Den svenska filmhösten presenterad

I dagarna har den svenska filmhösten presenterats av Filminstitutet och Producentföreningen. Fler kvinnor än förra halvåret, "hela" 32 procent, och flera debutanter. Listan är lång så jag delar bara med mig av några personliga guldkorn.

I Andreas Öhmans I rymden finns inga känslor (trailer ovan) spelar Bill Skardsgård, den  näst yngsta i Skarsgård-klanen, Simon med Aspergers syndrom. Det ska bli intressant att se en ny svensk filmstjärna tändas. Sedan är kanske inte filmen så märkvärdig, att döma av trailern.

Kristian Petris Ond tro har skådisar som Jonas Karlsson, Sonja Richter och Magnus Krepper i rollistan handlar om ett mord. Hoyte van Hoytema filmar, vilket inger förhoppingar efter hans underbara insats i Låt den rätte komma in som belönade honom med en Guldbagge och ett Kodak-pris.

I Hannes Holms Himlen är oskyldigt bser vi återigen Bill Skarsgård under ett härligt svenskt 70-tal. En stor skandal i svensk kriminalhistoria och en tonåring som växer upp. Låter lovande.

Hank von Helvete som Cornelis Vreeswijk.

Pernilla August gör film av Susanna Alakoskis fina Augustprisvinnare Svinalängorna, med Noomi versus Ola Rapace i huvudrollerna. Barndomsskildring när det är som trasigast. Kan bli ungefär hur bra som helst.

Och så självklart Amir Chamdins Cornelis (bild till höger), där den kusligt lika Turbonegro-sångaren Hank von Helvete (!) spelar vishjälten Cornejis Vreeswijk. Äntligen! 

Jag ser däremot inte fram emot Colin Nutleys Änglagård – tredje gången gillt. Kommentarer överflödiga.

Läs om alla filmer exempelvis här.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.