Patrik Persson, lokal politiker Storuman

Dagens låååånga KS

Har i dag suttit på Ks (kommunstyrelsen) möte och det räckte från kl 09.00 till 19.30 med 1 timmes lunchavbrott. Visst kan man tycka att det är kul med politik men det är inte så kul på den elfte timmen i rad. Diskutionerna har en tendens att bli lite luddiga och det är svårt att riktigt vet vad som folk vill eller inte.

Att vara politiker är roligt och speciellt men det kräver att man är påläst och beredd att göra kompromiser, i bland kanske vid sittande bord. Politiker förväntas företräda sina väljare och det är inte alltid så lätt att leva upp till detta eftersom verkligheten ibland inte är som man tänkt sig. Detta kan speciellt drabba dem som profilerar sig hårt i en fråga, och man tvingas kompromissa för att överhuvudtaget få igenom något av det man vill. Ofta innebär det att man ansätts hårt av ’sina’ väljare och ens löften ifrågasätts.

För min del tycker jag att det är lättare att säga som det är och att lyssna på den som vill något och sedan se vad man kan göra, efter det att man själv bildat sig en uppfattning med hjälp av de underlag som man fått fram. Man kan då fungera som en sorts tolk mellan beslutsfattande organ och den enskilda medborgaren och i bland blir man lots in till rätt instans.

Vad pratade vi då om på dagens ks? Tja, pengar och ekonomi handlar det framförallt om i form av avtal, upphandligar, revision, delårsbokslut, kommande års budget, förluster och vinster, försäljning och inköp, samordning och effektivisering, projekt. Alla beslut kan i stort sett räknas i kronor och ören. Det som fått uppfattningen att man pratar om något annat kan börja att tänka om nu, i stort sett så handlande alla av dagens 40 ärenden om pengar, in eller ut, vinst eller förlust.

Jag kan ge ett exempel: Behöver man utöka sin verksamhet för att ta hand om mera vårdbehövande så ökar det på driftsbudgeten, som i sin tur innebär att vi måste öka intäkterna (högra skatt eller dyrare avgifter eller något annat) eller minska utgifterna någon annanstans (ta bort någon anställd eller sluta med en verksamhet eller något annat).

Att det blir på detta sätt beror på att vårt skatteunderlag minskar år efter år, dvs kommunens skatteintäkter sjunker. Om intäkterna minskar måste konstnaderna minska annars går vi i konkurs.

Detta mina läsare är vårt stora problem!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.