Elbilsbloggen

Min BMW i3 är beställd!

Beställningen av min BMW i3 är genomförd!

Igår fick jag av BMW-handlaren veta att beställningen är lagd hos BMW, d.v.s. nu finns den i ”rullorna”. Han hade ännu inte fått ett produktionsdatum vilket krävs för att göra en leveransprognos. Då jag pressade honom att göra en uppskattning så förklarade han att baserat på de beställningar han hittills gjort så skulle han gissa på produktion vecka 30 (slutet på juli) och leverans vecka 34 (slutet på augusti).

Ungefär så här kommer bilen att se ut:

vit i3

Förändring

Det är märkligt hur snabbt man kan ändra sitt sätt att betrakta sin omgivning. Strax efter det att jag bestämt mig och skickat iväg min beställning på i3:an, så noterade jag en förändring i hur jag såg på nya bilar i min omedelbara närhet. När jag svängde in på Forsmarks parkering för ett par veckor sedan såg jag en tämligen ny Mercedes med jättemånga tecken på bakluckan. I normala fall skulle jag ha tittat uppskattande och en smula avundsjukt på en sådan bil men min först tanke var nu, ”Herregud, vilket slöseri”. En sådan bil måste kosta minst 600 kkr och den var fullständigt omodern redan innan den tillverkades. Andrahandsvärdet på den bilen kommer att sjunka med förödande hastighet.

Begagnatmarknadens utveckling

För 600 kkr så kan du köpa en begagnad Tesla, vilket jag måste erkänna är min drömbil. Många som jag pratat med är skeptiska till elbilar p.g.a. risken för ett lågt andrahandsvärde. I min värld är det paradoxalt nog precis tvärtom, det är naturligtvis den gamla förlegade tekniken som, i rask takt, kommer att förlora i värde. Argument som förklaras för mig är:

”Elbilarnas kapacitet och prestanda förbättras så mycket mellan varje generation att ingen kommer att vilja köpa den tidigare modellen!”

Jaha, och hur intressanta kommer fossildrivna fordon att vara då? Denna fråga blir ännu mer befogad i och med att reglerna hela tiden förvärrar situationen för fossilt drivna fordon samtidigt som situationen förbättras för eldrivna bilar

 

Den stackare som köper en Merca för 1 miljon idag, kommer troligen att ha gjort den sämsta av alla möjliga affärer, och varför någon över huvud taget köper något annat än en Tesla, i den prisklassen, är något som övergår mitt förstånd. Nu är det kanske så att den som har råd att köpa en bil för en miljon idag inte står och faller med värdet på samma bil om några år, men allvarligt.. varför köper man inte Tesla istället?

PM 160702

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.