Patrik Persson, lokal politiker Storuman

Livsavgörande val

När kan man anses vara vuxen nog att själva välja väg i livsavgörande frågor? Kan man som trettonåring vara mogen nog att välja om man ska tatuera sig eller inte, kan en femtonåring anses vara klok nog att kunna välja att börja röka eller inte när denne har fått information om vad rökning innebär? Kan man låta en sjuåring välja när denne ska komma hem för dagen, kan man låta en tjugoåring välja om man ska gifta sig eller inte?

Jag tror att alla människor behöver god vägledning och stöd av sina föräldrar (eller andra vuxna) under en lång tid av sitt liv, det är så många frågor att ta ställning till som man inte har kunskap om. När man ska ta livsavgörande val gäller det ju att man vet att valet är just livsavgörande. Som barn och ungdom lever man oftas livet och låter tillfällena avgöra vad som händer, utan större eftertanke gör man saker och ting som sedan ger livslånga konsekvenser. Det är kanske det som kallas livserfarenhet, men tror ni inte att era barn eller andra hellre hade sett att vi hjälpte dom att fatta beslut?

Idag träffade jag en sjukskriven kamrat som inte har haft möjligheten att vara på sitt jobb på lång tid, jag lider med denne och hoppas på ett snart tillfrisknande. Kamraten tackade för mina blogginlägg och det känndes skönt att höra, tack för det.

Ett livsavgörande val är att ge blod, jag började med det för ett antal år sedan och har idag gett ytterligare blod. Dessvärre tyckte dom att jag borde kolla upp mitt blodtryck, det kanske inte är något men när jag läste på nätet om högt blodtryck tycktes jag känna igen vissa symptom och faktorer som påverkar. Jag får nog boka tid hos distriktssköterskan för koll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.