April, underbara men ack så opålitliga april!

April är en fantastisk månad som ger oss förhoppningar om att sommaren även detta år kommer för att förgylla tillvaron för oss norrlänningar som legat i ide under ett halvår. Att vakna upp en lördag i april och se hur det droppar från stuprännorna är en magisk känsla! Att se plattorna på uppfarten som genom ett mirakel sakta friläggas när vårsolen smeker bort snön för att tillfredsställa det pockande behovet av värme och sommar. Att barfota  hämta tidningen och känna en antydan av lagrad värme i plattorna är banne mig lite erotiskt!

En härlig sommarvärme

Under samma härliga lördag plockas spadar bort, uppfarten sopas och cykelställ, utegrill samt utemöbler på södersidan plockas fram. Man kvittrar tillsammans med grannar om hur härligt livet är samtidigt som man städar undan de flesta vinterkläderna och bara njuuuuuter av det nästan brännande solgasset. Ni vet hur det är de första varma dagarna. Behövs bara någon plusgrad så går man runt i shorts för att det är ju så varmt. Lite lurad av kontrasten mot den kärva vintern som bara någon dag tidigare hade ockuperat vår landsdel så uppfattar vi det (som andra kallar svinkallt) som sommarvärme.

Grillsäsongen är officiellt invigd!

Lördagen fortsätter i samma eufori, lunchen och middagen tillreds på den nyss utplockade grillen. Många är de som under vintern varit ute i förrådet och putsat på grillen, läst på om hur den perfekta köttbiten ska lagas och införskaffat Webers senaste tillbehör. Nu äntligen ska dessa få utlopp för det uppdämda behovet av att skapa kreationer på utegrillen

Mätta och med ett leende på läpparna somnar folket i Norrland in och vet att morgondagen bjuder på ytterligare möjligheter att insupa solens läkande strålar. Kanske man hinner byta till sommardäck?

April, underbara men ack så opålitliga april!

Söndagen kommer och fortfarande med ett leende på läpparna drar jag upp persiennerna och ser….SNÖSTORM!

April, varför gör du detta mot oss!!! Varför vaggar du in oss i en sån skön känsla för att sen slå undan våra fötter så att vi ramlar i den slaskiga snön?”

Déjà vu

Samtidigt så dyker det upp minnesbilder från tidigare aprilmånader i mitt liv och jag kommer på att detta är något jag upplevt igen.

Som tur var så är snöskorna kvar i hallen, så jag tar på mig shortsen och min bermudasskjorta samt snöskor och tvingar upp ytterdörren. Ute väntar 40 cm djupsnö, inte sådan där fluffig nysnö som man kan nysa bort, utan tung blötsnö som kräver en dags jobb för att förflytta från de nyss solsmekta plattorna.

Resten av dagen genomlids under tystnad, man mumlar något om typiskt aprilväder till övriga grannar som skottar fram grillar, utemöbler och cykelställ som därefter återigen förpassas in i förråden. Ut kommer vinterdäck, vinterkläder, julpynt och annat som behövs under vintertider.

Trötta och med inte samma leende som dagen innan avslutas helgen i moll.

Veckodagarna går och på jobbet pratar vi aprilväder samtidigt som vi ser årstiderna växla timme för timme utanför fönstret

Helgen kommer och vi somnar trötta in efter veckans uträttade stordåd på arbetet.

Återigen helg!

Lördag och utvilad drar man upp persiennerna och möts upp av… Vår! Underbara vår! Allt som hände förra helgen är glömt, inget tecken på lärande finns överhuvudtaget?

Nä fram med utegrill, sopa uppfarten, byta till sommardäck osv osv. Prata med grannarna, grilla, njuta! Äntligen snart sommar!

Vi somnar återigen med ett leende på läpparna och sen kommer söndagen och ni vet vad som möter oss när vi drar upp persiennerna…

Håll ut kära medmänniskor i Norrland!

Det är tufft att vara norrlänning i april då meteorologerna på TV 4 varnar för risk för gräsbrand i södra Sverige och risk för 40 cm snö och stormvarning i norra delarna av vårt avlånga land.

Men vi kämpar vidare, för en vacker söndag när vi drar upp persiennerna med en förväntan om snöstorm så kommer våren att klamrar sig kvar för att ge sommaren en chans att förgylla även vår del av Svea rike.

Då jäklar ska vi grilla!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.