Pet Peeve 13: Borgare i största allmänhet

Hej borgerskapet! Idag riktar jag mitt blogginlägg till er specifikt!

Jag tänkte att jag, som anser mig kunna lite om medier, kanske kan ge er lite insikt i bloggvärlden. Det som skiljer en blogg från traditionella medier där man kan basunera ut sina åsikter vitt och brett, exempelvis insändarsidor, är flera. En av skillnaderna är att det inte finns någon redaktion här som agerar gatekeepers på medievetarspråk. Det innebär att, så länge ni inte skriver något som uppenbart är antidemokratiskt eller rasistiskt så kommer det att kunna publiceras utan några som helst problem. Denna snabbhet gör att man med lätthet kan kommentera händelser som pågår ute i världen mer eller mindre samma timme som de har nått ens kännedom. Det finns vinster och förluster med detta, som med allting annat. Snabbheten kan vara en tillgång eftersom åsikterna alltid är färska och fina. Likt mjölk har ju åsikter ofta ett utgångsdatum, särskilt sådana som kommenterar händelser. Moderaternas stenhårda stöd för apartheidregimen i Sydafrika luktade ju lite unket efter regimens fall, exempelvis. Motståndet mot kvinnlig rösträtt känns också som en åsikt som har skurit sig litegrann med verklighetens kaffe och därmed hällts ut i livets slask. Med en blogg kan man snabbare redigera och basunera ut åsikter eftersom tiden lider. Dock kan den ibland också vara en nackdel eftersom man inte alltid hinner faktakolla alla sina uppgifter. Detta drabbar även sossar, det är inte så lätt att höras om man inte hela tiden gastar, och för att man skall ha tid med det hinner man inte alltid få sina siffror rätt. Det är inte hela världen, man kan alltid ändra dem i efterhand.

Men det finns en annan poäng med bloggväsendet. Det är att det inte är en envägskommunikation. Poängen är att det skall finnas många olika bloggare och andra med åsikter som kan stöta och blöta sina respektive åsikter och prata, debattera och diskutera. Det är detta som ni inte begripit ännu. De enda personerna med borgerlig retorik som svarar på rödgröna inlägg gör det under pseudonym. De heter alltid Mr Cool, Realist, RWR eller andra käcka namn som man inte döper barn till. Under skydd av anonymitet kan man vräka ur sig de mest förolämpande och fruktansvärda kränkningar. Min bild är att Socialdemokrater och andra röda eller gröna har vett nog att faktiskt svara under sina egna namn så att man kan föra en riktig debatt med balanserade argument. Dock, försöker man detta på någon borgerlig blogg, exempelvis Sabina Ausfelts eller Edward Riedls, blir man besvarad med antingen en snäsig kommentar, en förolämpning, eller det värsta; total och fullständig tystnad. Det verkar som om ni inte fattat grejen med bloggar; tanken är att man skall kunna föra dialoger, inte monologer. Det är inte gammelmedia längre, people! Ta steget och få mig att förstå varför ni tycker som ni gör! Behandla mig och alla andra som verkliga människor, och försök övertyga oss så skall vi göra samma sak mot er! 

Kom igen nu, det är valrörelse för fan. Nu ger vi väljarna en färgsprakande show av filosofiska ståndpunkter, inte något monotont basunerande av partiprogram. Folk är ju, likt fotbolls-VM, endast intresserade av politik under några ynka veckor vart fjärde år. Visa att kampen mellan viljor är härlig och uppfriskande, inte någon kavalkad av filmningar och fejkad upprördhet. 

Ge mig vettiga kommentarer nu, tack!

Etiketter: , , , , , , , ,

8 kommentarer

  1. Minna Toivanen

    Man blir fan rörd, vilket bra inlägg!
    Och jag är inte förvånad när jag ser kommentaren här nedan ”det är inte bara borgarskapet som inte kan hantera internet..”
    Så fort man kritiserar blir man bemött med ”men dom då! dom gör också så!”-attityd.

    Vackert skrivet iallafall, gillar din metafor om mjölken.

    /Mvh Minna

  2. Peter Burström

    Svar till Minna Toivanen (2010-08-23 20:19)
    Heh, oroa dig inte för micke. Det är en bra kille, piratpartist tyvärr. Men tack för uppmuntran, du är inte värst dålig själv!

  3. Patrik Hockum

    Jag tycker det var väl formulerat och visst saknas det flervägskommunikation i de flesta fall i politiken. Onyanserade och irrelevanta angrepp och svartmålningar hör också till vanligheterna. Inte för att jag själv blivit utsatt för det, ÄN, men jag störs av att det är så vanligt förekommande och det försämrar utsikterna för konstruktiva diskussioner.

    Och så undrar vi varför engagemanget och medlemsantalen i politiska partier minskar.

  4. Peter Burström

    Svar till Patrik Hockum (2010-08-23 23:22)
    Tack för kommentaren!
    Mitt problem är att alla tekniska möjligheter finns för att vi skulle kunna ha en oerhört levande och bubblande demokrati, men de människor vi hittar bakom tangentborden kan inte med tanken att man riskerar kritik när man framför sina åsikter. Att en vanlig medborgare har samma möjlighet att uttrycka sig som ett heltidsanställt politiskt högdjur. Hela Sverige skulle kunna vara en gigantisk think tank där alla chippar in, men eftersom folk inte har vett att bete sig som folk skrämmer man bort alla de som inte har nog hård hud.

  5. Anonym

    Så du menar att samma sak inte händer för oss i alliansen? Ja du möter väldigt sällan tystnad från min blogg, det stämmer inte :). Jag kan möjligen kanske någon gång skriva lite ”snäsigt” om någon är snäsig mot mig. Inte annars!

  6. Peter Burström

    Svar till (2010-09-09 22:58)
    Men det räcker inte för mig. Jag vill ha svar så fort som möjligt. Det finns inget som är så provocerande som att någon bara skiter i vad man skrivit. Det görs uppenbart när det kommer inlägg på inlägg innan man får sin fråga besvarad. Till mig skickas då signalen att mina frågeställningar inte är värda 2 minuters uppmärksamhet. Det gör mig lite småförbannad. Och nej, jag menar inte att det inte händer alliansfolk, det gör det säkert (överallt finns det både folk och kritter, som du vet), men jag har inte någon expertkunskap på området då jag inte är sådan själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.