland: ”April april, ät sill och drick lervatten till” (aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle)

Tyskland: ”April, April, der macht was er will!”

Danmark: ”April-narr!” (Aprilsnar!)

Norge: ”Aprilsnarr!”

Nederländerna: ”Eén april, kikker in je bil! (die er nooit meer uit wil)” (Den första april, groda i din rumpa! (som aldrig vill ut igen))

Många är skämten genom tiderna och en kavalkad av de mest lyckade kan man hitta HÄR.

Ett svenskt skämt kvalar in på den listan, i det hävdades det att man genom att trä över en nylonstrumpa på den svart-vita teven skulle få en färg-teve. Nej ungdomar, det är inget skämt. Förr fanns det inte färg-teve!

Fördel med 1 april – den dagen då man I allmänhet lite mer funderar på om det man läser verkligen är sant. För visst är det så att alla övriga dagar är allt på internet sant?

Om ni orkat läsa hela vägen hit vore det intressant att höra om vilken aprilskämt ni minns?

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.